PoslovniSoftver.net
Shares

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

2. korak - budzet za softver

2. korak – Planiranje i budžetiranje za softver

Vreme čitanja: 4 minuta

Zamislite da kupujete automobil: velika verovatnoća je da ćete izbor automobila nekako povezati sa količinom novca koju želite da potrošite na isti. Velika verovatnoća je i da imate ograničen budžet, kao i da ćete uzeti u obzir tekuće troškove održavanja automobila. Slično je i sa poslovnim softverom.

U prošlom tekstu razmatrali smo neophodan prvi korak pri izboru ili promeni poslovnog softvera. Ako ste u tom koraku ustanovili da jeste vreme za promene, logičan sledeći korak jeste napraviti plan i odrediti budžet.

U nastavku možete pročitati savete koji vam mogu pomoći da počnete.

Saveti za planiranje nabavke poslovnog softvera

Savet #1 – Formirajte projektni tim – makar i minimalan

Značaj formiranja projektnog tima je veliki. Time dodeljujete zadatak (ali i odgovornost) određenim ljudima iz vaše organizacije za proces izbora poslovnog softvera. Veoma je važno da u projektnom timu odredite vođu projekta i predstavnike svih funkcionalnih oblasti vašeg poslovanja. Ovi ljudi bi trebalo da budu ključni članovi svojih grupa. Postarajte se da obezbedite saglasnost svih zainteresovanih strana za početak projekta: od rukovodstva do krajnjih korisnika.

Iako ovo zvuči dosta komplikovano i zvuči kao da je namenjeno nekim velikim sistemima, zastanite i razmislite: i najmanje organizacije kada biraju softver najčešće zovu u pomoć računovođu, “dežurnog kompjuteraša” i nekog iz rukovodstva, a često je tu direktor i/ili vlasnik. Eto minimalnog tima. Važno je jer će svako iz svog ugla dati uvid u potrebe i zahteve, te je topla preprouka da nikako ne preskočite ovaj korak. Ako nema dovoljno znanja u organizaciji, pozovite nekog ko se razume, a ko će objektivno doprineti kvalitetu procesa.

Savet #2 – Napravite vremenski plan – okvirni plan je sasvim ok za početak

Planirajte korake i vreme i za proces izbora softvera i za procenjeno vreme implementacije. U ovoj fazi verovatno nećete znati tačno koliko će implementacija trajati, jer to umnogome zavisi od softvera koji izaberete, ali bar možete postaviti okvirnu procenu što je bolje nego ništa. Važno je da vi imate predstavu koliko vremena želite ili možete da priuštite i na proces izbora i na proces implementacije. Postavite okvire i rokove i pridržavajte ih se.

Ako ovakav plan ne postoji, postavlja se jednostavno pitanje: kako ćete znati kada je gotovo ili kako ćete znati kada vi želite da bude gotovo? Naravno imajte realna očekivanja, inače možete doći u situaciju da dvadesetog decembra krećete u nabavku softvera kako biste počeli prvog januara… Zašto biste se zavaravali, kad i sami znate da tako nešto nije moguće…

Kako reče neko “ko se ženi na brzaka, taj se kaje na tanane

Ova dva saveta ili koraka (kako vam drago) su sasvim dovoljna za početak. I uopšte ih nije lako napraviti…

Treća važna komponenta jeste budžet. Budžet daje odgovor na pitanje: koliko para sam spreman da odvojim za poslovni softver?

Saveti za budžetiranje i implementaciju

Budžetiranje predstavlja finansijsku komponentu plana za softver. Budžetiranje za poslovni softver je verovatno jedan od najtežih budžeta za procenu jer na početku ne znate koliko će konačni troškovi biti.

Tu razlikujemo 3 inicijalna tipa troška – softverske licence, održavanje softvera i usluge implementacije.

Komponenta budžeta za softver #1 – Troškovi softverskih licenci (ili ugovora o nivou usluga za Cloud rešenja)

Ovo je inicijalni trošak prilikom kupovine softvera. Različitih cenovnih modela za licence ima skoro isto onoliko koliko ima i proizvođača softvera (detalje pogledajte u izveštaju). Ipak, jedan od najčešćih načina određivanja cene licenci jeste broj korisnika koji će koristiti softver pomnožen sa cenom licence za jednog korisnika. Dodatno, softverske kompanije mogu naplaćivati dodatno za različite module softvera, pa i to eventualno treba uzeti u obzir.

