Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Akord Micro poslovni softver za mikro preduzeća u oblaku

Vreme čitanja: 3 minuta

akord_logoZanimljivo je da se sve više proizvođača poslovnog softvera okreće nekoj vrsti web (da ne kažem Cloud Smile )rešenja za mikro i mala preduzeća, dok za srednja i veća preduzeća nekako ostaju desktop varijante softvera. Takva logika se može videti i kod proizvođača Ipsylon (update 2015: sada Akord Softver d.o.o.) i njihovog proizvoda Akord. U pitanju je web rešenje za mala preduzeće i preduzetnike.

Ipsylon (update 2015: sada Akord Softver d.o.o.) je Micro seriju svojih proizvoda podelio u dva segmenta i to Akord Micro i Akord Micro+. Glavna razlika je što Micro+ omogućava više praćenje i Veleprodaje i Maloprodaje, kao i podrška za više poslovnih lokacija (više skladišta).

Na prvu loptu neke pohvale i prednosti:

Akord_logoMicroZPrednosti SaaS modela važe i za Akord Micro/Micro+. Pristup bilo kada, bilo gde, sa bilo kog uređaja. Cena od 20€ mesečno je ok, ali nije najjasnije sa samog sajta da li je u pitanju cena za 1 ili više korisnika? Pa eto možda nam ljudi iz Ipsylona mogu dati pojašnjenje, ako uopšte pročitaju ovaj tekst Smile

Druga dobra stvar je što je kompanija Akord omogućila probni period i besplatnu registraciju za probu rešenja https://akord.rs/Account/Registracija.

Izgled. Akord Micro zaista lepo izgleda. Funkcionalne celine su jasno i logično podeljene tako da je snalaženje kroz ceo program vrlo lako. Poslovni procesi su lepo pokriveni već predefinisanim tipovima dokumenata odn. poslovnim događajima. Ponude, predračuni, računi, kalkulacije sve je na broju. Ako korisnik mora u nešto da gleda ceo dan, neka bar izgleda lepo Smile

akord mini izvestajIzveštaji izgledaju takođe sasvim ok, standardni izvoz u PDF, Excel i Word su tu, kao i direktno slanje dokumenata i izveštaja na email.

Sa sajta se može videti da postoji i nešto što se zove Akord.NET (interni sistem za razmenu dokumenata), ali nije najjasnije da li i korisnici Micro/Micro+ verzija takođe mogu koristiti ovaj servis.

 

A malo i kritike Smile

imageRešenje Akord Micro mi se čini jako interesantno, ali mislim da ima solidnog prostora za unapređenja, posebno u delu automatizacije čestih korisničkih aktivnosti. Mislim da je pretraga kupca po ID broju pri kreiranju dokumenata jednostavno davno prevaziđena stvar, kao i slične druge “bubice”. Siguran sam da ćemo u novim verzijama programa Akord Micro videti značajnija unapređenja u tzv. “usability” delu.

S obzirom da je u pitanju web rešenje, očekivao bih više integracije i “bolju saradnju” sa javno dostupnim bazama podataka (APR, NBS,…) kao što je to slučaj sa programom E-Računi (mada poređenje nije baš adekvatno jer su E-računi zamišljeni kao mnogo kompletnije rešenje i više za porediti sa najavljenim Akord Basic)

Kako mi se čini da će se ovakvih rešenja sve više i više pojavljivati, biće mi izuzetno zadovoljstvo da pratim dalji razvoj Akorda Micro. Naravno na kraju tržište će proceniti i dati svoj sud o kvalitetu rešenja.

Za radoznale:

Uzdravlje i do skorog pisanja!

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
 • Nikodin says:

  prava stvar.

 • 2012 na 2013 says:

  […] se, takođe, da će i kolege iz kompanije Ipsylon imati još novosti jer se pored aktuelnog Akord Micro očekuje i Basic verzija istog […]

 • Poštovani Miodraže, zahvaljujem se na registraciji za korišćenje našeg programa Akord Micro i za zapažanja o njemu koja ste ovde izložili, kako pozitivnim tako i negativnim.

  Dobro ste primetili i razjasnili razliku među verzijama Akord Micro i Akord Micro +.

  A sada nekoliko komentara na detalje koji su ostali nerazjašnjeni:

  Licenca označava propusnu moć servera, kao što je razjašnjeno na sajtu. Broj kupljenih licenci označava broj korisnika koji istovremeno može pristupiti programu. Dakle, licenca nije vezana ni za korisnika ni za firmu, već za propusnu moć. Jedna licenca je uvek rezervisana za admnistratorski nalog.

  Akord.Net kod nas ne znači “interni sistem za razmenu dokumenata”. Slično značenje kod nas ima Document Management sistem a Akord.Net se odnosi na online prodaju. oba sllčaja su u pitanju aplikacije koje idu uz Akord ERP poslovni softver. Nisu namenjena malim preduzećima koji s korisnici Akord Micro-a, mada nije isključeno da će u budućnosti biti nekih izmena po tom pitanju.

  Što se tiče kritike koja se odnosi na pretragu kupca po ID broju jednim delom se slažem, a jednim delom moram da je demantujem :) U polje nazvano Kupac potrebno je upisati šifru komitenta ako je poznata, što možda nije najjasnije iz samog naziva polja pa je Vaša kritika u tom delu na mestu. Dobijena greška je posledica toga što je očekivani podatak bio numerički (šifra komitenta) a ne naziv koji ste krenli da unosite. Međutim, klikom na lupu pored polja Kupac nudi se mogućnost za vrlo laku pretragu i pronalaženje kupca po mnogim kriterijmima kao što su tip komitenta (pravno lice, fizičko lice, strano lice) , PIB / JMBG, naziv ili deo naziva, uloga kupca, država, mesto, šifra iz prethodnog sistema. U tom smislu mislim da smo korisniku i te kako olakšali pronalaženje željenog komitenta. Svakako da ćete u novim verzijama programa videti značajnija unapređenja u tzv. “usability” delu, kao što ste i sami to pretpostavili :)

  Što se tiče bolje saradnje sa sa javno dostupnim bazama podataka (APR, NBS,…), i tu ste u pravu kada ste komentarisali da će se po tom pitanju raditi više u verziji Akord Basic. Po nama je logično da se ovakve pogodnosti nude firmama koje su na nešto višem stupnju složenosti od firmi koje su korisnici Akord Micro-a. Akord Basic je aplikacija koja će uključiti računovodstvene procese, pa će i funkcionalnosti u ovom delu biti značajno unapređene.

  Na nekoliko mesta pominjete izraz Akord Mini a naša aplikacija se zove Akord Micro. Sigurna sam da je greška sasvim slučajna ali bih ipak skrenula pažnju na ovu neispravnost.

  Biću slobodna da Vas obaveštavam o značajnijim izmenama i novinama kada je u pitanju naša ponuda softvera.

  Srdačan pozdrav,
  Biljana Sredić
  Ipsylon

 • O da, o Cloud-u ćemo tek slušati, čitati, pisati i izučavati…

 • >