PoslovniSoftver.net
Shares

Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

SAP Forum 2015 – iz drugog ugla

7.10.2015. godine održan je 11-ti po redu SAP Forum. Puna sala JDP-a. Dobro pripremljen program! To je i očekivano.

Od svih izlaganja posebno bih izdvojio izlaganje g. Rolfa Šumana (CTO, Region EMEA & MEE za SAP). G. Rolf je imao vrlo nadahnuto izlaganje na temu digitalne transformacije preduzeća, podsetio nas na put koji smo do sada prešli, pokazao gde smo danas, i pokušao da napravi predviđanje za budućnost. Nadam se da ćemo imati prilike da negde na internetu pogledamo i snimak tog izlaganja, jer mislim da ne postoji smislen način da ja to ovde prepričam.

Iz ugla konsultanta koji kompanijama pomaže, između ostalog, u izboru adekvatnog poslovnog softvera često dolazim u situaciju da “branim koncept” integrisanog poslovnog softvera pred najezdom apps-ova i specijalizovanih rešenja.

[well size=”sm”] Šta će meni integrisano rešenje kad ja smo hoću da imam program za fakturisanje, računovodstvo i praćenje projekata, a onda samo na jednom izveštaju da vidim sve to zajedno: profitabilnost, prihod po zaposlenom, po odeljenju i sl? Upravo zato! :)[/well]

Tržište poslovnog softvera (lokalno, regionalni i globalno) pratim poslednjih 10 godina intenzivno. Često me pitaju ima li poslovni softver budućnost. I mislim da za sve koji se pitaju ima li poslovni softver budućnost odgovor se možda krije u sledećim brojkama:

Ako sam dobro razumeo g. Rolfa Šumana, a čini mislim da jesam, SAP Community Store je imao u 2014-toj godini promet od oko 760 milijardi dolara. To je nije samo SAP-ov promet, već promet i između partnera SAP-ovih partnera kroz SAP store. Poređenja radi, toliki je otprilike bruto nacionalni proizvod Švajcarske. Ostale brojke iz SAP-ovog godišnjeg izveštaja.

g. Rolf Šuman je to dosta lepo objasnio na primeru integrisanog SAP HANA rešenja (na globalnom nivou, ima tu još vremena dok dođe do nas) kako integracija više nije samo na nivou odeljenja kompanije, već umreženost i integracija i sa spoljnim izvorima podataka koje kroz iz BIG data prelaze (inteligencijom sistema) u SMART data, a zatim se kao takve primenjuju na poslovne procese. Uostalom, pogledajte video koji su iz kompanije SAP pripremili na ovu temu:

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

2 comments

Comments are closed