Slično, cene licenci Cloud rešenja su takođe formirane po broju korisnika, sa razlikom da su kod Cloud rešenja cene licenci na mesečnom ili godišnjem nivou, umesto jednokratnog troška kod tradicionalnih modela prodaje softvera. (opet detalji u edukativnom izveštaju)

Komponenta budžeta za softver #2 – Troškovi održavanja softvera

Ovo je godišnja naknada koji plaćate softverskoj kompanija za ažuriranja, nadogradnju i određeni nivo podrške. Trenutno se cene na tržištu kreću od 15% do 25% od trenutne tržišne vrednosti licenci, a ne od cene koju ste platili prilikom kupovine, a koja može sadržati i određene procente popusta, te i to treba uzeti u obzir prilikom budžetiranja, ali i prilikom pravljenja procene troškova na duži rok eksploatacije poslovnog softvera.

Cloud rešenja nemaju sličnu naknadu za održavanje jer je ta nadoknada već uračunata u mesečnu ili godišnju cenu najma koju plaćate, te je tu matematika nešto jednostavnija, ali ne mnogo.

Komponenta budžeta za softver #3 –Troškovi usluga implementacije

Ovo je trošak implementacije softvera i neophodan je bez obzira da li se odlučite za tradicionalni desktop softver ili Cloud rešenje. Kada razgovarate sa softverskim kompanijama u ovoj fazi budžetiranja oni će najčešće govoriti o odnosu troškova implementacije i licenci. Za svaki evro koji potrošite na softverske licence (ili mesečni/godišnji najam) možete očekivati trošak X evra za implementaciju.

Tipično, standardni implementacioni projekti idu, u nekom srednjem cenovnom rangu, 1 na prema 1, odnosno koliko vas koštaju licence, toliko će vas koštati i implementacija. Dok za komplikovanije implementacije može biti odnos i 1 prema 2 ili jedan prema 3 (troškovi licenci u odnosu na troškove implementacije). Najkompleksniji projekti mogu ići i u odnosu 1 na prema 10.

Imajte na umu da pre nego potpišete ugovor možete (i trebalo bi) da pregovarate o cenama licenci. Cena licenci je „dogovorljiva“, tako da obavezno pogledajte savete u vezi sa pregovaranjem koje ću obraditi u nekom od narednih tekstova.

Par reči o Cloud rešenjima (Softver kao usluga (eng. skr. SaaS)

U poslednje vreme Cloud rešenjima raste popularnost. Prednosti ovog modela je ta što su inicijalni troškovi znatno niži i ne morate instalirati softver na svoj server i ažurirati i nadograđivati sami već to radi softverska kompanija. Na taj način su i troškovi hardvera i IT troškovi potencijalno niži. Mana je u tome što u mnogim slučajevima troškovi najma mogu značajno da prerastu troškove implementacije tradicionalnog modela gde je softver instaliran na serverima organizacije. Glavna stvar koju trebate zapamtiti jeste da implementacija Cloud rešenja podrazumeva da izmeštate jedan deo održavanja sistema softverskoj kompaniji i da sigurno ima troškova u vezi sa tim.

Da li je Cloud ili Tradicionalno rešenje bolje zavisi od vaše trenutne situacije, ako želite da se detaljnije upoznate sa Cloud modelom poslovnog softvera pogledajte vodič namenjen toj temi.

Kakva su vaša iskustva sa ovim korakom?

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Problemi sa poslovnim softverom?

- Razmišljate o promeni postojećeg ili nabavci novog poslovnog softvera?
- Niste sigurni koji program je najbolji za vaše poslovanje?
- Dobili ste preporuku od prijatelja, ali niste sigurni da li je to rešenje baš za vas?
- Ili jednostavno niste sigurni da koristite sve mogućnosti postojećeg softvera...

Javite se!
>