Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Sigurnost Cloud poslovnih rešenja

Vreme čitanja: 2 minuta

sigurnost_cloudSigurnost je jedna od najvećih prepreka koje muči kompanije koje razmišljaju o cloud rešenjima. Uzimajući u obzir skorašnje događaje ovo nimalo ne čudi[1]. Relativno česti izveštaji o ugrožavanju sigurnosti (krađa kreditnih kartica, krađa ličnih podataka) doprinose osećaju nesigurnosti. Dobra stvar, bar u ovom trenutku, je da za sada nisu javno poznati slučajevi „curenja“ osetljivih i poverljivih kompanijskih podataka od strane Cloud ponuđača poslovnog softvera. I pored toga, kompanije su zabrinute da bi postavljanje finansijskih i operativnih informacija u oblak moglo povećati mogućnost (rizik) izlaganja osetljivih podataka hakerima i “spoljnom svetu” (svetu van kompanijske mreže).

Ponuđači Cloud rešenja su se svakako ozbiljno pozabavili ovom problematikom i uložili značajan trud da unaprede sigurnost svojih sistema. Mnogi svetski poznati standardi u okviru sigurnosti podataka bi trebalo primeniti, međutim kod nas nije baš najjasnije na koji način se ponuđači Cloud poslovnog softvera staraju o bezbednosti i sigurnosti podataka i zaštite podataka svojih korisnika. Da bi se osigurala sigurnost i bezbednost podataka potrebno je primenjivati periodičnu reviziju internih kontrola nad bezbednošću podataka, mreže, zaštitnih kopija (bekapa), procedurama vraćanja zaštitnih kopija (bekapa) kao i sveukupnom dostupnošću sistema. Ponuđači Cloud rešenja ne mogu i ne smeju sebi dozvoliti gubitak podataka svojih klijenata. Zato bi trebalo da obrate pažnju na sigurnost koja bi trebala biti na znatno višem nivou od nekog kućnog ili standardnog kompanijskog (kada su podaci u kompaniji) nivoa. Svakako ovaj nivo sigurnosti varira od ponuđača do ponuđača, te je preporuka da pregledate sigurnosne politike ponuđača Cloud rešenja pre nego se odlučite da potpišete ugovor za Cloud (tzv. ugovor o nivou usluga ili na engleskom Service Level Agreement – SLA).

Za veće organizacije, koje žele da iskoriste prednosti Cloud tehnologije, a još uvek brinu zbog usaglašenosti ovakvih rešenja sa zakonskom regulativom, sigurnošću, kontrolnim mehanizmima primetan je trend formiranja tzv. „privatnih oblaka“ (eng. private cloud). Ovo znači da jedna kompanija ili više kompanija sa sličnim zahtevima i potrebama postave i prilagode svojim potrebama cloud rešenje koje je dostupno samo njima.

Suštinski, ako je pitanje sigurnosti ključno za organizaciju, onda svakako treba vrlo ozbiljno analizirati i obratiti pažnju na sve sitne detalje kada je ova tema u pitanju. Dodatno, kako se situacija razvija, čini se da će ovo biti ključno pitanje ne samo za cloud poslovni softver već i za mnoge druge aspekte naših života.

Sledeće nedelje: Razmatranje troškova Cloud poslovnog softvera

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
>