Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Prva najava: ERP u Srbiji 2017 – šta se prodaje, ko prodaje i ko kupuje?

Vreme čitanja: 2 minuta

Prošle godine u ovo vreme, a negde oko Datum konferencije razgovarao sam sa Milovanom Matijevićem (SITO) te smo došli do zajedničke ideje za analizu stanja poslovnog softvera u Srbiji. Milovan to već godinama ozbiljno radi, a posle mog skromnog doprinosa temi Poslovni softver u Srbiji 2014 shvatili smo da bi možda mogli kvalitetnije raditi ako udružimo snage, bar u delu pregleda ERP rešenja.

Od tada smo vredno radili, prikupljali podatke, analizirali, pretpostavljali, odbacivali i zaključivali zajedno i kreirali jednu dublju i sveobuhvatnu analizu stanja poslovnog softvera u Srbiji. To je jedan od ključnih razloga i smanjenog objavljivanja članaka na sajtu, za one koji su me to već pitali :). Ipak, nadam se da je odsustvo opravdano i da će ovi novi uvidi značajno doprineti poboljšanju i daljem razvoju poslovnog softvera u Srbiji.

Rezultat tih napora su tri ključne studije koje daju odgovor na tri najčešća pitanja: ŠTA se prodaje, ko PRODAJE i ko KUPUJE.

Odgovori na ta tri pitanje su uobličena su u pomenute tri ključne studije:

  • Tržište poslovnog softvera ERP klase u Srbiji (odgovara na pitanje šta se prodaje?)
  • ERP softverski specijalisti, stanje i perspektive (ko prodaje?)
  • Preduzeća kao ERP korisnici, ERP reference u Srbiji (ko kupuje?)

Većinu nalaza smo očekivali, ali smo posebnu pažnju obratili na one koji su nas i iznenadili. I takvi nalazi možda zahtevaju da im se u nekom daljem radu posveti posebna pažnja.

Izvori podataka

Nije bilo ni lako ni jednostavno prikupiti sve ključne podatke i informacije. Ključni podaci su dobijeni u saradnji sa vodećim ERP kompanijama u Srbiji i kompletirani su javno dostupnim izvorima, tako da pružaju visok kvalitet analiza. Studijom su praćeni i uključeni globalni vendori: SAP, Oracle i Microsoft, od regionalnih, tu je Datalab, zatim domaći ERP proizvođači: M&I Sistems, Digit, AB Soft, IIB, ASW, Infosys… i brojni drugi.

Ključna pitanja

Pitanja koja su nas u ove tri studije zanimala su sledeća:

  • Koje su specifičnosti srpskog ERP tržišta?
  • Koja je trenutna veličina ERP tržišta i koliki je njegov potencijal u Srbiji?
  • Kolike su trenutne investicije u ERP softver prema delatnosti i veličini kupaca u Srbiji?
  • Ko su vodeći igrači na ERP tržištu u Srbiji i kako se pozicioniraju da bi iskoristili rast tržišta?
  • Koje delatnosti i industrije ulažu u ERP rešenja i kako će budući modeli investiranja uticati na ERP tržište?
  • Šta ocrtava/određuje ERP instaliranu bazu prema delatnosti, veličini i lokaciji kupca u Srbiji?
  • Kako će politički, ekonomski, društveni i tehnološki uslovi, specifični za Srbiju, uticati na ERP tržište?

Šta dalje?

Uprkos decenijama sa problemima, Srbija još uvek ima potrebnu unutrašnju energiju koja, ako se usmeri na prave ciljeve, može ubrzano da je vrati na mapu uređenih evropskih društava. Svaka nova ERP instalacija predstavljaće podršku na ovom putu, a država bi to morala da prepozna i podrži

Milovan Matijević SITO, istraživač analitičar

Ove tri SITO studije pružiće sveobuhvatni pregled domaće ERP scene bilo kome koje zainteresovan za ovu kompleksnu oblast: bilo da su u pitanju razvojne softverske kompanije ili ponuđači ERP rešenja – specijalisti za poslovna softverska rešenja, bilo da su u pitanju kompanije koje su u procesu nabavke rešenja za svoje poslovanje jer pružaju odličan uvid u stanje tržišta. Verujemo da će studije doprineti njihovom boljem razumevanju tržišta, konkurencije ponude i potražnje.

Za sada samo najavljujemo, a uskoro (sledeće nedelje) sa više detalja.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
>