PoslovniSoftver.net
Shares

Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Odjeci i komentari – konferencija e-Razvoj 2016 – elektronsko poslovanje u Cloud-u

Cloud je tu! I neće nestati. Cloud je budućnost elektronskog poslovanja. To je nešto oko čega se manje više svi slažu, uključujući i mene (da ne bude dileme). Ono oko čega se možda neće svi složiti jeste šta sve nazivamo cloud-om, kako razumemo i koristimo termine, koliko tržište razume sve te novotarije i koliko je sposobno da ih usvoji i primeni i, na kraju, koliko sami ponuđači ulažu napora i truda (preko manje-više standardnih marketing poruka) u približavanju ove izuzetno kompleksne teme krajnjim korisnicima odnosno njihovim dugoročnim partnerima.

Nedavno održana konferencija udruženja e-Razvoj – elektronsko poslovanje u Cloud-u pogodila je u centar. Mnoštvo predavača, tema, zanimljivih materijala koji su dostupni na sajtu konferencije i, naravno, posetilaca (210)!

Uzimajući u obzir dostupnost materijala sa prezentacija i jedinog (na žalost) video snimka (hvala Borisu Drajeru još jednom) konferencija je izazvala brojne reakcije, pohvale, kritike i komentare. Kako je jedini video snimak koji je dostupan onaj na kome izlažem iskustva i svoja i krajnjih korisnika poslovnog softvera u Cloud-u i kako je taj video snimak očigledno izazvao preko potrebne reakcije smatram da je ovo bila IZUZETNO uspešna konferencija koja se upravo po odjecima izdvaja.

Realnost privrede u Srbiji - kompanije po veličini 2014Kratak podsetnik: tokom samog izlaganja povela se vrlo interesantna diskusija na temu Cloud rešenja na tržištu Srbije. Podsetiću samo da većinu (98,3%) tržišta Srbije čine mikro (do 10 zaposlenih) i mala (do 50 zaposlenih) preduzeća (88,9% odnosno 9,4%) dok samo 1,7% od ukupnog broja čine srednja i velika preduzeća. Da se ne bih ponavljao, preporučujem da pogledate snimak predavanja!

Između ostalog, povod za ovaj tekst jeste komentar kolege Nikole Malovića (http://papiri.rs/blog/2016/psenica/) koji poprilično doprinosi diskusiji koja je pokrenuta na samoj konferenciji. I to mi je posebno drago jer je iz mog ugla cilj postignut:

O Cloud-u treba još da se govori, a ponuđači cloud rešenja bi trebalo dodatno da porade na približavanju razumevanja problematike clouda upravo mikro i malim preduzećima i to na nivou bližem upravo ovom segmentu tržišta (koje je i najveće).

O Cloud-u treba još da se govori, a ponuđači cloud rešenja bi trebalo dodatno da porade na približavanju razumevanja problematike clouda upravo mikro i malim preduzećima i to na nivou bližem upravo ovom segmentu tržišta (koje je i… Click To Tweet

Dakle, Nikola, hvala za ovo jedan od vodećih autoriteta na temu poslovnog softvera, ne doživljavam sebe kao takvog, ali lepo je čuti. Hvala!

Da ne bude nejasnoće: FOKUS prezentacije je bio stanje na tržištu Srbije, a tu je dominantan broj mikro i malih preduzeća. U tom svetlu, mislim da je veoma bitno kakva su iskustva tih i takvih preduzeća sa Cloud-om. Moje iskustvo sa Cloud rešenjima je odlično i u tom svetlu se slažem sa Nikolom, ali je činjenica da su korisnici Cloud-a kao što smo Nikola i ja, i nama slični, manjina na tržištu Srbije. Pitanje je kako ta naša dobra iskustva preneti drugima. Inače, video snimci iz Nikolinog bog posta su jako interesantni, ali bih voleo da vidim više takvih video snimaka sa kojima mogu da se identifikujem i da ih realno koristim ovde u Srbiji. Xero aplikacije i način realizacije i ceo ekosistem koji je okružuje, bar što se tiče nas ovde, za sada, samo dalek san.

Dodatno, veoma važno je razumeti da sam ovom prezentacijom želeo da predstavim drugu stranu medalje, a to su ISKUSTVA sa terena, odnosno dileme, trileme i opšti utisci kompanija koje razmišljaju o nabavci ili promeni poslovnog softvera (desktop, web, cloud,… svejedno) sa kojima imam direktnan i/ili indirektan kontakt. Dakle, ovo je ono što njih muči!

