Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Sinergija 08: Novinari se upoznaju sa Niels Nybo Jensenom i Dynamics NAV-om 5.0

Shares
Vreme čitanja: 4 minuta

dsc00174.jpgAutor ovog bloga je na Sinergiji 08 imao izuzetnu čast da ekskluzivno (skoro jedan na jedan) razgovara sa Senior Product Managerom za Microsoft Dynamics NAV, gospodinom Niels Nybo Jensenom.

O čemu smo pričali?

Povod za sastanak sa gospodinom Jensenom bilo je njegovo gostovanje na Sinergiji 08, a tema je bila naravno Dynamics NAV 5.0 SP1 i promocija njegove potpuno lokalizovane verzije za srpsko tržište. Interesantno je i to što je gospodin Jensen bio i na Sinergiji 05, kada je predstavljena verzija 4.0 Dynamics NAV-a.

Što se tiče arhitekture samog rešenja, ona nije značajno promenjena u odnosu na verziju 4.0, dok se značajnije izmene mogu očekivati u narednoj verziji NAV 2009.

Problemi regionalnog tržišta, problemi domaćeg tržišta. Cena, troškovi, …

Gospodin Jensen ne uočava često istican problem na domaćem tržištu, koji se tiče za mnoge potencijalne korisnike previsoke cene NAV paketa. S obzirom da je po rečima Nenada Aleksića, menadžera Dynamics rešenja u domaćoj kancelariji Microsofta, u Srbiji već uspešno implementirano oko 150 NAV rešenja, čini se da je tržište dovoljno veliko za sve. A o snazi Microsoftovih rešenja na globalnoj sceni dovoljno govori podatak da Dynamics NAV upotrebljava preko milion korisnika u 69.000 preduzeća svih veličina, a da je srpski jedan od 40 jezika na koje je lokalizovan NAV.

Lokalizacija: jezička, zakonska?

Već smo pominjali ranije, ali nije zgoreg pomenuti još jednom da je Dynamics NAV 5.0 potpuno lokalizovan i prilagođen domaćem tržištu i zakonodavstvu, a prva implementacija je već u toku. U pitanju je firma Bread&Co, brend kompanije Fidelinka iz Zrenjanina koji se brzo probio na domaćem tržištu pekarskih proizvoda širokom paletom kvalitetnih proizvoda.

Gospodin Jensen se složio sa konstatacijom da je domaće tržište još u vek u fazi edukacije, i pohvalio napore ovog i sličnih sajtova koji se bave promocijom i edukacijom na polju poslovnih rešenja.

Kratkoročno i dugoročno viđenje poslovnog softvera danas?

Dotakli smo se i globalne finansijske krize, koja drma ovih dana. Gospodin Jensen tvrdi da za Microsoft nema zime, za razliku od ostalih igrača na globalnom tržištu, jer Microsoft poseduje kompletnu platformu, a ne samo poslovni softver, što je definitvno konkurentna prednost globalno gledano. Naravno, složili smo se i u konstataciji da globalna finansijska kriza neće mnogo uticati na regionalne i lokalne proizvođače poslovnog softvera. Takođe, gospodin Jensen ističe da se Srbija u ovom domenu ističe među ostalim zemljama u regionu („shinning star“, kako je on sam rekao).

Broj korisnika i potencijal za dalji razvoj

Kao što smo već naveli, trenutno ima oko 69 000 preduzeća širom sveta koja koriste Dynamics NAV poslovni softver. Razgovarali smo i na temu saradnje nezavisnih proizvođača softvera, gde gospodin Jensen definitvno vidi potencijal u razvoju vertikalnih rešenja namenjenih Dynamics NAV-u.

„Definitivno se ceo poslovni softver okreće SOA odnosno SaaS konceptu, i u tome leži veliki potencijal za razvoj vertikalnih rešenja u budućnosti“, ističe Jensen.

Ono što je posebno interesantno je i mogućnost petogodišnjeg ugovora o podršci, koji se može nadograditi sa još pet godina produžene podrške. Ovo je zaista jedinstven primer da proizvođač softvera daje toliku “garanciju” za jednu verziju softvera.

Ključni noviteti verzije 5.0

Verzija 5.0 Microsoft Dynamics NAV-a donosi mnoštvo novih i unapređenih funkcija i bolju integraciju sa aplikacijama iz sistema Microsoft Office. Između ostalog one uključuju odobrenja dokumenata o prodaji i nabavci, avansno plaćanje, knjiženje zaliha, praćenje artikala i rukovanje poslovima i nalozima za servis. Bolja integracija sa Microsoft aplikacijama, kao što su Microsoft Office Word, Microsoft Office Excel i Microsoft Office SharePoint Server, korisnicima olakšava da pronađu, dele i koriste informacije na nivou celog preduzeća.

Neke od ključnih novih funkcija u rešenju Microsoft Dynamics NAV 5.0 su: integracija sa aplikacijom Office Outlook, koja omogućava da korisnici mogu da planiraju sastanke, upravljaju kontaktima i šalju e-poruke u rešenju Microsoft Dynamics NAV ili programu Microsoft Outlook, a podaci se automatski ažuriraju u oba programa, zatim optimizacija performansi SQL Servera, što se najbolje ogleda u osetnom povećanju brzine rada kompletnog sistema, i najzad integracija sa mobilnim uređajima, gde upotrebom Microsoft Dynamics Mobile aplikacije korisnici mogu da rade u Microsoft Dynamics NAV-u koristeći mobilne uređaje, kako u online, tako i u offline režimu.

U nastavku sledi kratka biografija Niels Nybo Jensena:

Niels_Nybo_JensenNiels Nybo Jensen is Senior Product Manager for Microsoft Dynamics NAV, generally responsible for the Microsoft Dynamics NAV business in towards customers and partners. He has held this position since January 2006. His main responsibilities includes up sell and cross sell opportunities for existing customers, upgrade, Multi-site and International Organizations, pricing and licensing for MBL/BRL/SPLA and BREP, business concepts, partner recruitment and readiness and other strategic projects related to and including Microsoft Dynamics NAV. Prior to his current role, Niels was in 2004 to 2006 Microsoft Business Solutions (MBS) regional sales and partner manager for Central Eastern Europe, responsible for the regional business development, sales, and partner strategy, etc. In 2003 he headed the successful establishment of MBS within the Microsoft organization in Greece and was subsequently responsible for MBS business in Malta and Cyprus. Following the Microsoft acquisition of Navision in 2002, Niels participated in the development of the MBS partner strategy. Prior to this Niels has held various positions in the former Navision organization including responsibility for business concepts, pricing and competitive intelligence. Niels has been with Microsoft for more than 11 years.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

>