Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Efikasna saradnja sa računovođom

Računovođa – kritičan faktor uspeha svake kompanije

Vreme čitanja: 2 minuta

Sećam se dobro dela iz knjige Branislava Nušića “Ožalošćena porodica” gde u jednom trenutku Agaton kaže Danici: “A kad imaš advokata u familiji, to ti je kao da imaš revolver u kući“. (Ožalošćena porodica, čin III, scena V).

Danas, pored dobrog advokata (ali ne zbog aktivnosti zbog kojih se najčešće angažuju), kompanijama je potreban i dobar računovođa. Ove dve profesije suštinski doprinose boljem razumevanju i adekvatnu primenu propisa, a u dobroj meri pomažu kompanijama da se fokusiraju na svoj primarni posao, umesto da samostalno tumače regulativu i izlažu se riziku da tu i tamo “omaše”.

I advokat i računovođa su najčešće spoljni saradnici malih i srednjih preduzeća. I sa jednima i sa drugima je potrebno efikasno sarađivati. Naravno, ja bih pored ove dve profesije dodato i kvalitetnog IT partnera, ali to je tema za neki drugi blog post.

Uzimajući u obzir specifičnost vremena u kom je tržište stasavalo, raslo i razvijalo se (od 90-ih na ovamo), računovođa je ostao nekako po strani. Zašto je to tako i kako se došlo u ovakvu situaciju, to je tema za razmišljanje, a da sa računođom svaka kompanija mora da sarađuje to je sada poptuno jasno. Pitanje je kako efikasno sarađivati sa računovođom i da li je to uopšte moguća. Dodatno, pitanje je zašto mi uopšte treba računovođa? Više od nekoliko puta sam čuo sa raznih strana načelnu ideju koju parafraziram po sećanju: “ako program radi i knjiženja, fakturisanje i sve ostalo, onda mogu da uštedim tako što mi ne treba računovođa“. Takve vrste ušteda bi mogle ozbiljno da se “obiju o glavu” onome koji razmišlja o njima. To znaju svi koji su shvatili značaj računovođe na teži način.

Za sve koji već sarađuju sa računovođama, na ovaj ili onaj način, kolege iz kompanije New Dimension su pripremile vodič u kom su pokušale da prenesu iskustva svojih korisnika, računovođa i drugih, na temu efikasne saradnje.

ND-Efikasna-saradnja-sa-racunovodjom-5-kljucnih-koraka-COVERSuštinski, ovaj vodič daje univerzalne osnove za bilo koju vrstu efikasne saradnje, a dodaje i ključne karakteristike saradnje sa računovođama.

Posebno bih izdvojio moment koji kaže: stavite računovođu na vrh liste prioriteta!

 

Link za preuzimanje

U budućnosti ću se potruditi da linkove do svih korisnih materijala koji se mogu naći na internetu postavim na jedinstvenu stranicu i da ih propratim blog postom. Ta stranica bi trebalo da predstavlja neku kolekciju korisnih stvari koje pomažu kako boljem razumevanju osnovne teme sajta (poslovni softver) tako i srodnih tema (računovodstvo, knjigovodstvo i sl.). Blog već sadrži blizu 200 tekstova i zahteva malo suptilniju organizaciju :).

Nadam se da će vam ovaj vodič koristiti u vašem svakodnevnom poslovanju!

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

>