PoslovniSoftver.net
Shares

Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Paradoks preporuke poslovnog softvera

U proteklih 10 godina, koliko već postoji sajt, bilo je na desetine (ako ne i stotine, nisam nikad brojao) upita na temu koji poslovni softver da izaberem za svoju kompaniju, koji je najbolji poslovni softver, šta misliš o ovom ili onom softveru. Sve do pitanja “a je l’ tako da je “taj i taj” softver najbolji?”.

I odgovor je uvek bio isti ili sličan. Zavisi. Ali od čega?

Na tržištu Srbije posluje preko 120 proizvođača poslovnog softvera. Kako odabrati pravog partnera jeste suštinsko pitanje? Koji su kriterijumi? Najpopularniji softver? Najnovija tehnologija? Broj korisnika? Cena? Koji su kriterijumi za izbor i kako ih pravimo?

Zamislite sledeću situaciju: vlasnik ili direktor dođe na ideju da unapredi svoje poslovanje. Preskočimo sada kompletnu sliku problema, mogućih rešenja i slično, ali pretpostavimo da je zaključak da se unapređenjem softverskog rešenja može unaprediti bar deo poslovanja (bar onaj koji se može unaprediti poslovnim softverom).

I sad, ako želi kvalitetnu preporuku, pitaće svoje prijatelje, kolege za koje zna da već koriste neki poslovni softver.

Jedan od problema je u sledećem: ako pitate nekoga ko ima interes da prodaje poslovni softver (licence, implementaciju, šta god) velika je verovatnoća da neće delovati u interesu kompanije kupca, već u svom sopstvenom. Vrlo jednostavno – onaj koji živi od prodaje jednog pojedinačnog softvera imaće “neodoljivu želju” da kupca pridobije na svoju stranu.

Odnosno, verovatnoća je veoma velika da će preporučiti softver za koji će dobiti najveću proviziju prilikom preporuke. Toliko je jednostavno.

Dodatno, velika je verovatnoća da će preporučiti ili preproučiti da izbegnete softver sa kojim ima direktna, pozitivna ili negativna iskustva. To za kupca poslovnog softvera ne mora AMA BAŠ NIŠTA da znači, jer razlozi i za pozitivna i za negativna iskustva mogu biti različiti, a najčešće ne moraju da imaju nikakve veze sa konkretnim slučajem.

Dakle, ako kupujete poslovni softver potražite NEPRISTRASNO mišljenje i savet. Interes onoga ko vam daje savet bi trebalo da se poklapa sa vašim.

Interesi moraju biti usaglašeni!

U tom svetlu postoji verovatnoća da postojeći softver uopšte ne mora da se menja.

Za kraj, u duhu brzih vodiča, ako bih ja birao softver evo liste onih čije mišljenje bi uzeo sa rezervom prilikom izbora poslovog softvera:

  1. Prodavce svega što je trenutno aktuelno” – po sistemu valjam neku robu… mislim…hardver…ovaj…softver! Ovaj šta ti ono beše treba? Imam čoveka koji baš to radi…
  2. Nezavisne medije” – po starom junačkom sistemu “čiji je oglas toga je i preporuka” – marketing je u redu, ali doza objektivnosti mora da postoji.
  3. Nepristrasne eskperte” – po sistemu “što je provizija veća to je preporuka bolja” – prodajna provizija nije sama po sebi problematična, ali voleo bih da znam da li “stručnjak za oblast” dobija nadoknadu za svoje “objektivno mišljenje.
  4. Lika koji sve zna” – po sistemu “da sam ja na vlasti…” – svaki komentar je suvišan pa čak i ovaj!
  5. Onog malog za kompjutere” – po sistemu “imao sam taj ERP na nekom CD/DVD/Torrent-u… kolekcija “najbolji programi za sve – DŽABE” samo da nađem…kako si rekao EPR? ERR? EPP?”

CTA-1-vodic-greske-300

Čija Vi mišljenja, preporuke i savete izbegavate i zašto? A čija uzimate u razmatranje?

P.S.: Ovo nije plaćen članak od strane Miodraga Ranisavljevića :)

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
13 comments

Comments are closed