PoslovniSoftver.net
Shares

Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Cloud poslovni softver: Konačni odgovor?

From Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Answer_to_Life.png

From Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Answer_to_Life.png

Da li je Cloud poslovni softver rešenja za vašu organizaciju?

Odgovor zavisi od mnogo parametara: dostupnih resursa, funkcionalnih zahteva, IT infrastrukture i ukupnih troškova instalacije, korišćenja i održavanja.

Iskustvo nas uči da ne postoji univerzalno rešenje niti univerzalni scenario. Zato je vrlo važno da se uvek uradi analiza i procena poslovnog softvera, naročito u delovima koji kompaniji obezbeđuju konkurentnu prednost.

Ipak, neke zaključke možemo izvući, uzimajući u obzir gorenavedene parametre.

Tradicionalni desktop poslovni softver može trenutno biti bolji izbor za kompanije:

  • kojima je potrebna veća funkcionalnost (veći broj modula, više detalja, specifičnosti)
  • koje imaju specijalizovane zahteve koji zahtevaju ozbiljno prilagođavanje
  • koje imaju potrebu da zadrže kompletnu kontrolu nad svojim softverom
  • koje nemaju pouzdanu i brzu internet konekciju
  • koje imaju kvalitetnu IT infrastrukturu i podršku

Sa druge strane, Cloud poslovni softver može biti bolji izbor za kompanije koje:

  • imaju relativno standardne zahteve
  • pouzdanu i brzu internet konekciju
  • žele mogućnost da brzo, a po potrebi, menjaju broj licenci/korisnika (bilo da je u pitanju povećanje ili smanjenje)
  • i/ili nemaju interno rešenu IT podršku (neko ko se samo time bavi u kompaniji), već za IT podršku angažuju podizvođače (kompanije koje pružaju IT usluge)

Bilo kako bilo, ukoliko kompanija nema dovoljno iskustva sa poslovnim softverom da donese adekvatnu odluku i izabere softver koji će dugoročno donostiti uštede i korist bilo koje vrste, preporuka je da potražite savet od nekoga ko ima iskustva sa softverskim licenciranjem, hostingom, cloud-om, IT ugovorima i ko može pomoći prilikom pregleda i analize kako samog softvera, tako i ugovora za softver.

Svakako je da će u budućnosti, Cloud rešenja sazrevati i dobijati značajan tržišni udeo, ali to ne znači da će tradicionalna desktop rešenja nestati.

Pod crtom: kompanije danas imaju više izbora nego ikada i potrebno je da objektivno procene i Cloud i tradicionalna rešenja u cilju donošenja najbolje odluke za svoju organizaciju, jer kako reče neko: “ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”.

 

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
2 comments

Comments are closed