Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Poslovne prednosti SaaS Modela

Vreme čitanja: 2 minuta

cloud_saasKada razmišljam o poslovnim prednostima, uopšteno govoreći, na umu imam investiciju i povraćaj iste. Odnosno koliko novca/vremena treba da potrošim da bi najbrže video rezultate. Kada govorimo o investiciji pitanje koje se prirodno nameće jeste pitanje u šta želite da investirate:

 • u ljude
 • u specifičnu tehnologiju koja vas izdvaja od konkurencije
 • u IT infrastrukturu u firmi

Jedan odgovor na ovoj listi je potpuni promašaj! Jedan odgovor ne pruža diferencijaciju, ne pruža prednost nad konkurencijom i kreira finansijsku rupu bez dna.

Koncept softvera kao usluge pokazao se najisplativijim u firmama koje neće/ne mogu da priušte posebnu IT službu, koje žele brz povraćaj investicije (a ko ne želi? :)), koje žele predvidivu strukturu troškova, koje žele pristup podacima bilo kada bilo odakle, zatim traže bezbrižne nadogradnje i izmene kao i mogućnost da brzo implementiraju novi softver bez potrebe da angažuju dodatne konsultante ili implementatore.

Licencni softver Softver ka usluga
Plaća se unapred Plaća se po korišćenju
Visoki inicijalni troškovi Niski inicijalni troškovi
Troškovi aplikacije, održavanja, infrastrukutre, IT resursi Troškovi pretplate i minimalno angažovanje IT resursa
Duže vreme potrebno za konfigurisanje i implementaciju Brza implementacija

 

Već sam pominjao ukupne troškove instalacije, korišćenja i održavanja poslovnog softvera: trošak softvera, trošak implementacije sa svim pripadajućim troškovima, trošak hardvera, trošak održavanja i podrške i operativni troškovi; da se sada ne bih ponavljao, preporučujem da pročitate ceo tekst. Niži inicijalni troškovi nisu jedina prednost modela Softvera kao usluga.

Poslovne prednosti modela Softver kao usluga su:

Pomenuti niži troškovi tehnologije, obuke i operativni troškovi. Ovo je jedna od ključnih prednosti SaaS modela. Jako niski inicijalni troškovi i jednostavnost modela licenciranja kroz pretplatu (mesečnu, godišnju,…) omogućava predvidljive troškove. Budžetiranje i planiranje su jednostavniji i pouzdaniji, a kao dodatak, sa modularnošću ovakvog modela, firme jednostavno mogu izuzeti module koje ne koriste i samim tim uštedeti novac.

Mogućnost globalnog poslovanja. Po svojoj prirodi SaaS model je model globalnog poslovanja. Sam način prisutpa softveru i podacima je suštinski zamišljen kao globalni model. Sve što je potrebno je web browser, a sa izlaskom novog Google Chrome web browsera suštinski okrenutog ka web aplikacijama skoro da je izvesno da će ovaj model dobijati na popularnosti. Takođe, web otvara jedan potpuno nov kanal prodaje.

Jednostavnost instalacije i ulaska na tržište. Mala i srednja preduzeća koja imaju ograničene ili nemaju nikakve IT resurse modelom SaaS mogu svoje poslovanje vrlo brzo i efikasno postaviti na bilo kom tržištu za vrlo kratak vremenski period.

Skalabilnost. Ovde je akcenat na rastu broja korisnika aplikacije. Ono što je ključno je da kako broj korisnika raste, firma ne mora da razmišlja o proširenju svojih hardverskih, komunikacionih i softverskih kapaciteta jer o tome brine firma koja pruža uslugu iznajmljivanja softvera.

24/7 monitoring i sigurnost. Veliki broj firmi, kako malih tako i velikih, često nema dovoljno operativnih i tehničkih resursa za praćenje i otklanjanje sigurnosnih pretnji u mreži. SaaS model takođe rešava i ovaj problem jer softverka firma sada preuzima na sebe i ovaj deo posla.

Generalni zaključak bi bio: model Softver kao usluga (SaaS) umanjuje rizik nabavke novog softvera, umanjuje ukupne troškove, obezbežuje fleksibilnost u korišćenju ili prestanku korišćenja softvera i umanjuje vreme implementacije.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
 • […] Prednosti SaaS modela važe i za Akord Micro/Micro+. Pristup bilo kada, bilo gde, sa bilo kog uređaja. Cena od 20€ mesečno je ok, ali nije najjasnije sa samog sajta da li je u pitanju cena za 1 ili više korisnika? Pa eto možda nam ljudi iz Ipsylona mogu dati pojašnjenje, ako uopšte pročitaju ovaj tekst […]

 • […] sam pisao o konceptu Softver kao usluga (SaaS), prednostima takvog rešenja, kao i poređenje takvog rešenja sa ostalim […]

 • […] Poslovne prednosti SaaS Modela […]

 • […] druge strane, SaaS model poslovanja skida „brigu“ korisnika sa održavanja aplikacije i instalacije novih funkcionalnosti i […]

 • Iako je tema otvorena pre više od godinu dana, nikada nije kasno za odgovor ;)

  Što se tiče sigurnosti podataka, garanciju za sigurnost podataka Vam može dati jedino proizvođač softvera, kroz Uslove korišćenja i Politiku privatnosti koji bi se trebalo naći na sajtu.

