PoslovniSoftver.net
Shares

Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

  • You are here:
  • Home »
  • Blog »
  • Vesti »

Micro Business Solutions i Yellowfin BI – poslovna inteligencija i partnerstvo za budućnost

Shares
Vreme čitanja: 3 minuta

U petak sam dobio email od g. Bojana Matejevića iz kompanije Micro Business Solutions d.o.o. iz Beograda sa interesantnim predlogom da blog PoslovniSoftver.net objavi značajnu novinu u razvoju njihove kompanije.

Kako se ja na blogu bavim problemima (i rešenjima) izbora i primene poslovnog softvera i praćenje stanja na tržištu poslovnog softvera (jer da bi mogli da date dobar savet ili preporuku morate pratiti situaciju) uvek sam se trudio da filtriram informacije i da objavljujem samo one koje su od opšteg značaja (po mom mišljenju) za tržište poslovnog softvera.

U tom svetlu, ova vest mi se učinila značajnom jer unosi jedan novi momenat u celu priču. Naime, kompanija Micro Business Solutions je sklopila partnerski ugovor sa australijskim proizvođačem softvera za poslovnu inteligenciju (BI) i uskoro će ga nuditi širom Adriatic regije (ex-YU zemlje).

Ono što je meni posebno zanimljivo u ovoj priči je dodatni činilac prilikom izbora poslovnog softvera. Često razmišljanje prilikom izbora poslovnog softvera bilo je da li da uzmem lokalno, regionalno ili globalno rešenje i koje su pozitivne i negativne strane bilo kog od tih rešenja. Sada, mada ne kažem da toga nije bilo i ranije, imamo i novi momenat, gde imamo lokalno razvijeno rešenje koje deo svojih funkcionalnosti proširuje jednim globalnim rešenjem, u ovom slučaju BI i to podržano od strane samog proizvođača tog istog softvera. U praksi se nisam sretao (ne tvrdim da ne postoji) sa ovakvim slučajem.

Najčešće sam se sretao sa slučajem da kompanija ima neki ERP ili računovodstveni program koji su proširili nekim stranim rešenjem koje implementira lokalni partner/implementator. I tu su se u praksi često javljali problemi u vezi sa integracijom i poznavanjem kako ERP ili računovodstvenog softvera od strane lokalnog partnera i poznavanje BI sistema od strane samog proizvođača, te samim tim i najefikasnijeg povezivanja. Češće nego ređe takvi projekti nisu doživeli svoju punu primenu u kompanijama.

Ekipa iz Micro Business Solutions d.o.o. je čini mi se prepoznala ovaj momenat ili imala slično iskustvo i, kako ja razumem ovu situaciju, odlučila da krene drugim putem (dva u jednom pristup). Bilo bi mi veoma interesantno da ispratim njihovo iskustvo na ovu temu. A nadam se da će biti voljni da ga podele sa mnom.

Dakle:

MicroBS-logoVodeći proizvođač BI i analitičkih softverskih sistema Yellowfin sklopio je partnerstvo sa srpskim preduzećem specijalizovanim za razvoj i implementaciju softverskih rešenja sa brojnim referencama u državnoj upravi, pravnom sektoru i industriji hrane i pića Micro Business Solutions d.o.o.

Pod okriljem ovog ugovora, ovo beogradsko preduzeće nudiće rešenja za poslovne korisnike iz portfolia svog australijskog partnera, kao i sve prateće usluge svojim postojećim i budućim korisnicima u čitavom Adriatic regionu, koji osim Srbije uključuje i Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju, Bosnu i Crnu Goru.

Direktor Micro Business Solutions d.o.o., g. dr Tatjana Kovačević, izjavila je ovim povodom da je upravo velika potražnja za kvalitetnim i iznad svega jednostavnim
rešenjem za izveštavanje kod postojećih klijenata navela ovu kompaniju da tokom 2015 detaljno analizira BI tehnologiju i svetske proizvođače ovih rešenja.

Nakon duge i detaljne pretrage svih opcija na tržištu BI, odabrali smo bez dileme Yellowfin kao ubedljivo najbolje rešenje i proizvođača, zbog svog fleksibilnog
pristupa i strasne želje da se problematika poslovne analitike učini maksimalno jednostavnom i krajnje pristupačnom, dok u isto vreme ovo predstavlja rešenje
koje je i najkompatibilnije našem sopstvenom iskustvu i shvatanju kvalitetne implementacije softverskih rešenja.”

Yellowfin prikazuje informacije korisniku krajnje atraktivno i veoma bogato, sa visokim grafičkim standardima čime je u mogućnosti da zadovolji bukvalno sve
tipove korisnika iz svih industrija. Mi smo duboko uvereni da smo odabrali najbolje rešenje na tržištu i ulazimo u ovo partnerstvo sa ogromnim poverenjem i očekivanjima.

Tehnički rukovodilac preduzeća Micro Business Solutions d.o.o., g. Igor Ivanović, kaže da je širina i dubina tehničkih mogućnosti platforme na kojoj je postavljen Yellowfin predstavljala ključni faktor tehničke prirode prilikom odabira partnera.

Sa tehničke strane gledano, impresionirani smo samim proizvodom – Yellowfin je zaista fantastično rešenje koje pre svega donosi jednostavnost u korišćenju
svojim korisnicima,” kaže Ivanović, “takav jednostavan i moderan pristup nismo zatekli nigde drugde na tržištu.

Sve je toliko prosto, od drag-and-drop interfejsa za kreiranje izveštaja do jedinstvenog pristupa kolaboraciji u okviru BI, do velikog broja konektora na razičite baze podataka, i najminimalnijih hardverskih zahetva kao i jednostavne i brze implementacije kako u oblaku tako i na opremi korisnika. Na kraju, pored svega, sem nas i naši korisnici su veoma prijatno iznenađeni činjenicom da ovakvo rešenje ima potpuno prihvatljiv opseg cene.

Yellowfin Managing Director za EMEA regiju, g Peter Baxter, izjavio je da je pozitivno uzbuđen činjenicom da je sada uspostavljeno partnerstvo sa Micro Business Solutions.

Micro Business Solutions je preduzeće sa visoko profesionalnim stručnjacima koje je na potpuno isti način kao i mi pasionirano mogućnošću da klijentima ponudi najbolje rešenje na svetu, i u tome su naše dve kompanije veoma slične, ” rekao je g. Baxter, “Naš novi partner ima veliki potencijaln da brzo proširi naše implementacije u čitavom Adriatik regionu koji smo mu sa zadovoljstvom poverili.”

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

>