PoslovniSoftver.net
Shares

Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Upoznajemo profesionalce – 5 pitanja za Sašu Tabakovića

Vreme čitanja: 4 minuta

sasa_tabakovic_300Uridium je kompanija u privatnom vlasništvu osnovana 1994. godine sa ciljem unapređenja poslovanja upotrebom informacionih tehnologija.

Pored ERP projekata, mogu se pohvaliti da su uspešno uradili i preko 180 raznih IT projekata, od IP telefonije, IT infrastrukture do implementacije specifičnih poslovnih rešenja.

Uridium trenutno zapošljava 12 profesionalaca, čije je radno iskustvo u implementaciji poslovnih rešenja preko 100 čovek godina.

Miodrag Ranisavljević: Skoro ste proslavili 20 godina postojanja. Koji su po vašem mišljenju ključni momenti u IT industriji u Srbiji?

Saša Tabaković: Ukratko promenili smo 3 države, a nismo promenili sedište u poslednjih 20 godina. To dosta govori o bar nekoliko ključnih momenata na ovom tržištu. Za nas informatičare, to je svakako bio izazovan period. Svi se sećamo početaka, „uvoza“ računara iz Singapura, problema sankcija i drugih lepota. Ne bih da budem taj koji podseća na „teži deo“ priče razvoja IT tržišta, ali imam utisak da je to danas prosto zaboravljeno. Započeti IT biznis u to vreme, sa idejom sistem integratora, hardver, softver i usluge i opstati 20 godina, ne samo da je predstavljalo izazov, već i svojevrstan inat celokupnoj situaciji i borbi za bolje sutra. Poslovati u tim uslovima je bilo značajno teže, nego što je danas. Iako i danas situacija nije sjajna, iz mog iskustva, drastično je bolja u poređenju sa tim periodom.

Od šverca (eto, rekao sam) računara i „originalnog“ softvera došli smo ipak u mnogo uređenije stanje. I dalje mislim da je edukacija tržišta neophodna, ali takođe mislim da ni mi kao IT-jevci još nismo stasali i izašli iz tih davnih dana. To ja viđam svakodnevno u poslu i to smeta razvoju poslovanja, ne samo IT kompanija, već i razvoju tih kompanija koje prihvataju savete da je i dalje tzv. Windows XP Black Edition najbolji operativni sistem. Često, na žalost, vidim da mnogi ne-IT privredni subjekti ni ne znaju da Microsoft nikada nije imao Windows XP Black Edition. IT stručnjaci i „IT stručnjaci“ su svakako odgovorni za takvo stanje.

Ako je instalacija Windows XP Black Edition-a najveći domet „ostvarivanja IT ušteda” onda smo u ozbiljnom problemu.

Miodrag Ranisavljević: Vaša ideja je od starta bila drugačija. Kako?

Od samog osnivanja Uridium se trudio da postavlja nove standarde i pomera granice uspostavljene nekom vrstom inercije i neinventivnosti u poslovnim razmišljanjima. Prvi poslovni projekti su bili projekti poslovne analitike, kao nadogradnja tada veoma aktuelnih „dbase“ poslovnih rešenja za unos podataka. Pomeranje fokusa sa unosa podataka na pregled i analizu podataka koji su uneti, otvara ujedno i dosta izazova, pošto klijenti počinju da traže i analize za koje uopšte ne unose informacije u postojećem sistemu. Tako nastaje ideja da se napravi sopstveni proizvod, koji počinje svoj život 1995. godine. UBPro je zaživeo u preko 30 preduzeća u veoma kratkom roku. Zbog loše ekonomske situacije, kao i zbog nedovoljno brze adaptacije korisnika na Windows okruženje, Uridium prestaje sa razvojem samo 5 godina kasnije. Naš softver međutim, nastavlja svoj život i nakon toga do danas u pojedinim kompanijama.

Miodrag Ranisavljević: UBPro više ne razvijate, ali ste i dalje u poslovnom softveru Premium partner Datalab Pantheon rešenja. Zašto ste se odlučili na taj korak?

Sa već akumuliranim znanjima o poslovnim procesima, i velikim iskustvom u implementaciji i uvođenju poslovnih rešenja u preduzeća, kao logičan korak napred, Uridium se odlučuje za traženje većeg i sveobuhvatnijeg rešenja, koje će kao partner implementirati i time na najbolji način ugraditi već stečena znanja u nove projekte. Potraga za rešenjem nije baš kratko trajala i tek krajem 2002 godine, uspostavljamo saradnju sa slovenačkom kompanijom DataLab Tehnologije d.d. i potpisujemo ugovor kao SIS (sales, implementation and support) partner. Od tada do danas, Uridium prodaje, uvodi i održava Pantheon kao vodeći ERP u regionu. Tokom prethodnih 10 godina, uspešno smo implementirali Pantheon u preko 100 preduzeća u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Miodrag Ranisavljević: Vaša ekspertiza ne leži samo u poslovnom softveru, imate i sopstveni razvoj, a bavite se i upravljivim servisima. Kako sve to postižete?

