Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

E-računi – poslovni softver na webu

Vreme čitanja: 5 minuta

e-racuni Već sam pisao o konceptu Softver kao usluga (SaaS), prednostima takvog rešenja, kao i poređenje takvog rešenja sa ostalim rešenjima, a danas predstavljam e-račune.

E-računi predstavljaju poslovni softver na Web-u, koji zadovoljava većinu poslovnih procesa koji se odvijaju u jednoj firmi.

Šta je specifično za e-račune?

prvi_koraciE-računi su jednostavno rečeno poslovni softver na Web-u! Model SaaS o kojem sam već pisao odlično je realizovan u dobro balansiranoj poslovnoj aplikaciji E-računi.

Ono što bih još jednom izdvojio je obezbeđena podrška kroz automatsku nadogradnju na nove verzije, pristup bilo kada, bilo odakle, niži inicijalni troškovi, momentalno korišćenje bez potrebe za instalacijom i obezbeđivanjem tehničkih uslova (sem Internet pristupa, naravno). Prijavljivanje dodatnih zahteva za doradu se obavlja kroz integrisan HELP DESK.

Moduli i funkcionalnost

E-računi pokrivaju kritične poslovne procese u jednoj firmi. Nabavka, fakturisanje, magacinsko poslovanje, kontakti sa kupcima, finansije,…. Svaki od procesa koji se odvijaju u jednoj firmi izuzetno je lako i jednostavno realizovan.

pregled_racunaAko uzmem primer fakturisanja: moguće je fakturisati robu i usluge bilo u dinarima ili evrima. Podržano je povezivanje faktura sa avansnim računima i ponudama, radi kasnijeg praćenja istorije. Posebno su interesantne oznake u programu koje korisniku lakše pomažu da se snađe u programu. Pored svih neplaćenih faktura stoji sličica novčanice koja sugeriše da faktura nije plaćena.

Nabavka robe iz uvoza ili nabavka robe od dobavljača u zemlji dobro je podržana u ovom programu.

Teško je nabrojati sve opcije koje E-računi poseduju, neke koje pokrivaju poslovne procese već sam pomenuo, a ovde bih izdvojio par jako korisnih opcija koja značajno ubrzavaju rad:

Dashboard (kontrolna tabla). Ovo je dosta bitna stavka svakog poslovnog softvera, a predstavlja brz pregled poslovanja koji će svaki menadžer znati ceniti. Brz pregled poslovanja, priliva odliva sredstava i ostalih podataka vitalnih za poslovanje jedne firme.

Indeks poreskih obveznika. Lak i jednostavan način da brzo pronađete podatke o poslovnim partnerima. Ova opcija očitava podatke sa sajta Narodne banke Srbije, tako da su podaci uvek ažurirani.

pregled_poslovnih_dogovora novi_dogovor

Osnovni CRM. Za svakog poslovnog partnera  postoji mogućnost vođenja evidencije poslovnih dogovora.

Evidencija utroška vremena po projektima i strankama. Jako korisna opcija koja omogućava praćenje utrošenog vremena svakog angažovanog čoveka na nekom određenom projektu. utrosak_vremenaNa osnovu ove evidencije mogu se generisati izveštaji o ukupnoj ceni projekta. Takođe, mogu se automatski fakturisati utrošeni sati zadatom poslovnom partneru.

Evidecija serijskih brojeva. Postoji mogućnost definisanja evidencije serijskih brojeva za svaki artikal. Pri kreiranju dokumenata na kojima taj artikal pojavljuje, ako je uključena evidencija serijskih brojeva, program će vas podsećati na neophodnost unosa serijskih brojeva za svaki komad.

Ono što bih posebno naglasio je da program sam vodi računa o aktuelnim kursevima valuta, tako da je mogućnost greške u tom delu svedena na minimum.

