Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Upoznajemo profesionalce – 5 pitanja za Dejana Šilda

Vreme čitanja: 5 minuta

TopCode Software je agencija za izradu softvera sa sedištem u Subotici. Postoji u sadašnjem obliku od 2009. godine, kao naslednica agencije koja je bila osnovana 2003. godine. Osnovna delatnost je razvoj i implementacija poslovnog softvera TopBusiness system.

Miodrag Ranisavljević: Programiranjem se profesionalno baviš od 2001. godine. U IT-ju to je kao večnost. Od 2003. si ušao u preduzetničke vode. Da li je to prirodni put programera u Srbiji?

Dejan Šild: Kao programer koji radi u poslovnom okruženju tokom vremena steknete zaista ogromno iskustvo. Pre svega o poslovanju, poslovnim procesima i svemu onome što možda niste hteli, ali ste bili primorani da saznate. To je i dobra polazna tačka za kreiranje poslovnog softvera. Znati da pišete kod je jedno, znati da pišete kod koji rešava određeni poslovni proces je nešto potpuno drugačije. Tu je iskustvo presudno. Ja sam to iskustvo uspeo da pretočim u proizvod i to mi je posebno drago, jer mislim da sam na neki način uspeo da materijalizujem to iskustvo i iz programiranja i iz poslovnih znanja.

Pored toga, prisustvovao sam i ispratio neke značajne tehnološke promene i smatram da je to bilo, takođe, vrlo značajno za odabir puta. Informacione tehnologije su već odavno sastavni deo svakog poslovanja, a razumeti ih i primenjivati danas, čak i u Srbiji, predstavlja imperativ opstanka.

Miodrag Ranisavljević: Šta je po tvom mišljenju ključni zadatak IT-ja za svaku kompaniju?

Dejan Šild: Da olakša život i rad. Mnoge poslovne procese, možda i sve, moguće je elegantno ispratiti upotrebom adekvatnog informacionog rešenja. Samim tim se dobiju benefiti u štednji vremena i ljudskih resursa, a obezbeđuju se informacije potrebne za poslovno odlučivanje.

Većina manjih kompanija nema svest o pravoj ulozi IT-ja za svoju kompaniju Click To Tweet

Smatra se da računari i poslovni softver treba da pomognu da se lakše izrade poslovni dokumenti, uradi inventar i vode zalihe, tj. da se obezbede podaci koje nalaže zakon, a traži knjigovodstvo. Gledano iz tog ugla, IT je samo trošak, i imaju ga jer to moraju. Potrebno je osvestiti kompaniju-klijenta da IT pruža mnogo više, da se unosom toga što se „mora” dobija baza podataka iz koje se mogu crpeti razne korisne informacije.

Vremenom sam naučio, a video sam i jednu i drugu stranu tehnologije, da:

najbolje, najveće i najskuplje ne daje uvek očekivani rezultat Click To Tweet

A sa druge strane „mali igrači” često nemaju dovoljno ni programerskog, a kamoli poslovnog iskustva da se uhvate u koštac sa složenijim izazovima. U tom svetlu je i nastao TopCode Software, kao neki balans između krajnosti. Sa jedne strane hteo sam da pružim svojim korisnicima udobnosti i komfor rada, a sa druge strane da znanje i iskustvo sticano na većim projektima stavim na raspolaganje i manjim kompanijama, koje su mi bile primarni kupci.

Miodrag Ranisavljević: Na tržištu Srbije posluje preko 120 proizvođača poslovnog softvera. Ima li mesta za još jednog i zašto?

Dejan Šild: Tržište poslovnog softvera pratim duže vreme, od kako sam i sam u tim vodama. Prvo, i pored velike ponude poslovnih rešenja, može se zaključiti da ni jedno nije savršeno u svakom pogledu: ili su početnička i nedorađena, ili su pre obimna i pre kompleksna, ili je podrška loša i čak nikakva, ili je zastarela tehnologija… Zaključio sam da za dobar proizvod, pravog odnosa mogućnosti i kompleksnosti, uz adekvatnu tehničku podršku, ima prostora na tržištu. Ključne reči su kvalitet – stalni rad na unapređenju, i podrška – bez nje nema opstanka.

