PoslovniSoftver.net
Shares

Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

4. korak – Istraživanje softverskih kompanija i proizvoda

Vreme čitanja: 2 minuta

Posle kreiranja dokumenta korisničkog zahteva spremni ste da počenete sa istraživanjem ponude i analizom softverskih kompanija i proizvoda. Izbor softvera je zapravo proces eliminacije jer počinjete sa dugačkom listom potencijalnih rešenja i postepeno eliminišete neadekvatne softverske kompanije i rešenja dok ne dođete do kratke liste rešenja koja se najviše sa vašim potrebama. Zapamtite, ne postoji 100% savršeno rešenje za svaku kompaniju. Ključ je pronaći rešenje koje će odgovarati i koje će se poklapati sa vašim najvažnijim zahtevima.

Savet #1 – Kreirajte dugu listu potencijalnih rešenja

Napravite iscrpnu dugačku listu potencijalnih softverskih kompanija i proizvoda. Ako poslovni softver ili kompanija nije na dugačkoj listi, verovatno neće biti izabrani bez obzira koliko je dobar za vašu kompaniju. Pretražite internet, pregledajte časopise, razmislite i o velikim softverima i o malim. Ponekad, manja rešenja nude slične (čak i bolje) funkcionalnosti po nižoj ceni nego veliki softveri o kojim se dosta priča.

Savet #2 – Sprovedite istraživanje i analizu

Sprovedite temeljno istraživanje softverskih kompanija i njihovih proizvoda koristeći onoliko resursa koliko je moguće, uključujući nezavisne studije, članke u časopisima, veb sajtove i konsultante. Koristite najvažnije kriterijume za vašu kompaniju (korisnički zahtev) i počnite sa eliminacijom softverskih kompanija i rešenja. Počnite sa par najvažnijih zahteva (Na primer, ako iz nekog razloga tražite rešenja sa specifičnom tehnologijom sve kompanije koje u ponudi ne podržavaju tu tehnologiju mogu biti eliminisane).

Ponekad je dobro poslati Zahtev za ponudu (a za to vam je dobra osnova dokument korisničkog zahteva!) svim softverskim kompanijama na listi. Zatim na osnovu njihovih odgovora možete, sistemom eliminacije, skratiti inicijalnu dugu listu koju možete dalje skraćivati pozivanjem softverskih kompanija i dobijanjem dodatnih pojašnjenja i sl.

Savet #3 – Pozovite softverske kompanije za dodatna pojašnjenja

Kada dođete do neke srednje liste od oko 5-10 softverskih kompanija kontaktirajte te kompanije direktno i prodiskutujte svaku tačku iz dokumenta korisničkog zahteva (kriterijum eliminacije). Ideja je ne samo da razumete DA LI softver podržava vaše specifične zahteve već i NA KOJI NAČIN. Uzimajući u obzir specifičnost svake organizacije teško ćete moći na osnovu da/ne pitalica izvući bilo kakav smislen zaključak. Potrebno je da stvarno razgovarate sa softverskim kompanijama i razumete kako oni mogu podržati vaše poslovne potrebe.

Zapamtite, u ovom koraku ne donosite finalnu odluku već samo pokušavate da dođete do kratke liste sa maksimalno 3 softverske kompanije. Dobićete više informacija kada budete pogledali prezentacije i uradite finalnu analizu ponuda softverskih kompanija.

Ključna ideja

Ključna ideja izbora softvera je da provodite sve više i više vremena sa sve manje i manje softverskih kompanija dok ne dođete do tačke kada možete provesti najviše vremena sa jednom softverskom kompanijom sa kojom ćete do kraja proveritu i potvrditi finalnu odluku.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
 • Čik Pogodi KoJe (Pera Detlić) says:

  Poštovani Miodraže,

  Zastupajući nekoliko slovenačkih softverskih kompanija nedavno sam i sam otkrio jedno rešenje za koje smatram da mu je mesto među onima koje ste analizirali, pa me stoga zanima: da li Vam je poznato rešenje kompanije SRC pod nazivom Origami?!
  Originalno zamišljeno kao DMS, ono u svojoj konačnoj formi uveliko prevazilazi navedeni okvir i može se, po mom skromnom mišljenju, smatrati dopunom standardnim ERP rešenjima, čak i do 70% onoga što jednoj kompaniji treba…

  Podjednako, tu je i individualno rešenje TOMAS koje je, pored Slovenije, zastupljeno i kod nas (Železnice Srbije), pa me zanima da li ste Vaša dosadašnja znanja proširivali nedavno i da li bi bili spremni da to učinite – uz “pomoć prijatelja”?

  Pored gore navedenog, ovaj komentar ima za cilj i proveru funkcionalnosti Vašeg sajta kao i vremena odaziva na postavljene komentare…

  A do te reakcije, ako je bude, ostajem

  Srdačno Vaš
  Prijatelj

  • Poštovani prijatelju, :)

   Rešenja koja pominjete su mi poznata u smislu znam i čuo sam za njih. Nisam imao mnogo prilike da uđem u detalje i dubinu, ali što da ne.

   SRC je organizovao prezentaciju svog Origami rešenja kojoj sam prisustvovao (zahvaljujući ljubaznom pozivu prijatelja :)) i na prvu loptu deluje vrlo pristojno.

   TOMAS nisam imao prilike videti, ali što da ne. Svi znaju za moj “fetiš” pregledanja raznoraznog softvera :)

   Inače brže odgovaram, ali se nadam da je odgovor zadovoljavajuće brz :)

   Sve najbolje,
   Miodrag

   • jasminka says:

    Fetiša radi, Bonis je višedecenijski proveravan softver namenjen proizvodnim preduzećima. Raskošnih je mogućnosti. Miodraže, vidimo se!

 • >