Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Oblak u pantalonama*

cloud_2Dosta davno sam na blogu pisao o Softveru kao usluzi na webu (SaaS – Software as a service) i o poslovnim prednostima takvog modela već nekoliko godina unazad pratim razvoj domaće ponude takvih i sličnih rešenja. Ono što me već duže brine jeste strah da postoji potencijalna opasnost da “izližemo” jedan termin usvojen iz engleskog jezika a da u stvari nismo do kraja sigurni šta taj termin zapravo znači i koji su to njegovi pojavni oblici. S obzirom da je za temu o kojoj planiram da pišem ipak potrebno određeno tehničko predznanje, unapred se izvinjavam na pokušaju pojednostavljenja priče iz ugla korisnika. Na kraju to su ljudi koji će sve te Oblačne usluge koristiti, pa smatram da je najbitnije da približim temu njima.

U narednih nekoliko tekstova (opa, novi serijal na pomolu :)) pokušaću da obradim sledeće teme:

1. Naoblačenje: Šta je Cloud?

2. Razvedravanje: razvojni put Cloud rešenja

3. Umereno oblačno: trenutno stanje na tržištu

4. Sigurnost Cloud rešenja

5. Razmatranje troškova Cloud rešenja

6. Za i protiv: Cloud VS tradicionalna rešenja

Za dobar početak, vodič kroz oblake!

*Vladimir Majakovski: Oblak u pantalonama

oblak_u_pantalonama

 

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

4 comments

Comments are closed