Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Oslonac na nezavisne analize ili na dobar osećaj

Vreme čitanja: 3 minuta

Kako je najavljeno u prethodnoj objavi izveštaji i analize o stanju poslovnog softvera u Srbiji su završeni i na raspolaganju svima koji su zainteresovani. Prvenstveno su namenjeni proizvođačima poslovnog softvera, ali mogu poslužiti i krajnjim korisnicima kojima je ova oblast interesantna.

Stanje stvari

IT firme se svakodnevno bore da povećaju prihode i tržišno učešće, bilo traganjem za novim kupcima ili razvijanjem svoje ponude. Ključ uspeha vezan je za raspolaganje pravovremenim i tačnim tržišnim podacima, a poznato je da samo kvalitetni podaci pomažu donošenju kvalitetnih odluka.

Kako vrednovati podatke? Može da se kaže: što su vaši sadašnji stavovi drugačiji od prethodnih to su korišćeni podaci bili vredniji. Vrednost podatka o IT tržištu u Srbiji je druga priča, jer je vezana za skoro pa trenutnu devalvaciju (gubitak vrednosti) odmah po objavljivanju tih podataka, što predstavlja veliku prepreku svakome ko želi da razvoja poslovanje u oblasti nezavisnog istraživanja IT tržišta.

Priroda posla zahteva da kao konsultanti imamo relevantne izvore i podatke kako bi klijentima pružili najbolje uvide u aktuelna dešavanja, stanje stvari i dali najbolje preporuke. Deo tih podataka godinama unazad smo objavljivali javno, a zaključak je da se takvi pokloni ne vrednuju, po sistemu “što je džabe to i ne vredi”. Javno objavljivanje podataka je plemenita aktivnost, za koju treba da bude zadužena država obezbeđujući javna i zajednička dobra.

Na Zapadu su nezavisne analize osnova svih planova poslovanja, dok se u Srbiji planeri uveliko oslanjaju na sopstvene podatke i osećaj. Srpske IT firme nemaju naviku da ugovaraju analizu tržišta informaciono komunikacionih tehnologija, što ne znači da indirektno ne troše značajna sredstva za potrebne podatke. Na primer, srednje i velike IT firme se uglavnom oslanjaju na interno dobijene rezultate, za šta efektivno angažuju više od 3 svoja zaposlena sa punim radnim vremenom. Dok oni tako rade tuđi posao, niko ne radi njihov osnovni, a to košta. Ovo je tradicionalni pristup, koji pokazuje svoju jaku ukorenjenost i pored toga što je skup i često subjektivan.

Rešenje bi moglo biti u tome da se deo potrebnih informacija dobije od specijalista u oblasti koji to, po prirodi posla rade brže, bolje i, ne manje značajno, jeftinije.

Kuda i kako da vodite vaš ERP posao u 2018?

Teško je dati odgovor na ovo KLJUČNO pitanje. Taj odgovor je za svakog različit, a trebalo bi da bude u skladu sa mogućnostima. Ipak, jedno je izvesno: na osnovu kvalitetnih podataka lakše se može započeti traženje odgovora.

Relevantne podatke “spakovali” smo u tri studije o poslovnim softverskim rešenjima, koje pružaju sveobuhvatni pregled domaće ERP scene analizirajući sledeće oblasti:

  1. Tržište poslovnog softvera ERP klase u Srbiji (odgovara na pitanje šta se prodaje?);
  2. ERP softverski specijalisti, stanje i perspektive (ko prodaje?) i
  3. Preduzeća kao ERP korisnici, ERP reference u Srbiji (ko kupuje?).

SITO izveštaji su, prevashodno, namenjeni ponuđačima poslovnih softverskih rešenja, kojih je u Srbiji preko stotinu – impozantna brojka. Sa druge strane, prodajna odeljenja u tim firmama su minimalistička, prodajom se ozbiljno bavi manje od 200 zaposlenih u svim firmama, u proseku manje od dva zaposlena po firmi. Evidentno, postoji i kriza ponude poslovnih softverskih rešenja, koju treba prevazići na optimalan način.

Sveobuhvatna analiza ovog tipa pružiće vam podatke, informacije i uvide koje mogu POTVRDITI ili OPOVRGNUTI lični OSEĆAJ koji svako ima.

Dakle, da li ste dovoljno hrabri i spremni da PROVERITE SVOJ OSEĆAJ?

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
>