PoslovniSoftver.net
Shares

Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Programi naših života

Vreme čitanja: 6 minuta

Pre skoro 15 godina Nenad Batoćanin – osnivač, vlasnik i direktor kompanije Wings Software je u dodatku PC Press-a napisao FENOMENALAN TEKST na temu korisničkih i programerskih iskustava sa poslovnim softverom.

Izvod iz uvoda, koji je za dodatak, čini mi se pisao Miša Bašić – čovek čije je prezime bez YU slova (seća li se iko toga?) često bilo pogrešno pomešano sa programskim jezikom BASIC :)

Tradicionalni novogodišnji specijalni dodatak posvetili smo softveru i programiranju – za najveći deo sveta to su “alhemičarske” veštine koju poseduju samo posvećeni, ali za one koji su osetili čaroliju, programiranje je više od profesije. Tokom godina bavljenja računarima bili smo akteri i svedoci raznih uspeha i krahova, a iza svega toga ostali su programi, kao i priče o njihovom nastanku i korišćenju, radostima i lutanjima u izboru pravog puta koji vodi do cilja. Autori priča u ovom dodatku su Nenad Batoćanin, Milan Bašić, Voja Gašić, Dragan Grbić, Aleksandar Novaković, Jelica Protić, Dejan Ristanović, Dejan Sandić i Bojan Stojanović.

Softver, programiranje, za najveći deo sveta nerazumljive poruke ispisane na ekranu – alhemičarska veština koju poseduju samo posvećeni… Svako ko je, barem na trenutak, osetio čaroliju programiranja ostao je opčinjen spoznajom da u rukama ima alat koji može da promeni svet.

Ali, posao programera krije mnoge zamke. On će vam uzeti svo slobodno vreme, zaboravićete na druženja, prijatelje, dobru knjigu ili film. Okupirajući svu vašu misao, polako i sigurno uvući će vas u spiralu iz koje se čovek teško vraća. Jedino što ćete smatrati važnim jeste da napravite savršen program. Programersku zrelost dostićićete tek kada shvatite da savršen program ne postoji pa, umesto da sami smišljate “najbolji” algoritam, počnete da koristite bogato iskustvo informatičke civilizacije. Tek tada će sa vašeg računara početi da stižu pravi programi – ni najbolji, ni najlepši, već skrojeni tako da na efikasan i pouzdan način pomognu ljudima, odmenjujući ih u rutinskim zadacima i ostavljajući im dovoljno snage da se posvete stvaralačkom činu.

Tokom godina bavljenja računarima imali smo priliku da osetimo svu slast i gorčinu programerskog života. Nekada smo sami bili akteri, a još češće svedoci tuđih uspeha i krahova. Na kraju su ostali programi… mali i veliki, ali svi dobri, najbolji. Ostale su i priče o njihovom nastanku i korišćenju, radostima i lutanjima u izboru pravog puta koji vodi do konačnog cilja.

Specijalni dodatak čine priče: “A sada – Softver!” Jelice Protić, “Knjiga krije tajnu” Dejana Sandića, “Gruba sila ne pomaže” Aleksandra Novakovića, “Frankeštajn je pobegao” Bojana Stojanovića, “Neobični programer” Milana Bašića, “Tamo i nazad” Voje Gašića, “Skupa kupovina za male pare” Dejana Ristanovića i “Kofer pun softvera” Dragana Grbića i “Korešpondencija” Nenada Batoćanina.

Priču “Korešpondencija” izabrali smo za ovo elektronsko izdanje.

Korešpondencija

Četvrtak, 17. januar 2002.

Šalje: Burgija Commerc

Prima: KontoSoft

Predmet: Informativni sistem

Poštovana gospodo,

Zainteresovani smo za nabavku kompjutera i ostalog što ide uz predmetne. Želimo da kucamo tekstove na istima i da vodimo stanje magacina. Tekstovi su tipa ponuda, faktura, otpremnica, pretnja i slično. Takođe nam pošaljite ponudu za dva faksa i fotokopir aparat.

Burgija Commerc

Sreda, 30. januar 2002.

Poštovana gospodo!

Primili smo vaš cenovnik i moramo da vam kažemo da smo strašno razočarani. Kao prvo, kažete da ne prodajete ništa osim programa za knjigovodstvo, što je samo po sebi neozbiljno. Dalje, vaši programi za knjigovodstvo su bezobrazno skupi u odnosu na druge firme. Na primer, imamo ponudu za kompletan poslovni računarski sistem PRC-2002 za samo 200 dem. Osim toga, za isti novac nam instaliraju Vord, Ekcel, Korel, Autokad i daju nam petogodišnje besplatno održavanje. Samo nas kopka kome vi uopšte prodajete te programe za tolike pare?

