Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Peticija protiv softverskih patenata u Evropi 2008-2009

Vreme čitanja: < 1 minut

stop_software_patentsIzvod sa stranica…

Naša peticija cilja ka sjedinjenju glasova zabrinutih Europljana, asocijacija i kompanija i poziva naše političare u Evropi da zaustave patente za softver sa zakonskim objašnjenjem.

Patentni sistem se zloupotrebljava za ograničavanje tržišnog nadmetanja radi ekonomske koristi nekolicine, ne podstičući inovacije. Tržištu softvera bilo bi bolje bez patenata softvera. Zdrava konkurencija podstiče učesnike tržišta na inovaciju.

Evropski sudovi u mnogim slučajevima još uvek dopuštaju validnost softverskih patenata kakve je nemoguće demokratski kontrolisati, kada su [patenti] dodeljeni kod državnih patentnih zavoda ili kod Evropskog patentnog zavoda (EPO). I ne samo da ih dozvoljavaju, no i lobiraju u korist takvih patenata. Uprkos aktuelnoj krizi patentnog sistema, oni nisu u mogućnosti da izvrše reformu, pa izlažu riziku i mnoge Evropske poslove svojom popustljivom politikom.

Čini se da je u 2005 komisija bila više naklonjena prema interesima glavnih međunarodnih konglomerata nego malih i srednjih preduzeća iz Evrope – koji su glavna pokretačka snaga evropske inovacije. Evropski parlament je na kraju odbacio direktivu za patente programa, ali nema prava za zakonodavne inicijative.

http://stopsoftwarepatents.eu/

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

>