Saša Tabaković: Uz dobru organizaciju sve je moguće. U poslovanju koristimo često najnovije tehnologije. Dva su razloga za to. Prvi je taj zato što je to neophodno. Naši klijenti se oslanjaju na nas za sva pitanja i nedoumice u vezi sa informacionim tehnologijama. Mi moramo da imamo odgovore na sva pitanja koja nam oni postave. Da bi to bilo moguće moramo pratiti stanje i trendove u industriji, a često i isprobavati i najnovije i ne baš uvek proverene tehnologije, kako bi znali u šta ima smisla ulagati resurse, a u šta ne. Zbog toga, naši klijenti imaju potpuno poverenje u nas jer znaju da će uvek dobiti odgovor koji najviše može pomoći razvoju i rastu njihovog poslovanja.

Drugi razlog je sasvim običan: zaista volimo naš posao.

Miodrag Ranisavljević: Šta su danas, po vašem mišljenju, najveće kočnice poslovne primene informacionih tehnologija (IT) u Srbiji?

Saša Tabaković: Ima ih dosta. Ipak, mislim da je ključna kočnica, sama IT industrija. Prosto, nama su bliske IT stvari, ali ono što mislim da smo propustili da uradimo jeste da potencijalnim korisnicima IT-ja u Srbiji pojasnimo sve poslovne prednosti upotrebe IT-ja. To mi svi radimo sa svakim pojedinačnim klijentom, ali to je dugotrajan i skup proces.

Uridium_6-izvestaj-znacaj-i-nacin-koriscenja-kriticnih-it-cta-singleMi smo prošle godine uradili analizu o značaju i načinu korišćenja KRITIČNIH informaiconih tehnologija kako bi razrešili i neke naše nedoumice i shvatili da smo, uprkos svim dosadašnjim naporima, još uvek bliže početku nego sredini i da još dosta moramo raditi na približavanju ove kompleksne materije krajnjim korisnicima.

Dodatno, ono što sam primetio tokom svih ovih godine jeste i problematičan stepen usvajanja novih tehnologija i od strane samih IT-jevaca. Najsvežiji primer jeste nova usluga kompanije Microsoft Office 365. Meni je lično potpuno neverovatno da neko želi da prodaje i ostvaruje značajne prihode od Office-a 365 i povezanih usluga, a da nije ni probao kako sve to radi. U najmanju ruku, ovo bi trebalo da nas bar malo zabrine.

Svakako da je kriza i činjenica da je u Srbiji uvek pomalo problematično, ali pitanje koja ja postavljam uvek je šta možemo konstruktivno da uradimo, makar i na mikro nivou da svima bude bolje. To je, čini mi se, malo bolji pristup od tradicionalne kuknjave i lamentiranja nad zlom sudbinom i žalom „eh da sam ja u Americi, bio bih…“ Gledajući našu aktivnost, čini mi se da bi za većinu bilo isto.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

 • Branislav says:

  Besmisleno je, da ne upotrebim neku težu reč, reklamirati nekog koji zaista niti ima niti ume bilo šta da kaže, a još se i bavi nečim potpuno suprotnim interesima srpske IT industrije. Uradio sam jedino što mogu, odjavio se sa imejl liste.

  • Poštovanje Branislave,

   Prvo, hvala vam na vremenu koje ste odvojili za čitanje i komentarisanje najnovijeg članka na blogu. Vaš komentar je sažet, ali pokušaću da ga podelim u segmente kako sam ja razumeo.

   Drugo, vaša pretpostavka da je u pitanju reklamiranje, prosto nije ispravna, jer ako želite i vi se možete na isti način predstaviti i upoznati sa čitaocima bloga. Tako možemo imati i vaše mišljenje.

   Treće, Sašu poznajem već dugo godina lično, kao i većinu drugih proizvođača, ponuđača i implementatora raznoraznog poslovnog softvera i nisam stekao utisak da se, ni on ni niko drugi, bavi, kako kažete, “nečim potpuno suprotnim interesima srpske IT inudstrije”. Naprotiv! Svako radi onako kako najbolje zna i ume. I to je posao, ni manje ni više!

   Četvrto, srpska IT industrija: ako vi znate, ja bih vam bio zahvalan, da me prosvetlite i upoznate sa interesima srpske IT industrije. Ja do sada nisam stekao utisak da postoji uniformno mišljenje među IT-jevci o tom opštem interesu. A voleo bih da znam. Ovom prilikom bih pozvao i ostale da se uključe, pa možda zajedno nešto izmozgamo.

   Peto, Vas nisam imao prilike da upoznam LIČNO, ali i to možemo vrlo lako da promenimo. Ja sam raspoložen. Ako ste i vi javite se da se upoznamo i popričamo.

   Šesto, žao mi je što ste se odjavili sa mailing liste, vaše mišljenje je dobrodošlo, ali bih vas morao zamoliti da ove svoj komentar ipak malo elaborirate. Ovako napisano mi ne liči na vas, a znam da umete lepo da elaborirate kao u prethodnom komentaru gde ste nas sve podsetili na svoje rešenje: https://www.poslovnisoftver.net/oblak-u-pantalonama/#comment-148 (hvala vam na tome).

   Sedmo, kao što znate, ni jedan komentar (osim klasičnog SPAM-a) ne brišem, te tako i ovaj ostavljam, iako lično mislim da ton i poruka nisu na mestu, naročito ne ovako paušalno.

   Još jednom hvala na vremenu i nadam se da ćemo se imati prilike upoznati,
   Miodrag Ranisavljević, autor

   • Branislav says:

    Miodraže, izvinjavam se na neprikladnom komentaru.
    I ja se nadam da ćemo se upoznati, pozdrav Branislav

 • >