Burgija Commerc

Četvrtak, 28. februar 2002.

Po{ tovani prijatelji!

Kao { to znate, mi smo pre nekog vremena uspe{ no uveli Poslovni Ra~unarski Sistem PRC-2002. ^ak smo uveli I } irilicu u poslovawe. Na `alost, na{ programer je pre{ ao da radi na velikim sistemima (orakle), pa mi sad moramo da mewamo programe. U o~ekivanju brzog odgovora (bli`i se zavr{ ni obra~un),

Burgija Commerc

Utorak, 12. mart 2002.

Poštovani saradnici!

Imamo nekih problema sa vašim programom za knjigovodstvo, pa vas molimo da najhitnije dođete.

B.C.

Sreda, 13. mart 2002.

Problem je u tome što se stanje u kompjuteru ne slaže sa stvarnim stanjem. Pera magacioner kaže da kompjuter pokazuje mnogo više nego što on stvarno ima na stanju. Po vašem savetu smo proverili i karticu artikla. Pera tvrdi da je kompjuter pokvaren i da je sam napravio neke ulaze i izbrisao neke izlaze. Osim toga, Mara iz knjigovodstva hoće da joj se nalozi štampaju krupnijim slovima, jer žena slabo vidi.

Takođe je neophodno da se svaki broj na izveštajima uokviri kako bi bio uočljiviji. Ovako joj je program beskoristan.

B.C.

Petak, 15. mart 2002.

Kako verovatno i sami znate, Pera je vašom krivicom uspeo da iznese neku robu iz magacina i privatno je proda. Da ste vi na vreme zabranili da se menjaju dokumenta, sve bi bilo u redu, pa vas smatramo odgovornim koliko i Peru. Novi magacioner Mika neće da koristi kompjuter, jer kaže da je zbog toga Pera i nastradao.

Mara iz knjigovodstva takođe kaže da je ta automatika potpuno bezveze i da nema šanse da tamo neka mašinčina bolje proknjiži nalog nego ona.

Nedelja, 24. mart 2002, 01:30

Brzo dolazite, imamo finansijsku, a ne možemo da menjamo dokumenta!!!

Ponedeljak, 1. april 2002.

Još jednom vam napominjemo da imamo stalnih i velikih problema sa vašim programom i zahtevamo da to što pre otklonite, jer nam dolazi šleper robe! Mara traži da se zabrani izmena dokumenata, što smo vam već više puta tražili! Takođe traži da se zabrani štampa dokumenta koji neko nije prethodno olovkom potpisao.

Sreda, 17. april 2002.

Tek smo sad otkrili koliko ovaj vaš “program” ima nedostataka. Osim što nije na vreme sprečio Peru da iznese robu, ni sekretarica Generalnog Direktora Cica nije zadovoljna. Naime, kaže da stalno lomi nokte na tastaturi, pa traži da joj se omogući rad sa mišem. Kako je ona sekretarica Generalnog direktora, smatrajte da je ovo veoma hitno. Takođe, Mara iz knjigovodstva kaže da vam program ništa ne valja, jer ne uspeva da proknjiži ručno sve fakture koje napravi komercijala. Takođe joj ne dozvoljava da izmeni nalog bez storniranja kad pogreši u kucanju.

Četvrtak, 16. maj 2002.

Generalni direktor je tražio da mu se hitno napravi izveštaj sa nazivom “potrošnja, naplata i utužba burgija po radnim jedinicama po mesecima po komercijalistima po kupcima po regionima”. Takođe kaže da se čudi da takav elementaran izveštaj već ne postoji. Mari je inspekcija stavila primedbu što može da menja dokumenta, pa vas još jednom podsećamo da smo vam to više puta tražili i da zaista nije u redu da to još nije odrađeno!

Sreda, 12. jun 2002.

Sekretarica Cica još uvek nije dobila rad sa mišem, a takođe traži da prilikom beleženja podataka za poslovne partnere program automatski za kontakt nudi “Milence”, jer najviše naših partnera ima direktore po imenu Milence, pa će time uštedeti dosta vremena. Mara vas podseća da već nekoliko meseci čeka da odobrite izmenu naloga. Dušan iz komercijale traži da mu se omogući izmena jedne fakture.

Sreda, 17. jul 2002.

Hitno dolazite! Imamo velikih problema i ništa se ne slaže! Program nam je sam izbrisao pola faktura!

Petak, 19. jul 2002.

