PoslovniSoftver.net
Shares

Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Umereno oblačno: trenutno stanje na tržištu

Vreme čitanja: 2 minuta

stanje_trzista2.jpgPoslovni softver u Srbiji nastavlja sa fazom sazrevanja tržišta (raste svest kod korisnika šta hoće i na koji način) a sa druge strane ponuđači poslovnog softvera shvataju da se program ipak ne prodaje sam i da preporuka nije jedini način da se dođe do novih korisnika (ima nešto i u marketingu i u prodaji) da bi se opstalo na tržištu (održivo poslovanje).

  • Uopšteno govoreći, proizvođači Cloud rešenja još uvek razvijaju module i funkcionalnosti da bi parirali tradicionalnim desktop rešenjima koji su već proveli godine i godine u razvoju. U trenutku dok ovo pišem primatna je razlika u „dubini“ funkcionalnosti i Cloud tehnologije. Ovaj funkcionalni jaz se smanjuje ubrzano, ali ipak bi potencijalni korisnici trebali uraditi temeljnu funkcionalnu reviziju kada procenjuju i biraju Cloud poslovna rešenja.
  • Pojedini proizvođači poslovnog softvera su izabrali hibridni pristup razvoju. Na primer, koristeći postojeću bazu podataka koju su podigli u Cloud i na njoj planiraju da grade nove module i funkcionalnosti koji će iskoristiti prednosti Cloud-a.
  • Tradicionalna desktop rešenja su još uvek u procesu izmene i prilagođavajna svojih tehnologija Cloud okruženju. Za mnoge od njih, trenutak produkcione verzije za Cloud zavisiće od pristupa koji su izabrali. Neki proizvođači rade na prilagođavanju svojih postojećih rešenja, što pretpostavlja brži razvoj, dok drugi razvijaju rešenje od nule, što će uzeti više vremena ali im dozvoljava u isto vreme svež početak sa najnovijim tehnologijama.
  • U ovom trenutku, većina Cloud instalacija poslovnog softvera je u manjim firmama zato što su njihovi funkcionalni zahtevi manji (bazičniji), standardno nemaju velike investicije u IT infrastrukturu i imaju relativno manje korisnika. Ovo će se verovatno menjati (ili neće, zavisi šta NSA uradi J) kako veće kompanije budu implementirale Cloud poslovnih softver.
  • Na kraju, Cloud rešenja se jednostavnije implementiraju od tradicionalnih desktop rešenja zato što su funkcionalno jednostavnija i ne nude (tipično) sofisticiranost i malopre pomenutu „dubinu“ funkcionalnosti.

Sledeće nedelje: Sigurnost Cloud rešenja.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
>