Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Billans – web računovodstvo

Shares
Vreme čitanja: 2 minuta

Prvo srpsko mobilno računovodstvo

BillansKorišćenjem novog poslovnog rešenja Billans – prvog domaćeg softvera za elektronsko računovodstvo –  mala i srednja preduzeća postići će  veću operativnost, bolju kontrolu poslovanja, i smanjenje troškova poslovanja. Ovaj program će pomoći i  pri usklađivanju sa evropskim zakonodavstvom

Beograd, 25. januar 2011.

Novo poslovno internet rešenje Billans, koje su razvile partnerske kompanije iz Slovenije, Srbije i Italije, omogućava preduzećima i računovodstvenim agencijama da rade na istim podacima istovremeno, u svakom trenutku i svih 365 dana u godini, nezavisno od toga gde se ko u datom trenutku nalazi. Time je omogućen direktan uvid u sve transakcije preduzeća, efikasnija kontrola troškova, kao i bolja komunikacija između preduzetnika i računovođe.
Uz web računovodstvo ostvaruje se značajna ušteda jer nije potrebna posebna instalacija, nema arhiviranja niti slanja dokumentacije, nema troškova servisiranja – u sistem je ugrađena online podrška, a posebna prednost je redovno informisanje korisnika o novim računovodstvenim propisima. Procenjena ušteda u preduzeću sa jednim računarom je oko 1400 evra godišnje!

Aplikacija je postavljena na web serveru – sigurnost podataka je veća nego da se oni nalaze na serveru u preduzeću. Za razvoj softvera korišćeni su alati koji koriste banke za svoje web aplikacije. Podacima mogu pristupiti samo ovlašćeni korisnici, a količina podataka kojima pojedinačno pristupaju može biti različita u skladu sa kompetencijama. Svaki unos je lako proverljiv – ko ga je uneo ili obrisao, kada i koliko vremena je na to utrošio, da li je naknadno nešto menjano. Ovakav vid kontrole smanjuje greške i povećava kvalitet i brzinu rada, a istovremeno motiviše zaposlene da rade ažurnije.

Aplikacija ima ugrađenu mogućnost korišćenja elektronskog potpisa, što će znatno ubrzati prilagođavanje srpskih preduzeća evropskom zakonodavtsvu kada za to dođe vreme.
S obzirom da veliki broj domaćih preduzeća radi sa nelegalnim softverima, finansijska pristupačnost Billans-a mnogima će pomoći da sa piratskih softvera pređu na legalne.

***Svaka novoosnovana računovodstvena agencija (ne starija od 3 meseca), može potpuno besplatno da koristi Billans čitavih 12 meseci!

Statistika

Primena novih, web–tehnologija pomoći će srpskim preduzećima da se uklope u svetske trendove koji idu u korist web poslovanja: istraživanje čuvene konsultantske kuće IDC pokazuje da će u 2011. godini IT industrija porasti za 5,7%, da će zemlje u razvoju u IT ulagati 2,5 puta više nego razvijene, a da će se više od 15 odsto uložiti upravo u internet: predviđa se da će globalna mreža rasti 4 do 5 puta brže od IT industrije uopšte!

Anketa među srpskim preduzećima koju je sprovela kompanija Billans International pokazala je da:
– 90% preduzeća poseduje računar i pristup internetu
– 95% preduzeća donosi dokumenta u računovodstvenu agenciju ili ih proverava telefonom
– 90% preduzeća izdaje račune u Exel-u
– 75% preduzeća koristi DOS operativni sistem za računovodstvo
– 99% ima mobilni telefon, ali samo 1% preko njega pristupa računovodstvenim podacima firme

Kompanija Billans International d.o.o. je internacionalna kompanija koja se bavi razvojem potpuno novog softverskog rešenja u oblasti web računovodstva.
Web rešenje Billans je razvio tim stručnjaka iz Srbije, Slovenije, Italije i Bosne. U projektu su učestvovale slovenačka kompanija Spin, srpska kompanija Yu Spin koja je bila zadužena za kompletno programiranje, italijanska Seek& Partners koja u svojoj mreži ima 22.000 računovodstvenih agencija i bosanski BTS koji je eksluzivni zastupnik Billansa u BH.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

>