Pošto smo se složili da je Dušanov sin manjom greškom izbrisao nekoliko hiljada faktura, očekujemo od vas da nam pomognete u unosu tih dokumenata. I pored toga se postavlja pitanje kakav je to program u kome tako malo dete može da napravi takvu stvar? Šta vam je to bekap koji pominjete?

Ponedeljak, 21. jul 2002.

Samo da vas podsetimo da Cica još čeka miša, a takođe je tražila da joj se u program ugradi njena omiljena igrica da ne bi morala svaki čas da izlazi/ulazi.

Mara vas podseća da još uvek čeka da joj dozvolite izmenu naloga. Mika magacioner je pristao da mu se nalozi štampaju na štampaču, pa vas molimo da nam preporučite neki štampač koji se malo masti.

Utorak, 22. jul 2002.

Štampač treba da se malo masti jer Mika pakuje burgije pa ima stalno umašćene ruke. Pozdravlja vas Mara i kaže da je ta automatika mnogo moćna stvar: samo knjižiš i ne misliš! To će joj pomoći da završi sva knjiženja, jer uskoro svi idemo na kraći kolektivni odmor.

Ponedeljak, 28. jul 2002.

Hitno dođite! Mari i Dušanu se program iz čista mira blokirao. Normalno su radili kada je program blokirao. Niko drugi tada nije radio na računaru, osim Cice kojoj se pokvario računar pa je slagala pasijans na serveru. Cica se takođe buni zbog onog selotejpa koji je stavljen preko reset tastera na serveru, pa je skoro slomila nokat dok ga je resetovala! Da ne pominjem da su svi opravdano nervozni jer smo morali za jedan dan da odložimo odmor!

Ponedeljak, 9. decembar 2002.

Eto nas opet posle kraćeg zajedničkog odmora! Ljudi su malo nezadovoljni što opet moraju da rade, ali treba ih razumeti. Opet imamo probleme sa programom! Danas smo slavili Cicin rođendan, pa je Generalni slučajno prosuo moču od pečenja na server. Posle toga je Borka spremačica sve uredno oprala deterdžentom, ali i pored toga vaš program ne radi.

Četvrtak, 26. decembar 2002.

U novinama smo pročitali da treba da se uradi neka legalizacija kompjutera? Je l` može to posle Nove godine? Mara vas podseća da treba da zabranite izmenu dokumenata.

Petak, 27. decembar 2002.

Generalni se naljutio kad je saznao da mora da plaća još neke programe nekom vrljavom Amerikancu. Pitao je da li vi možete za ponedeljak da napravite taj Windows? Pare uopšte nisu problem, spreman je za to da odvoji do 500 DEM.

Ponedeljak, 30. decembar 2002.

Generalni pita da li je dovoljno da legalizujemo Cicin računar, a za ostale kompjutere da kažemo da ih ne koristimo, osim za Word i Excel? I još jedno pitanje: mi nećemo raditi do polovine januara, pa magacin mora prvog i drugog da uradi popis. Pretpostavljam da vam nije problem da neko tada dođe i pomogne?

Ponedeljak, 20. januar 2003.

Kao pvo, izvinjavam se što nemam sva slova u pismu. Genealni je za Novu godinu slučajno posuo slatko vino na moju tastaturu, pa mi nekoliko tastea sada ne radi. Zbog toga se jako izneviao i mene je zadužio da od vas zahtevam odmah posle Nove godine obuku za njega lično, kako bi umeo bolje da adi sa kompjuteima. Ja vam od sveg sca želim sećnu Novu godinu i da u njoj imate mnogo manje gešaka u pogramu! Živeli!

P.S. Maa vas podseća da joj teba dozvoliti izmenu dokumenata!

Autor: Nenad Batoćanin, Wings Software d.o.o.
Izvor: PC Press #85 (http://pc.pcpress.rs/tekst.php?id=3934)
Preneto uz dozvolu!

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

 • Evo jako svežeg dodatka na vašu priču: Bukvalno sam uradio samo copy i paste:

  Jutrić,
  Jutros nam prestao hamachi sa radom izgleda da ga je pojeo anti virus , pošto je ovo već treći antivirus znači nešto sa tim programima morate uraditi
  Pozdrav
  enra

 • Čekaj, koliko je od ovoga tačno ? Dakle, grohotom se smijah.

  • Vladislave,

   Mogu samo da kažem da je svaka sličnost sa realnošću slučajna :) Kao i u svim humorističkim emisijama, tekstovima, prilozima :) Što bi eksperti rekli: “Ko razume, shvatiće”.

 • >