Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Poslovne prednosti SaaS Modela

cloud_saasKada razmišljam o poslovnim prednostima, uopšteno govoreći, na umu imam investiciju i povraćaj iste. Odnosno koliko novca/vremena treba da potrošim da bi najbrže video rezultate. Kada govorimo o investiciji pitanje koje se prirodno nameće jeste pitanje u šta želite da investirate:

  • u ljude
  • u specifičnu tehnologiju koja vas izdvaja od konkurencije
  • u IT infrastrukturu u firmi

Jedan odgovor na ovoj listi je potpuni promašaj! Jedan odgovor ne pruža diferencijaciju, ne pruža prednost nad konkurencijom i kreira finansijsku rupu bez dna.

Koncept softvera kao usluge pokazao se najisplativijim u firmama koje neće/ne mogu da priušte posebnu IT službu, koje žele brz povraćaj investicije (a ko ne želi? :)), koje žele predvidivu strukturu troškova, koje žele pristup podacima bilo kada bilo odakle, zatim traže bezbrižne nadogradnje i izmene kao i mogućnost da brzo implementiraju novi softver bez potrebe da angažuju dodatne konsultante ili implementatore.

Licencni softver Softver ka usluga
Plaća se unapred Plaća se po korišćenju
Visoki inicijalni troškovi Niski inicijalni troškovi
Troškovi aplikacije, održavanja, infrastrukutre, IT resursi Troškovi pretplate i minimalno angažovanje IT resursa
Duže vreme potrebno za konfigurisanje i implementaciju Brza implementacija

 

Već sam pominjao ukupne troškove instalacije, korišćenja i održavanja poslovnog softvera: trošak softvera, trošak implementacije sa svim pripadajućim troškovima, trošak hardvera, trošak održavanja i podrške i operativni troškovi; da se sada ne bih ponavljao, preporučujem da pročitate ceo tekst. Niži inicijalni troškovi nisu jedina prednost modela Softvera kao usluga.

Poslovne prednosti modela Softver kao usluga su:

Pomenuti niži troškovi tehnologije, obuke i operativni troškovi. Ovo je jedna od ključnih prednosti SaaS modela. Jako niski inicijalni troškovi i jednostavnost modela licenciranja kroz pretplatu (mesečnu, godišnju,…) omogućava predvidljive troškove. Budžetiranje i planiranje su jednostavniji i pouzdaniji, a kao dodatak, sa modularnošću ovakvog modela, firme jednostavno mogu izuzeti module koje ne koriste i samim tim uštedeti novac.

Mogućnost globalnog poslovanja. Po svojoj prirodi SaaS model je model globalnog poslovanja. Sam način prisutpa softveru i podacima je suštinski zamišljen kao globalni model. Sve što je potrebno je web browser, a sa izlaskom novog Google Chrome web browsera suštinski okrenutog ka web aplikacijama skoro da je izvesno da će ovaj model dobijati na popularnosti. Takođe, web otvara jedan potpuno nov kanal prodaje.

Jednostavnost instalacije i ulaska na tržište. Mala i srednja preduzeća koja imaju ograničene ili nemaju nikakve IT resurse modelom SaaS mogu svoje poslovanje vrlo brzo i efikasno postaviti na bilo kom tržištu za vrlo kratak vremenski period.

Skalabilnost. Ovde je akcenat na rastu broja korisnika aplikacije. Ono što je ključno je da kako broj korisnika raste, firma ne mora da razmišlja o proširenju svojih hardverskih, komunikacionih i softverskih kapaciteta jer o tome brine firma koja pruža uslugu iznajmljivanja softvera.

24/7 monitoring i sigurnost. Veliki broj firmi, kako malih tako i velikih, često nema dovoljno operativnih i tehničkih resursa za praćenje i otklanjanje sigurnosnih pretnji u mreži. SaaS model takođe rešava i ovaj problem jer softverka firma sada preuzima na sebe i ovaj deo posla.

Generalni zaključak bi bio: model Softver kao usluga (SaaS) umanjuje rizik nabavke novog softvera, umanjuje ukupne troškove, obezbežuje fleksibilnost u korišćenju ili prestanku korišćenja softvera i umanjuje vreme implementacije.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
10 comments

Comments are closed