PoslovniSoftver.net
Shares

Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Kako smo zaboravili zbirne imenice: Softver ili softveri?

Shares
Vreme čitanja: < 1 minut

Već duže vreme mi se mota po glavi jedan problem koji izgleda nema mnogo veze sa softverom, ali ima veze sa društvom u celini. Ako reči oblikuju način na koji mislimo, onda je pismenost jedan od osnovnih preduslova valjanog mišljenja.

Dakle, kako se piše (i kaže):

Softver ili softveri?

Gramatika srpskog jezika kaže da postoji nešto što se zove zbirna imenica i tu navode primere: http://www.srpskijezik.rs/gramatika/imenice

Softver (a bogami i hardver) JESTE zbirna imenica i u tom smislu je gramatika vrlo jasna.

Zbirne imenice označavaju predmete i pojmove koji se nalaze u paru ili u nekom mnoštvu. Oblikom jednine kazuju množinu.

Dakle, ne postoje SOFTVERI :)

Takođe na vrlo popularnom sajtu www.kakosepise.com, koji je pokrenut sa idejom poboljšanja pismenosti (a siguran sam da ima razloga, ne šalim se na žalost), stoji vrlo slično objašnjenje gore pomenutom:

http://kakosepise.com/rec/softver-ili-softveri/

Uzdravlje!

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

>