PoslovniSoftver.net
Shares

Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

5. korak – Prezentacija softvera

Vreme čitanja: 3 minuta

Prezentacija je skoro pa obavezan deo procesa izbora poslovnog softvera. Ipak, često se na prezentaciju ide “grlom u jagode” bez odrađenih prethodnih koraka (plana, analize zahteva, analize ponude i sl.).  Na prezentaciji bi trebalo da dobijete dovoljno informacija da donesete odluku, a ne da tek utvrđujete šta bi vam moglo trebati iz uglavnom široke lepeze mogućnosti poslovnih rešenja. Ako dođete nespremni može se desiti da kupite ono što vam se u tom trenutku učini zanimljivim, a ne ono što vam je stvarno potrebno!

Dakle, kada dođete do kratke liste od oko 3 rešenja eliminisali ste većinu softverskih kompanija i vreme je da stvarno počnete da „kopate“ i procenjujete najveći stepen podudarnosti sa vašim zahtevima kroz proces skriptovane prezentacije (scenario). Ovo znači da ćete tražiti od softverske kompanije da vam pokažu kako rešavaju određene specifične zahteve, a ne samo standardne prednosti njihovog softvera koje se inače pokazuju na prezentacijama bez scenarija. Logično je, ako malo bolje razmislite! Svako će se truditi da pokaže svoje najjače funkcionalnosti, ali to ne znači da su to funkcionalnosti koje vama trebaju.

Savet #1 – Unapred pripremite opis najčešćih procesa u vašoj kompaniji (demo skript)

Najvažniji deo ovde je da napravite kvalitetan demo skript. Demo skript ili scenario, u stvari, služi za tri stvari:

 1. Pokazuje vam kako bi softver rešio vaše konkretne zahteve;
 2. Omogućava da napravite raspored prisustva prezentacije vaših zaposlenih tako da prisustvuju samo delovima koji ih se tiču i
 3. Omogućava da adekvatno uporedite softver.

Da biste napravili dobar demo skript trebalo bi da analizirate zahteve i pretvorite ih u demo skript ili scenario. Takođe, trebalo bi da uključite što više detalja i procesa kako bi stvarno moglo da se vidi kako bi softver rešavao vaše određene zahteve. Bilo bi dobro da:

 • Organizujete prezentaciju po funkcionalnim oblastima ili procesima. Trebalo bi da ključni ljudi prisustvuju samo svom delu prezentacije. Ovo im omogućava da učestvuju u prezentaciji bez potrebe da gledaju i stvari koje ih direktno ne dotiču.
 • Ograničite vreme za prezentaciju određenih funkcionalnosti. Na primer, 30 minuta za finansije, 1 sat za proizvodnju i sl.. Zapamtite, ne želite da gledate sve što softver može, gledate samo onoliko da steknete opšti utisak u mogućnosti softvera u akciji.
 • Obezbedite mesto za prezentaciju tako da učesnici mogu da hvataju beleške i ocene funkcionalnosti koje vide. Dogovorite unapred sistem ocenjivanja, a takve ocene će obezbediti povratnu informaciju u vezi sa načinom i mogućnošću da softver podrži vaše potrebe kao kompanije i potrebe svakog pojedinačnog odeljenja.

Savet #2 – Pripremite softversku kompaniju za prezentaciju

Postarajte se da na vreme dostavite demo skript softverskoj kompaniji da bi i oni imali vremena da se adekvatno pripreme za prezentaciju. 2 nedelje je često dovoljno da se pripreme i eventualno postave dodatna pitanja u vezi sa demo skriptom. Kako bi prezentaija bila što efikasnija i efektnija trebalo bi da date priliku softverskim kompanijama da dođu na sastanak spremni i da pre same prezentacije postave pitanja (ako ih imaju) u vezi sa demo skriptom (ili skriptovima).

Savet #3 – Pripremite tim za procenu prezentacije

Ovo zvuči komplikovano, a u stvari je jednostavno. Dogovorite se sa ljudima koji će učestvovati u proceni softvera i prisustvovati prezentaciji na koji način bi trebalo da gledaju prezentaciju i na koji način da ocenjuju ono što na prezentaciji vide. Ako imate unared spreman dokument korisničkog zahteva, veoma lako ćete postići uniformnost ocenjivanja i kasnije lakšu analizu svake održane prezentacije.

Savet #4 – Postavite „vođu“ prezentacije

Ova osoba bi trebalo da vodi prezentaciju u skladu sa skriptom/scenarijom i pobrinuti se da se pređu sve ključne stvari koje se nalaze u scenariju. Ova osoba bi trebalo da beleži i pitanja i nejasnoće u toku prezentacije kako bi kasnije imali spisak sa dodatnim pitanjima za finalne korake.

Savet #5 – Sumiranje utisaka posle prezentacije

Po završetku prezentacija, trebalo bi da prikupite utiske svih onih koji su prisustvovali prezentaciji, a zatim da procenite prednosti i mane svake softverske kompanije i njihovih proizvoda. Na osnovu ovih podataka i informacija trebalo bi da možete izabrati jedno ili dva rešenja na koje ćete se fokusirati za detaljnije upoznavanje i analizu.

Iz iskustva: u većini slučajeva posle prezentacija ćete verovatno moći da se fokusirate na samo jednu softversku kompaniju.

Ključ je naravno priprema. Ipak, u realnosti, ovo često izostane, pa se neretko dešava da se prezentacija pretvori u “edukativni seminar” o mogućnostima. I ovo nije loše, ali može biti mač sa dve oštrice, jer u tim slučajevima kompanije bi mogle da se odluče za najbolje “edukatore”, a ne za najbolje rešenje koje je njima potrebno.

Kakva su vaša iskustva?

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
 • Digital Priest says:

  Moja iskustva govore da je zaključak sa “ovo često izostane” neispravan. Zaključak treba da sadrži “ovo uvek izostane”.

  Da je često, to bi značilo da ponekad u deceniji dođe neko pripremljen kao u dobrim savetima u tekstu. Pošto mi se to nije desilo… mislim da je zaključa pogrešan :-)

  Odličan edukativni materijal, btw :-)

 • >