Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Microsoft pokrenuo svetsku inicijativu za borbu protiv piraterije

Shares
Vreme čitanja: 3 minuta

theme_playfair_heroU saradnji sa korisnicima, lokalnim partnerima i vladama zemalja širom sveta, Microsoft je pokrenuo inicijativu za borbu protiv piraterije i zaštitu prava intelektualne svojine

Redmond/Beograd, 21. oktobar 2008. – Korporacija Microsoft je danas predstavila „Svetski dan borbe protiv piraterije“, inicijativu za borbu protiv piraterije i falsifikovanja softvera koja će krenuti istovremeno u 49 zemalja na šest kontinenata. Ova inicijativa će obuhvatiti programe podizanja svesti o značaju zaštite prava intelektualne svojine, uključivanje partnerskih kompanija u borbu protiv piraterije, kao i edukaciju šire javnosti i nadležnih državnih službi o štetnim efektima koje prouzrokuju softverska i drugi vidovi piraterije. Interaktivnu mapu sa detaljima o planiranim akcijama možete pronaći na Web lokaciji www.microsoft.com/presspass/presskits/antipiracy

„Softverska piraterija i falsifikovanje softvera su sveprisutne, globalne pojave koja predstavljaju pretnju za korisnike, preduzeća i ekonomije širom sveta, i Microsoft je duboko posvećen borbi protiv ove nelegalne delatnosti. U saradnji sa vladama država širom sveta, lokalnim institucijama zaduženim za sprovođenje zakona, kao i našim korisnicima i partnerima, Microsoft se intenzivno angažuje na borbi protiv piraterije kako bismo na sve moguće načine sprečili međunarodnu trgovinu falsifikovanim softverom i tako zaštitili prava intelektualne svojine, kao glavnog pokretača inovacija“, kaže David Finn, član Microsoftovog globalnog Saveta za borbu protiv piraterije i falsifikovanja.

„Trgovina falsifikovanom robom je raširena u svim zemljama sveta, i jedini način da se tome stane na put je saradnja na svetskom nivou između državnih institucija i privatnog sektora, kako na edukaciji o važnosti poštovanja prava intelektualne svojine, tako i na konkretnim akcijama u suzbijanju ovog nelegalnog posla“, ističe Guy Sebban, generalni sekretar Međunarodne trgovinske Komore (International Chamber of Commerce).
U okviru „Svetskog dana borbe protiv piraterije“ javnosti će biti predstavljeni brojni programi edukacije korisnika i konkretnih akcija na sprovođenju zakona u zemljama širom sveta obuhvaćenim ovom inicijativom. Na primer, Microsoft je u saradnji sa Američkom privrednom komorom u Brazilu pokrenuo blog kroz koji će prosvetnim radnicima ove mnogoljudne zemlje pomoći da učenicima približe važnost poštovanja prava intelektualne svojine, prikažu troškove koje izaziva piraterija i objasne kakav je uticaj piraterije na suzbijanje inovacija. U Turskoj je obezbeđena obuka za pripadnike Ministarstva pravde na temu cyber kriminala i njegovog uticaja, a paralelno je pokrenuta edukativna kampanja za krajnje korisnike koja će im pomoći da lakše prepoznaju falsifikovani softver. A u SAD Microsoft je podneo 20 tužbi u devet saveznih država protiv prodavaca računara za koje se sumnja da su uz svoje računare prodavali nelicenciran ili falsifikovan Microsoftov softver. Podsećamo da je od početka 2008. godine Poreska uprava Republike Srbije uključila proveru legalnosti softvera u redovne kontrole koje poreski inspektori sprovode u svim preduzećima širom Srbije.

Rezultati najnovijeg globalnog istraživanja na temu softverske piraterije koje su zajedno sproveli BSA i analitičarska kuća IDC u maju 2008. godine govore da više od trećine svetskih računara sadrži piratski ili falsifikovan softver. Gubici koje je tokom 2007. godine softverska piraterija nanela legalnim preduzećima širom sveta se procenjuju na preko 50 milijardi američkih dolara, a kako tehnološki napredak olakšava posao falsifikovanja i distribucije nelegalnog softvera ti gubici postaju sve veći. Gubici Republike Srbije tokom 2007. godine usled softverske piraterije su procenjeni na oko 70 miliona evra, a u ovaj iznos nije uračunata šteta naneta lokalnim kompanijama koje se bave informacionim tehnologijama, naročito proizvodnjom softvera.

„Postoji sve više dokaza da su u poslove softverske i drugih vidova piraterije uključene dobro organizovane, međunarodne kriminalne organizacije i mreže. Piraterija postaje globalni problem, i upravo zato javni i privatni sektor moraju da rade zajedno kako bismo suzbili takvu trgovinu. Microsoft i Interpol sarađuju sa lokalnim policijama i carinskim službama širom sveta kako bismo na najbolji upotrebili informacije koje posedujemo, i koje će na kraju dovesti do hapšenja i krivičnih osuda falsifikatora softvera i druge robe“, podvukao je John Newton iz Interpolovog direktorata za borbu protiv finansijskog, visoko-tehnološkog i kriminala iz domena intelektualne svojine.

Pored negativnog efekta koji piraterija nanosi lokalnim ekonomijama i preduzećima koja posluju u skladu sa zakonom, Microsoft je zabrinut i za krajnje korisnike računara i sigurnost njihovih podataka. Falsifikovani softver ih često izlaže riziku od virusa, trojanaca i drugog zlonamernog softvera, a umesto originalnog softvera koji radi stabilno i sigurno korisnici neretko dobijaju nelegalan softver koji sadrži viruse i prouzrokuje nestabilan rad celog računara. Kada su u pitanju poslovni korisnici korišćenje piratskog softvera može dovesti do gubitka važnih poslovnih podataka i prekida svakodnevnog poslovanja, kao i neprijatnih situacija, koje narušavaju reputaciju preduzeća, i krivičnih postupaka. Microsoftova Genuine Software Initiative je usmerena upravo ka preduzećima i krajnjim korisnicima i pomaže im da prepoznaju falsifikovan ili nelegalan softver, pružajući im savete kako da izbegnu rizike koje on nosi sa sobom.

Detalje o ovoj inicijativi možete pronaći na Web lokaciji www.microsoft.com/genuine

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

>