Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Misliti o: Softver kao usluga na webu

Vreme čitanja: 3 minuta

saasVeć smo navikli da svakodnevno koristimo web aplikacije. Gmail ili Yahoo!Mail za elektronsku poštu, Youtube za pregled video klipova i ostale kako strane tako i domaće web aplikacije (jeste li nekad naručivali hranu preko web aplikacije donesi.com ili tražili prevod neke engleske reči preko lokacije metak.com). Ja jesam i iskustva su pozitivna!

Zašto web aplikacije?

Prvo, pristupačne su. Svuda gde je moguće pristupiti internetu postoji i mogućnost korišćenja web aplikacija! Mobilni operateri nude brz pristup internetu (Telenor Internet, mts Internet, VIP – za sada samo GPRS,) što će reći da je moguće praktično stalno biti online. Ja koristim usluge Telenora pa su mi ti paketi najbliži, ali ni ponuda ostalih operatera nije zanemarljiva.

Drugo, ne zahtevaju instalaciju! Praktično svuda gde imate pristup internetu imate “instaliranu” aplikaciju.

Treće, uvek imate najnoviju verziju. O ažuriranju aplikacije više ne brinete vi, kao krajnji korisnik, već proizvođač softvera ili firma koja pruža uslugu korišćenja web aplikacije.

Ovaj tekst kucam u prirodi, na laptopu povezan preko GPRS-a na internet i sve što mi treba radi! Malo sporije (zbog GPRS-a) ali mogu reći da je moja “kancelarija” potpuno mobilna.

Da li je moguće koristiti poslovni softver (pravljenje ponuda, računa, praćenje zaliha i sl.) na isti ili sličan način?

Govorim o konceptu softvera kao usluge na webu (u daljem tekstu SaaS skr. od eng. Software as a Service). SaaS koncept praktično omogućava poslovanje bilo kada, bilo gde!

Zamislite sledeću situaciju: u poseti ste kupcu nekoliko stotina kilometara od kancelarije. Zar ne bi bilo korisno da na licu mesta možete napraviti porudžbinu (u dogovoru sa kupcem, naravno) koja će već biti spremna za isporuku dok se vratite u kancelariju?

Šta zapravo SaaS predstavlja i na koji način je realizovan ovaj model?

Koncept Softvera kao usluge je zapravo jednostavan: umesto da proizvođači softvera prodaju licence krajnjim korisnicima koji zatim implementiraju i održavaju softver u svojoj firmi, proizvođač softvera hostuje softver na svom serveru u svom datacentru  i pruža pristup sistemu preko interneta na bazi pretplate. Postoje dva osnovna SaaS modela: prvi je klasičan licencni softver koji radi na web serveru (unutar firme ili van firme) koji vi ili partnerska firma instalira, implementira i održava; drugi je model hostovanog rešenja. Ovo znači da softverska firma brine i o hostingu, platformi i o svim ostalim tehničkim detaljima vezanim za poslovni softver na webu.

Filozofija iza SaaS modela počiva na konceptu prodaje softvera kao kompletnog seta usluga nasuprot prodaji licenci softvera bez uračunatih troškova implementacije, integracije i održavanja. Softver je hostovan, uglavnom, kod proizvođača softvera koji poseduje fizičke, tehničke i ljudske resurse za rad, održavanje i podršku softveru. Ovo bi trebalo da omogući dostupnost softvera 24 sata dnevno 7 dana u nedelji.

Poenta je u prebacivanju  fokusa sa krajnjeg korisnika na proizvođača softvera ili firme koja pruža uslugu korišćenja aplikacije.

Umesto da korisnik brine o serverima, odražavanju istih (i u hardverskom i u softverskom smislu) proizvođač softvera brine o svemu tome. Za mala i srednja preduzeća koja nemaju čoveka namenski angažovanog da brine o informacionom sistemu firme svakako je bolje od famoznog “malog iz komšiluka”

Na pamet mi pada nekoliko poslovnih razloga za korišćenje SaaS modela:

 • Brži pristup najnovijoj tehnologiji
 • Fokus na poslovnom modelu, pre nego na tehnologiji
 • Brži razvoj i otklanjanje grešaka
 • Poboljšana sigurnost, performanse i dostupnost aplikacije
 • Pristup podacima bilo kada, bilo odakle
 • Mogućnost proširenja i prilogođavanja promeni poslovnih procesa
 • Niži inicijalni toškovi
 • Lakše predviđanje troškova
 • Izbegavanje “zarobljavanja” u tehnologiju

Primer za ovakav tip usluge može se videti na sajtu Putni nalozi firme Internet Softver koja se bavi razvojem web aplikacija, a ova konkretna aplikacija tiče se obrade i evidentiranja putnih naloga.

Drugi primer je potpuno rešenje za poslovanje malih i srednjih preduzeća na adresi e-racuni.com. Registracija je potpuno besplatna i omogućava 30 dana  korišćenja svih funkcija. Koliko sam do sada video ovo je jedna od prvih aplikacija ovog tipa na našem tržištu. Definitivno ću još pisati o ovoj aplikaciji ali ono što na prvu loptu mogu da kažem je da vrlo pristojno pokriva većinu poslovnih procesa koji se odvijaju u jednoj firmi. Od pravljanja ponuda, računa, prijema robe, praćenje zaliha, pa sve do računovodstvenih operacija, kontiranja, knjiženja, …

SaaS model je jedna od trenutno najaktuelnijih stvari na svetskom tržištu poslovnog softvera koji svakodnevno evoluira u skladu sa potrebama tržišta.

Postoje stvari koje svakako treba razmotriti prilikom donošenja odluke o korišćenju ovog modela u svakodnevnom poslovanju, ali o tome u sledećem tekstu!

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
 • […] Takva logika se može videti i kod proizvođača Ipsylon i njihovog proizvoda Akord. U pitanju je web rešenje za mala preduzeće i […]

 • […] Misliti o: Softver kao usluga na webu […]

 • Pre svega, sjajan tekst!

  Ja se licno ne bi slozio sa etiketiranjem SaaS atributom neceg sto je manje vise web aplikacija. SaaS je (po meni) vise konceptualni pojam koji oznacava arhitekturu sistema gde delovi ssitema su implementirani poput autonomnih sistema sa jasno definisanim granicama svojih domena.
  Ja se takodje ne slazem sa konstatacijom da je web pravo resenje za poslovne sisteme, ali objasnjenje toga je predugo za komentar :)

  Eto i meni teme za blogovanje :)

 • >