Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Kako mogu znati da li moj sadašnji ERP sistem usporava razvoj mog preduzeća?

Vreme čitanja: < 1 minut

ERP_imageUkoliko ste se u jednom trenutku zapitali da li Vam trenutni poslovno – informacioni sistem uspešno pokriva sve poslovne procese i pomaže u razvoju vašeg osnovnog biznisa, postavite sebi sledeća pitanja kako biste uvideli da li postojeći informacioni sistem (ERP poslovni softver) usporava razvoj vašeg preduzeća ili ga ubrzava:

 1. Da li se moji klijenti žale zbog lošeg korisničkog servisa?
 2. Da li moram da koristim više sistema (softverskih rešenja) kako bi izvršio jedan zadatak?
 3. Da li imam problema sa tačnošću podataka i brzinom pristizanja novih informacija o mom poslovanju?
 4. Da li moram da se oslonim na ručno pisana dokumenta?
 5. Da li sam bio u situaciji da moram da unosim iste podatke na više mesta (u više softvera)?
 6. Da li mi se dešava da povremeno “izgubim” podatke?

I na kraju, da li mi je teško da razvijam svoj osnovni biznis dok sam preokupiran postojećim ERP rešenjem?

Ukoliko su Vaši odgovori “da” na bilo koja od ovih pitanja, velike su šanse da je pravi trenutak da promenite vaše sadašnje rešenje novim, naprednijim.

.

About the Author Nikola Radivojević

Teško je govoriti o sebi u trećem licu, ali hajde da pokušam :) Nikola je želeo da se bavi podrškom i implementacijom (moderno: konsultantskim radom), a pod uticajem "drugih" počeo je sa prodajom i prodajnom podrškom. U tome se pokazao kao vrlo talentovan i za kratko vreme iskusio sve prednosti (i mane) prodaje poslovnog softvera u vremenu ekonomske krize.

 • Milan Stosic says:

  Dobra tema za članak, slažem se sa svime napisanim.

  Ono što sam primetio kod naših firmi ranije jeste da se firme odlučuju na neki softver na osnovu toga što ga neko drugi koristi (preporuke komšije ili “trenda” da se koristi neki softver), bez nekih realnih sagledavanja sopstvenih potreba.

  Sa druge strane, firme moraju upravljati svojim poslovanjem i pratiti svoje potrebe i teškoće u radu. Ono što je neophodno jeste da se povremeno osvrnu na svoj način rada i prekontrolišu postojeće procedure i softverska rešenja – da li ona zadovoljavaju trenutno poslovanje na pravi način.

  Ukoliko se za izdavanje računa i plaćanja koristi jedan softver, za praćenje lagera drugi, PDV obračun zatreći, plate četvrti, itd. … očigledno je da se jedna stvar (upravljanje poslovanjem) vrši u 4 različita softvera – da li se to može unaprediti i koristiti samo 1 (ali vredan :))?

 • >