Integracija sa drugim aplikacijama

Integracija je odlično izvedena. Postoji mogućnost izvoza (exporta) svih izveštaja u popularne kancelarijske pakete MS Office ili OpenOffice, kao i popularni Adobe PDF format. Direktno iz E-računa mogu se slati dokumenti direktno na mail kao prateći dokument (eng. attachement) pri čemu je dokument koji šaljemo u .pdf formatu.

izgled_racuna_u_MS_worduPosebno je interesantna mogućnost učitavanja word šablona .dot ili .doc formata.

Inače kompletno podešavanje izgleda dokumenata je toliko pojednostavljeno da na prvu loptu korisnik može podesiti izgled dokumenta (fakture, otpremnice, …) upravo onakav kakav želi. Ovo je dosta pojednostavljeno, a svakako će obradovati korisnike, znajući da je izgled izlaznih dokumenata bitna stavka u svakom poslovanju.

Izveštavanje

Izveštaji kao najvažniji deo poslovnog odlučivanja sastavni su deo i E-računa. Pored osnovnih izveštaja o prometu, prodaji, nabavci, dugovanjim i potraživanjima, postoji i čitav niz izveštaja koji predstavljaju naprednu podršku poslovnom odlučivanju. Dobro rešena integracija sa drugim aplikacijama ostavlja mogućnost korisniku da osnovne izveštaje izveze na primer u Excel i napravi izveštaje po svojoj želji.

Cena i troškovi

S obzirom da je u pitanju web aplikacija koja je realizovana po SaaS modelu, predviđena cena se odnosi na mesečni najam korišćenja softvera. Postoje 4 paketa E-računa. BASIC, ADVANCED, PREMIUM i PREMIUM plus.

BASIC Paket predstavlja skup modula koji pokrivaju osnovne poslovne procese poput evidencije primljenih i izdatih računa i namenjeni su pre svega firmama koje se bave uslugama.

ADVANCED Paket je naprednija varijanta i pokriva pored pomenutih i kompletnu evidenciju veleprodaje i maloprodaje.

PREMIUM Paket je namenjen firmama koje žele da vode kompletno poslovanje u aplikaciji E-računi i sadrži i knjigovodstveni modul, tj. Glavnu knjigu, osnovna sredstva, izvode, knjiženje….

PREMIUM Plus paket je namenjen pre svega knjigovodstvenim agencijama i jedina razlika u odnosu na PREMIUM paket je mogućnost vođenja više preduzeća.

Svaki od ovih paketa ima u sebi modul za obračun pdv-a i evidenciju izdatih i primljenih računa.

Cene svakog od ovih modula možete pogledati ovde

Uzimajući u obzir cene na tržištu i kvalitet rešenja moj zaključak je cena veoma povoljna.

Posmatrano iz ugla korisnika probni period od 30 dana sa svim funkcijama programa je dosta dobra stvar jer je moguće u realnom radu testirati sve opcije programa, bez potrebe za demo verzijom.

Dobar izbor za mala preduzeća!

E-racuni omogućavaju najkraći period implementacije i početka korišćenja. Prostim registrovanjem na sajtu već imate na raspolaganju sve opcije! Podešavanja su jednostavna i lako razumljiva, a na početnoj strani korisniku stoji na raspolaganju redosled koraka za početak korišćenja.

S obzirom na mogućnost pristupa bilo kada, bilo odakle E-računi predstavljaju odličan izbor za preduzeća i preduzetnike koji su stalno u pokretu, kojima je poslovna logika  ispred tehnologije.

Za veća preduzeća postoji mogućnost postavljanja e-računa u intranet okruženje i integracija sa postojećim rešenjima.

E-računi su jedan odlično primenjen, dobro integrisan, brz, lak i jednostavan poslovni softver koji u u svakom slučaju treba isprobati. Možda je ovo baš rešenje koje ste dugo čekali.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
  • […] E-računi su uradili redizajn svog websajta. Te 2007. godine ovaj koncept je izgledao kao daleka budućnost. Danas je Cloud buzz word interneta, pa i poslovnih aplikacija. Pojavilo se dosta programa od tada sa sličnim konceptom ( […]

  • >