Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Razvedravanje: razvojni put Cloud rešenja

BusinessmanNa koji način proizvođači poslovnog softvera “hvataju” priključak sa trendom računarstva u oblaku i koji su najčešći načini prilagođavanja postojećih rešenja novom načinu distribucije softvera? Ima li mogućnosti za “toplu vodu” ili se jednostavno mora početi “od nule”?

Postoji nekoliko različitih pristupa razvoju poslovnog softvera u oblaku. Pristup razvoju zavisi od istorije proizvođača poslovnog softvera i samog proizvoda (softvera). Izdvojio bih dve grupe: tradicionalni proizvođači poslovnog softvera i Cloud proizvođači poslovnog softvera.

  • Tradicionalni proizvođači poslovnog softvera su oni proizvođači koji već dugo vremena razvijaju i imaju u ponudi poslovni softver u tradicionalnom desktop stilu i sada su u procesu razvoja hostovanog ili cloud rešenja u skladu sa tržišnim kretanjima. Razvoj Cloud rešenja u njihovom slučaju se radi na jedan od dva načina: izmenom i prilagođavanjem postojeće tehnologije da bi se uklopili u cloud model (Microsoft Dynamics, Datalab, BiznisSoft,…) ili razvojem cloud rešenja „od nule“ (npr. BIS-ERP-WEB,…). Uopšteno govoreći, tradicionalni proizvođači poslovnog softvera imaju dosta „zrele“, razuđene i razvijene (a i testirane i proverene) funkcionalnosti, ali imaju vrlo promenljivu ponudu kada je Cloud u pitanju.
  • Sa druge strane, Cloud proizvođači poslovnog softvera su nove kompanije, koje su kraće na tržištu i koje su svoje rešenja u Cloud-u razvile od nule. Neki od primera su: E-Računi, SAOP, Billans, a od stranih NetSuite, Workday, Intacct i drugi (npr. OpenERP – opensource rešenje). Ove kompanije su u procesu razvoja funkcionalnosti i zahtevaju internet vezu za pristup sistemu. Iako neke od njih nemaju veliku bazu korisnika u ovom trenutku, prednost (bar kada je razvoj u pitanju) im je što ne moraju održavati vertikalnu kompatibilnost kao i činjenica da su svi njihovi korisnici uvek na najnovijoj  verziji softvera.

U poslednjih nekoliko godina, veliki broj kompanija je ušao na tržište koje su izgradili „veterani“ tj. tradicionalni proizvođači poslovnog softvera i spremaju se za novi start.  Imena poput Workday (bivši zaposleni Peoplesoft-a koji je kupio Oracle), Financial Force (bivši CODA zaposleni) i Acumatica (bivši Solomon zaposleni). Na primer, Workday ponavlja strategiju koja je radila jako dobro za PeopleSoft 90-ih, a to je da se počne sa rešenjem za kadrove i plate a zatim da se razvija finansijsko/ERP rešenje ciljajući na sektore kao što su zdravstvena zaštita, visoko obrazovanje, državna uprava, usluge i proizvodnja.

Možemo biti sigurni da je utakmica poslovnih rešenja u Cloud-u tek počela i da će u ovoj utakmici najviše profitirati korisnici koji će više nego ikada imati mogućnost izbora adekvatnog rešenja za svoje poslovanje. A kako stvari stoje (tek oko 10,8% firmi koristi neki poslovni softver) tržište poslovnog softvera će u narednim godinama samo rasti. To pokazuju i rezultati aktivnosti firmi koje se bave razvojem, prodajom i podrškom poslovnog softvera čak i u godinama ekonomske krize od 2008 nadalje.

Sledeće nedelje: Umereno oblačno: trenutno stanje na tržištu

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
3 comments

Comments are closed