Treće, a upotpunjava sliku, jeste da je za prezentaciju bilo rezervisano 10 minuta, produžilo se na skoro 30 minuta jer je prezentacija izazvala živu diskusiju i po mom mišljenju to je prava vrednost. Ne to šta sam ja rekao, ne to šta ostali predavači pričaju, već pokretanje diskusije na ovu temu. I to i jeste jedan od zaključaka konferencije.

Nikolin blog post je značajan doprinos ovoj Cloud diskusiji! Ipak, moram da se ne složim sa Nikolinim viđenjem “validnog cloud rešenja” (“Ako knjigodođa može da razvuče mrežni kabl do svih svojih klijentima i tako da oni i bez interneta sarađuju to je za mene validno „cloud rešenje“. Nikola). To je upravo problem termina i pojmova i proizvoljnog interpretiranja istih (i o kojima treba diskutovati), jer u ovom slučaju definicija postoji. Upravo je zbog ovoga potrebno razjasniti stvari. Dakle, ja sam protiv “zloupotrebe” cloud termina, te ću iskoristiti sopstveni citat od 15. maja 2013-e godine u kom izražavam upravo tu bojazan:

Dosta davno sam na blogu pisao o Softveru kao usluzi na webu (SaaS – Software as a service) i o poslovnim prednostima takvog modela već nekoliko godina unazad pratim razvoj domaće ponude takvih i sličnih rešenja. Ono što me već duže brine jeste strah da postoji potencijalna opasnost da “izližemo” jedan termin usvojen iz engleskog jezika a da u stvari nismo do kraja sigurni šta taj termin zapravo znači i koji su to njegovi pojavni oblici. S obzirom da je za temu o kojoj planiram da pišem ipak potrebno određeno tehničko predznanje, unapred se izvinjavam na pokušaju pojednostavljenja priče iz ugla korisnika. Na kraju to su ljudi koji će sve te Oblačne usluge koristiti, pa smatram da je najbitnije da približim temu njima.

Miodrag Ranisavljević o Cloud-u - 15. maj 2013

psnet-4-cover-oblak-cta-singleSa ostalim stvarima se u načelu slažem i tu nema dileme, ali uvek ću savetovati oprez, promišljanje i analizu! Mislim da sam u prethodnom periodu dosta jasno raščlanio prednosti i mane Cloud rešenja, ali i tradicionalnih desktop rešenja! Ima mnogo i za i protiv. Suštinski bi trebalo da se složimo da bi svaka kompanija za sebe trebalo da odabere rešenje koje joj donosi najviše koristi ili štedi najviše novca. Slažem se da nije bitno da li je cloud, desktop ili nešto treće. Problem je što je za krajnjeg korisnika bilo kojih rešenja suštinski potrebno da se razume šta dobija, a šta gubi i u jednom ili drugom slučaju (cloud ili desktop). Inače, bilo koji izbor bilo čega jednostavno nema smisla.

Dodatno, slične stvari (kiša, oblaci i poplave, ali i sigurnost i bezbednost) izgleda da brinu i mnogo većeg stručnjaka i autoriteta od mene u oblasti razvoja i testiranja softvera g. Hansa Hartmanna iz kompanije Objentis. Njegovu prezenteciju možete pronaći na ovom linku: Razvojne platforme softvera u oblaku –  Hanss Hartman, Objentis, članica Udruženja e-Razvoj.

Citiraću i njegov lični savet (u originalu se može naći na poslednjem slajdu njegove prezentacije pored drugih korisnih informacija) na ovom mestu jer mislim da je važan za svaku kompaniju koja razmišlja o cloud poslovnim rešenjima:

Don’t believe in marketing slogans! :)

Hans Hartmann, Objentis

Dalje, s obzirom da je inicijalna kapisla za Nikolin blog post bio i email od kompanije New Dimension (proizvođača poslovnog softvera Lidder) brojim njih kao još jednog učesnika ove veoma važne diskusije i nadam se značajnom doprinosu!

Poslednje, i ovo je više beleška za organizatore konferencije e-Razvoj za budućnost, jeste da sa sledeće konferencije imamo sve video snimke, tako da možemo diskutovati i šire od samo jednog amaterskog snimka nastalog ljubaznošću g. Borisa Drajera!

Ali radimo sa onim što imamo i kreiramo, nadam se, malo bolji svet! Idemo dalje…

p.s. Pogledajte i ostale materijale sa konferencije e-Razvoj 2016: Elektronsko poslovanje u Cloud-u, mogu značajno doprineti pokrenutoj diskusiji.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

3 comments

Comments are closed