Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

(Ne) Legalnost poslovnih softvera

legalnost_softvera_piratiSvemogući i sveznajući google je tu, torenti i shareware sajtovi nas prosto “vuku” da pronađemo i skinemo besplatan (nelegalan?) softver koji nam je potreban.

Postavlja se pitanje ko bi u današnje vreme kupio legalan (poslovni) softver i uložio u informacioni sistem svog poslovanja, kada sve to može dobiti free na samo jedan klik od rešenja problema?

Neslavni odgovor na to pitanje je samo 26% korisnika softvera u Srbiji.

2011 godina nam već u prvom kvartalu donosi novitete na polju poslovnih softvera i softvera uopšteno, donosi nam specijalno obučen tim od 50 profesionalaca, koji će u saradnji sa Alijansom za poslovni softver (Business Software Alliance, BSA) vršti proveru legalanosti softvera u preduzećima http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/index.jsp?page=saopstenja/saopstenje.jsp&sid=2785.

Pitanje koje će u 2011. svaki preduzetnik postaviti sebi je:

1.Zasto je suštinski bitno da imam legalan softver u svojoj kompaniji?

2. Koje su prednosti legalnog softvera u odnosu na krekovani softver (šta mi donosi legalan softver)?

3. Da li nam je legalan softver u suštini potreban (neophodan)?

Odgovore na pomenuta pitanje možete pronaći u sledećem krugu pitanja koje preduzetnik mora postaviti sebi:

1. Ok, “nabavili” smo u firmi (nelegalni) softver koji nam pomaže u našem radu (Windows, Office, CRM, ERP, DMS…), ali ko nam i na koji način garantuje funkcionalnost softvera? Ko nam garantuje da će sofver raditi, da će radnici u firmi moći da ga koriste bez problema (upravo želim da pošaljem fakturu, ali ne mogu Tužan smeško)?

2. Ko nam garantuje otklanjanje bug-ova?

3. Ko garantuje za bezbednost softvera?

4. Ko garantuje za sigurnost podataka i tačnost protoka dokumenata kroz nelegalni softver?

5. Ko nam garantuje za nove verzije progama koje mi mogu pomoći da još bolje automatizujemo poslovanje?

3. Ko obezbeđuje moje poslovanje od svih zakonodavnih promena (ukoliko ste u Srbiji ne morate da brinete jer se zakoni kod nas menjaju ne više od 15 puta godišnje Smeško)   ?

Ukoliko ste upravo “kupili” nelegalan softver znajte da je odgovor na pitanja koja su nam manetnuta – niko!

Suštinska prednost (čitati vrednost) legalnog softvera o odnosu onaj koji smo kupili od “malog Perice” iz komšiluka je to što nam proizvođači softvera na osnovu tipova ugovora vezanih za intelektualnu svojinu softvera i sam rad istog, garantuju ispravnost (funkcionisanje) softvera, otklanjanje grešaka, sprovođenje zakonodavnih promena nametnutih od strane države i poboljšanje softvera u vidu novih verzija koje mogu još bolje automatizovati poslovanje.

Da li želite da Vaše poslovanje bude osigurano od svih pomenutih stvari? Da li želite da Vaši radnici bez brige i rizika rade na softveru?

http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/novosti/AntiPirat.html

Na Vama je da odgovorite.

About the Author Nikola Radivojević

Teško je govoriti o sebi u trećem licu, ali hajde da pokušam :) Nikola je želeo da se bavi podrškom i implementacijom (moderno: konsultantskim radom), a pod uticajem "drugih" počeo je sa prodajom i prodajnom podrškom. U tome se pokazao kao vrlo talentovan i za kratko vreme iskusio sve prednosti (i mane) prodaje poslovnog softvera u vremenu ekonomske krize.

4 comments

Comments are closed