Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Šta muči računovođe?

Vreme čitanja: 3 minuta

Pitanje koje mi se mota po glavi još poodavno jeste kako to da u Americi jedan računovođa može sebi da priušti život na Beverli Hilsu, a u Srbiji se računovođe muče sa osnovnim stvarima?

Inspiracija za ovo pitanje potiče iz poznate (kako kome) serije Beverli Hils 90210 gde su pažljiviji gledaoci mogli primetiti da je Džim Volš (otac “čuvenog” Brendona Volša) po zanimanju CPA (https://en.wikipedia.org/wiki/Certified_Public_Accountant) odnosno ovlašćeni računovođa.

Dakle, u Americi je računovođa veoma cenjena (i očigledno plaćena) profesija.

U čemu je problem kod nas? Šta muči računovođe u Srbiji? Koji su njihovi najčešći problemi? Kako do rešenja? I ima li uopšte rešenja?

Stanje stvari

Interna analiza koja je u pripremi (biće više detalja u jednom od sledećih tekstova) pokazuje da za šifru delatnosti 69.20 – Računovodstveni, knjigovodstveni i revizorski poslovi; poresko savetovanje postoji 2894 preduzeća i preduzetnika, nezavisno od oblika udruživanja (d.o.o., a.d., od i sl.). U ovaj broj ne ulaze preduzeća koja se možda bave i pružanjem računovodstvenih usluga pored neke druge osnovne delatnosti: menadžment konsalting poslovi i slično, a koliko mi je poznato ima i takvih slučajeva, ali “osećaj” mi za sada govori da broj takvih kompanija ne prelazi +/- 10%.

Dakle, skoro 97% kompanija koje se bave računovodstvenim, knjigovodstvenim poslovima ima između 1 i 5 zaposlenih (71,49%) i između 6 i 10 zaposlenih (6,25%) . Sledeća zanimljiva grupa je 0 zaposlenih kojih ima blizu 20%.

To znači da preko 90% računovodstvenih kompanija spada u mikro kompanije.

Mikro kompanije (0-10 zaposlenih) takođe upošljavaju i 71,79% zaposlenih.

Ovakvo okruženje odlikuje velika konkurencija, niske cene (takoreći rat cena), diskutabilan kvalitet usluga (čast izuzecima) i veliku borbu za svakog klijenta. Prepreke za ulazak u računovodstrveni biznis su niske, ne postoje neki posebni preduslovi za bavljenje računovodstvom (iako iznenađujuće ima nekoliko jako velikih udruženja: Savez računovođa i revizora Srbije, UVRA i sl.), sem ovog skorijeg da pružaoci računovodstvenih usluga ne mogu biti preduzetnici „paušalci“.

Čini se da je situacija spolja gledano relativno jasna.

Kakva je situacija iznutra?

Šta muči računovođe u njihovim svakodnevnim aktivnostima?

Kolege iz kompanije New Dimension iz Pančeva su napravile taj dodatni korak i analizirale izazove sa kojima se susreću računovođe.

Koliko je meni poznato, ovo je prva takva interna analiza koja je javno dostupna, a da je urađena od strane proizvođača poslovnog softvera – prirodnog saveznika svakog računovođe, čak nezavisno od konkretnog rešenja.

Neću se mnogo zadržavati na detaljima (predlažem da preuzmete kompletnu analizu), ali ću izdvojiti one koji su po mom mišljenju ključni i predstavljaju moguće indikatore pravca delovanja i strukovnih i ostalih zainteresovanih strana.

  • Ključna stvar koja brine većinu kompanija (43%) su poreski zakoni i ostale zakonske promene. O tome je već bilo reči na mnogo mesta i ne bih se ponavljao ovom prilikom.
  • Za 29% anketiranih najveću spoljnu prepreku predstavljaju potezi države.
  • Dodatno, problem je nalaženja kvalitetnih kadrova (14%) i to izgleda nije problem samo ove grane, već je u pitanju hronični problem u Srbiji.

Ono što je posebno interesantno je da kao trenutni problem niko od ispitanika nije naveo problem neadekvatne primene informacionih tehnologija. Da li je to zaista tako, ili je prosto najbolje ono na šta su se ljudi navikli ostaje pitanje?

New Dimension - analiza računovodstvo najčešći problemi i izazoviOva analiza otvara dosta pitanja i svakako nije konačna. Sve pohvale za trud, a kako će se dalje stvari odvijati ostaje da vidimo. Dodatno je pitanje, na koji način se stvari mogu unaprediti? I kako ponuđači poslovnog softvera i računovođe mogu doprineti daljem razvoju ove teme.

Preporučujem vam da pročitate ovu analizu!

 

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

>