Drugo, iako ima, kako kažeš, preko 120 proizvođača softvera, u Subotici i okolini se ne vide baš svi. Mnoge manje softverske kompanije nisu prisutne u našem regionu, tj. i one same su orjentisane ka nekom svom regionu, uz eventualni ad hoc iskorak van njega. Slično je i sa nama. Većina kupaca preferira kupovinu softvera od lokalnog proizvođača ako ima konkurentan proizvod, pretpostavljajući da će pre i lakše dobiti podršku kada mu zatreba ako je proizvođač bliže. To naravno nije pravilo, ali je njihova percepcija takva.

Pokazalo se da u segmentu tržišta koje nas zanima, a to su mikro, mala i manja srednja preduzeća, ima mnogo kompanija sa vrlo sličnim potrebama, za koje mi imamo da ponudimo adekvatna rešenja, i tu vidim prostor za nas. Moje razmišljanje je da ponudim alternativu i da u Subotici postavim bazu za nas i naše korisnike, a da kasnije pokušam da granice tog „našeg regiona” proširim na celu Srbiju.

Treće, odlučio sam da pokrijem jako specifične procese u startu. Na primer rešenja za poljoprivredu (otkup poljoprivrednih proizvoda, obračun SRPS kvaliteta i sl.), kao oblast poslovanja vrlo zastupljenu u našoj regiji. Ne kažem da takva rešenja nisu dostupna na tržištu, samo iz iskustva kompanija sa kojima sam imao prilike da razgovaram, zahtevaju dosta prilagođavanja i podešavanja, a to zna da bude dugotrajan i skup proces. Osim toga, bitno je da ceo softverski paket bude na nivou, nije dovoljno imati jedan segment sjajno rešen, a da ostatak bude znatno lošiji. Ja sam, uzimajući u obzir iskustvo, to hteo da ponudim sve „u paketu”.

Miodrag Ranisavljević: Odlučio si se da ponudiš i besplatnu verziju svog softvera pod imenom START. Zašto?

Dejan Šild: Svaki početak je težak, to svi mi znamo. Moje razmišljanje ide u pravcu da tehnologija i alati ne bi trebalo da budu ograničavajući faktor. Start paket je namenjen preduzetnicima i malim preduzećima koja su tek započela razvoj ili su na početku svog poslovanja, ili nemaju složene prohteve (npr. uslužne delatnosti). Takođe, verujem da mogu da pomognem tim kompanijama u njihovom razvojnom putu adekvatnim softverskim alatima. Kada te kompanije uznapreduju, logična je pretpostavka da će se odlučiti na kupovinu nekog jačeg paketa.

Ako se iz toga izrodi nešto više, onda mislim da će svima biti dobro. Bolje probati i ne uspeti, nego uopšte ne probati. Pored svih otežavajućih faktora za uspešno preduzetništvo u Srbiji, hteo sam da pomognem da se eliminiše bar jedan ograničavajući faktor: softver.

Miodrag Ranisavljević: Planovi za budućnost?

Dejan Šild: Imam velike planove. Kao i svi. Videćemo šta će se od toga realizovati, a šta ne. Za početak cilj mi je standardizacija poslovnih procesa unutar naše kompanije. Čak i malim organizacijama kao što je naša, to nije ni malo naivan ni lak zadatak.

Drugo, ako sve bude kao i do sada, planiram da proširim tim u svim segmentima, a naročito u delu podrške, jer mislim da je to ključna stvar za uspeh svakog poslovnog softvera.

Treće, ono što nas sigurno čeka jeste kontinuirano praćenje novih tehnologija kako bi uvek mogli da ispratimo svoje postojeće klijente na njihovom putu do uspeha. To nam je zajednički cilj.

Nakon toga, možda, da ponudimo Cloud uslugu kao opciju, jer je to opšti trend i mislim da će se u budućnosti sve više kompanija odlučivati za takav način isporuke softvera.

Ono što mislim da je posebno bitno i biće još bitnije u budućnosti jeste činjenica da:

svi zajedno moramo još raditi na približavanju informacionih tehnologija ne-IT kompanijama... Click To Tweet

…ne samo kako bi im nešto prodali, već kako bi otvorili i njihove vidike za mogućnosti naprednije poslovne primene informacionih tehnologija od proste kupovine računara i softvera. IT otvara potpuno nova vrata, ne samo nama koji smo u IT-ju već i svima koji na pravi način „upregnu” tu moć za svoje poslovanje!

Probajte!

top_code_software_topbusines_start_paketTopBusiness START paket za mikro preduzeća potpuno besplatno.

Na taj način možete najbolje proveriti Dejanovu filozofiju u praksi!

Preuzmi TopBusiness START

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
>