Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Oblak u pantalonama*

Vreme čitanja: 1 minut

cloud_2Dosta davno sam na blogu pisao o Softveru kao usluzi na webu (SaaS – Software as a service) i o poslovnim prednostima takvog modela već nekoliko godina unazad pratim razvoj domaće ponude takvih i sličnih rešenja. Ono što me već duže brine jeste strah da postoji potencijalna opasnost da “izližemo” jedan termin usvojen iz engleskog jezika a da u stvari nismo do kraja sigurni šta taj termin zapravo znači i koji su to njegovi pojavni oblici. S obzirom da je za temu o kojoj planiram da pišem ipak potrebno određeno tehničko predznanje, unapred se izvinjavam na pokušaju pojednostavljenja priče iz ugla korisnika. Na kraju to su ljudi koji će sve te Oblačne usluge koristiti, pa smatram da je najbitnije da približim temu njima.

U narednih nekoliko tekstova (opa, novi serijal na pomolu :)) pokušaću da obradim sledeće teme:

1. Naoblačenje: Šta je Cloud?

2. Razvedravanje: razvojni put Cloud rešenja

3. Umereno oblačno: trenutno stanje na tržištu

4. Sigurnost Cloud rešenja

5. Razmatranje troškova Cloud rešenja

6. Za i protiv: Cloud VS tradicionalna rešenja

Za dobar početak, vodič kroz oblake!

*Vladimir Majakovski: Oblak u pantalonama

oblak_u_pantalonama

 

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

 • MiodragR says:

  Pozdrav Branislave,

  Hvala na tekstu. Apollo je odavno u bazi poslovnog softvera (još pre redizajna) i možda ne bi bilo loše ažurirati ove stranice u vezi sa Apollom: https://poslovnisoftver.net/psnet/firma/apollo/. Takođe, možda možete dopuniti i podacima o vašim proizvodima i novostima?

  • Branislav says:

   Hvala Miodraže. Vidim da je Apollo nema unetih proizvoda, a i da je u Sistem integratorima umesto u Proizvođačima. Hteo sam to da izažuriram al’ nemam Username i Password pa mi, molim te, pošalji.

   • MiodragR says:

    Pozdrav Branislave,

    Ovo je link za registraciju: https://poslovnisoftver.net/psnet/register/ pa mislim da je najbolje da se sami registrujete (zbog izbora željenog korisničkog imena prvenstveno, da ne bih ja izmišljao :)) a zatim ćemo dodeliti prava pristupa Vašem izabranom korisničkom imenu za ažuriranje podataka i ostalo šta treba.

    Ovo pišem ovako u komentaru i kao podsetnik za ostale ako bude sličnih nedoumica.

 • Odlična tema, vrlo aktuelna. I mali prilog istorijatu srpskih SaaS poslovnih rešenja.
  Naime, Apollo, http://www.apollo.rs, beogradska softverska kuća još od 1992, je tokom 2000. i 2001. uradila potpuni redizajn svog poslovnog rešenja i krajem 2001. godine objavila ApolloG4 ERP namenjen za SaaS isporuku. Koliko znamo, to je bio globalno prvi SaaS ERP u Oracle okruženju, još uvek čuvamo brojne komentare iz celog sveta uglavnom sa pitanjima o arhitekturi i samom projektu, uključujući i veliki broj čestitki, ali i pitanja da li je uopšte moguće da se servira Forms aplikacija.
  Istorijat tog ApolloG4 rešenja (kompletan ERP uključujući planiranje i proizvodnju) je tokom 90-ih bio ovakav:
  – Prva generacija (G1, 1994.) bila je host-based karakter aplikacija u Oracle/UNIX okruženju,
  – Druga (G2, 1997.) grafička aplikacija u klient/server arhitekturi,
  – Treća (G3, 1999.) troslojna Web aplikacija, dok je
  – Četrvrta generacija (G4) u potpunosti redizajnirana i objavljena krajem 2001. godine kao deljena (shared) Web aplikacija u hosted arhitekturi namenjena za SaaS isporuku.
  I pošto u Srbiji nije bilo ni infrastrukture koja bi podržala SaaS, niti je tržište bilo zrelo za taj koncept, ApolloG4 ERP je sve do 2012. nažalost bio isporučivan odnosno izvršavan samo na korisničkim serverima. Shared odnosno Multi-Tenancy koncept je korišćen, ali ne hosted isporuka.
  Ali krajem 2011. godine, Deltasco, http://www.deltasco.com, Apolov partner i distributer iz Montreala je pokrenuo SaaS biznis i tokom 2012. godine prva 3 korisnika u oblasti proizvodnje su krenula live. Deltasco je uspešno završio proof-of-concept fazu razvoja, ima vrlo ambiciozne poslovne planove i trenutno je u fazi prikupljanja investicije. Stay tuned…

 • >