  E sada, to znači da se morate osloniti na proizvođača da će ispoštovati to što je napisao, a ako Vam se uslovi ne dopadnu onda nemojte koristiti tu aplikaciju (slično je priča i sa privatnošću na Facebook-u).

  Sa druge strane, svako ko je ozbiljan u svom poslu obezbediće korektne uslove korišćenja i privatnosti i pridržavaće ih se, jer je svuda u svetu “ukaljano ime” veliki problem za dalje poslovanje tako da se svi trude da svoje ime održe “neukaljano”… a verujte da ima takvih i u Srbiji ;)

 • Marko says:

  Mislim da nema dileme da za jedno iole ozbiljno preduzece 5-10 eura ne znaci nista i u potpunosti se slazem sa Maxom jer ako odlucite da instalirate besplatni Linux i Mozilu i umesto officea stavite OpenOrg eto vam usteda od jos nekih dvestotinak eura ali je sve to opet nebitno jer iz licnog iskustva znam da odrzavanje licencnog softvera moze biti mnogo skuplje od nevedene sume a ako se uzme u obzir da ne moze da se planira…hm, mislim da su ostali argumenti suvisni. Susretao sam se sa mnogim poslovnim softverima ali ovaj koncept poslovnog softvera mi se najvise svidja. Ostaje mi nejasno a to do sada nisam nasao u nekom objavljenom tekstu,kako funkcionise zastita podataka koje korisnik unosi. Ko nam garantuje i da li nam neko garantuje da ce podaci ostavljeni u bilo koji poslovni softver biti dostupni samo nama a ne i proizvodjacu softvera koji bi kasnije na razlicite nacine mogao da manipulise tim podacima odnosno informacijama.

 • […] Osvrt na komentare – troškovni momenti Miodrag RanisavljevićzatvoriAutor: Miodrag Ranisavljević Ime: Miodrag RanisavljevićEmail: miodrag.ranisavljevic@poslovnisoftver.netVebsajt: http://blog.poslovnisoftver.netO autoru: Autor je Miodrag Ranisavljević, od 2001. godine u poslu analize, razvoja, prodaje i implementacije poslovnog softvera. Mlad čovek koji je video i prednosti i mane postavljanja poslovnog softvera u firmama najrazličitije delatnosti. Od kompletnih do pojedninačnih rešenja, od knjigovodstvenih agencija do maloprodajnih objekata i sve izmedju. Od gotovih rešenja do namenskog softvera.Objavljeni tekstovi (60) okt.15, 2008 u elektronsko poslovanje, poslovni softver Dva interesantna i potpuno oprečna komentara pojavila su se na temu Poslovnih prednosti SaaS modela: […]

 • Max says:

  Sećam se dana kad su se pojavili prvi mobilni tlefoni bilo je to cudo od tehnike pretplata prava sitnica 10,000 DEM, sada se nude skoro besplatno. Opaska Dusana da je ovo skupa varijanta IT resenja ne bi bila bas dugororočno posmatrano tačna. Siguran sam da su ovi momci samouvereni u svoj proizvod i njegovu budučnost jer ga ne nude na prodaju već na koriščenje. Verujem da će cena na dugi rok ići na dole, mada i sada ona ima prihvatljiv nivo.
  Onaj ko se ozbiljno bavi biznisom a ima nivo razmišljanja na nivou od 5 – 10 eura na mesečnom mesečnom nivou, teško da može koristiti bilo koji softver, a o legalnoj verziji Windowsa da i ne govorimo.
  Ja sam ovde shvatio da mi za web aplikaciju treba potuno ogoljen računar sa Linuxom i Mozilom na sreću besplatnim.
  Isprobao sam program na notebook Asusu od 7 inca koji je svega 15,000 dinara i na moju sreću sve radi.

 • […] Poslovne prednosti SaaS ModelaPoslovniSoftver.net počinje sa radomSoftver kao usluga VS Tradicionalni desktop poslovni softver VS Namenski poslovni softverJeftiniji Office Small Business 2007Misliti o: Softver kao usluga na webu […]

 • Dusan says:

  Mislim da treba biti pazljiv sa ovim. Iako su brzina implementacija i inicijalni troskovi manji, zamisli da placas samo svoj office 10 ili cak 5eura mesecno. Koliko bi te to izaslo za godinu dana ili kroz par godina.
  Lepo zapakovana ideja, koja omogucava IT industriji da izvlaci vece profite na dugi rok. Ne kazem da nema i pozitivnih primera, ali samo treba biti jako oprezan u racunici. Nije sve tako bajno kao sto sto je naizgled.

 • >