PoslovniSoftver.net
Shares

Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Cloud poslovni softver: Konačni odgovor?

Vreme čitanja: 2 minuta
From Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Answer_to_Life.png

From Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Answer_to_Life.png

Da li je Cloud poslovni softver rešenja za vašu organizaciju?

Odgovor zavisi od mnogo parametara: dostupnih resursa, funkcionalnih zahteva, IT infrastrukture i ukupnih troškova instalacije, korišćenja i održavanja.

Iskustvo nas uči da ne postoji univerzalno rešenje niti univerzalni scenario. Zato je vrlo važno da se uvek uradi analiza i procena poslovnog softvera, naročito u delovima koji kompaniji obezbeđuju konkurentnu prednost.

Ipak, neke zaključke možemo izvući, uzimajući u obzir gorenavedene parametre.

Tradicionalni desktop poslovni softver može trenutno biti bolji izbor za kompanije:

 • kojima je potrebna veća funkcionalnost (veći broj modula, više detalja, specifičnosti)
 • koje imaju specijalizovane zahteve koji zahtevaju ozbiljno prilagođavanje
 • koje imaju potrebu da zadrže kompletnu kontrolu nad svojim softverom
 • koje nemaju pouzdanu i brzu internet konekciju
 • koje imaju kvalitetnu IT infrastrukturu i podršku

Sa druge strane, Cloud poslovni softver može biti bolji izbor za kompanije koje:

 • imaju relativno standardne zahteve
 • pouzdanu i brzu internet konekciju
 • žele mogućnost da brzo, a po potrebi, menjaju broj licenci/korisnika (bilo da je u pitanju povećanje ili smanjenje)
 • i/ili nemaju interno rešenu IT podršku (neko ko se samo time bavi u kompaniji), već za IT podršku angažuju podizvođače (kompanije koje pružaju IT usluge)

Bilo kako bilo, ukoliko kompanija nema dovoljno iskustva sa poslovnim softverom da donese adekvatnu odluku i izabere softver koji će dugoročno donostiti uštede i korist bilo koje vrste, preporuka je da potražite savet od nekoga ko ima iskustva sa softverskim licenciranjem, hostingom, cloud-om, IT ugovorima i ko može pomoći prilikom pregleda i analize kako samog softvera, tako i ugovora za softver.

Svakako je da će u budućnosti, Cloud rešenja sazrevati i dobijati značajan tržišni udeo, ali to ne znači da će tradicionalna desktop rešenja nestati.

Pod crtom: kompanije danas imaju više izbora nego ikada i potrebno je da objektivno procene i Cloud i tradicionalna rešenja u cilju donošenja najbolje odluke za svoju organizaciju, jer kako reče neko: “ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”.

 

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
 • Klara says:

  Nažalost, tek sam ovih dana naišla na ovaj sajt i Vaše članke na ovu aktuelnu temu.
  Drago mi je što je neko sažeto uspeo da prikaže analizu Cloud tehnologije u primeni poslovnog softvera.
  Bila bi interesantna analiza bezbednosti podataka u Coud rešenjima.

  • Poštovanje Klara,

   Drago mi je da ste ipak našli sajt, mada nisam siguran da razumem zašto je na žalost? Da li ste imali neka negativna iskustva sa Cloud rešenjima? Svakako bi bilo interesantno uraditi analizu bezbednosti podataka, međutim, takav poduhvat zahteva značajne resurse i specifična znanja. Eto lepa ideja za budućnost…

 • >