Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Intervju: SAP – Moć ideja i inovacija

Vreme čitanja: 3 minuta

Iskoristili smo SAP forum da nam Rolf Schumann, CTO kompanije SAP za region EMEA i MEE, razjasni odeđene dileme oko korišćenja SAP HA­NA platforme.

Miodrag Ranisavljević: Činjenica je da je SAP vodeći globalni ponuđač poslovnog softvera sa tržišnim udelom od 24% u 2014. godini na globalnom tržištu po Gartner-u. Kako biste opisali svoju ulogu u takvoj organizaciji? I da li je izazov kad se skoro svaka četvrta kompanija u svetu oslanja na vašu organizaciju za obavljanje svog posla?

Rolf Schumann: Moja uloga se može jednostavno opisati: Staram se da podržim naše klijente i partnere da ovladaju izazovom digitalne transformacije sa našim digitalnim poslovnim okvirom na najjednostavniji i najprikladniji način.

Nije izazovno znati da 24% kompanija posluju jednostavo sa SAP-om – naša je odgovornost i misija da obezbedimo da naši korisnici ostanu uspešni kroz transformaciju svojih kompanija u digitalnu ekonomiju. Za nas je čast da se strateška investicija u SAP isplati našim klijentima.

Miodrag Ranisavljević: Digitalna transformacija je u toku. Treba li ići brže ili korak po korak? Treba li brzina transformacije da bude ista za kompanije svih veličina? Kako SAP može podržati napore kompanija da transformišu svoje poslovanje?

Rolf Schumann: Ja bih radije istakao da pomalo zaostajemo, jer sadašnjost je već digitalna. Oni koji se transformišu ranije, pre ostalih, imaće priliku da iskoriste prilagođavanje svojih poslovnih modela u ranim fazama za ostvarivanje konkurentnih prednosti. Brzina – kao i početna tačka i strategija – razlikuju se od industrije do industrije, kao i od kompanije do kompanije. Veličina nije kriterijum za digitalnu transformaciju, svaka kompanija bilo koje veličine može ponovo osmisliti svoj način rada. SAP je razvio zajedno sa IDC-jem starosni model (maturity model) kako bi identifikovao stanje digitalne transformacije za svaku kompaniju i predložio relevatne aktivnosti.

Miodrag Ranisavljević: HANA je SAP-ovo rešenje za poslovanje u oblaku. Da li je to još jedna tehnička stvarčica ili ima nešto više u tome?

Rolf Schumann: HANA je sve samo ne još jedna tehnička stvarčica. SAP HANA je poslovna platforma koja omogućava savladavanje bilo kog poslovnog izazova ultra brzo u jednom agilnom okruženju. To je inovativna tehnologija koja prevazilazi sva tehnička ograničenja koja poznajemo od ranije. SAP HANA je potpuno nova filozofija razvoja poslovnih aplikacije i usmerena je ka mogućnosti realizacije bilo kakvih poslovnih zahteva koje danas možete zamisliti.

Miodrag Ranisavljević: Cloud, Big Data i Internet of Things danas su vruće teme, ali kako to utiče na običnog, tehnologijom neopterećenog poslovnog korisnika?

Rolf Schumann: Fizičke stvari povezane sa procesorskom moći dostupnom kroz sve kanale na bilo kom uređaju, pre ili kasnije, dotaći će svakog poslovnog korisnika. Potencijal ovih tehnologija leži u novim poslovnim scenarijima koji se mogu osmisliti oko fizičkih stvari koje komuniciraju s drugim uređajima uz dostupnost informacija na bilo kom uređaju. Šta god da treba da odlučite tokom poslovanja – imate brži uvid za bolje odlučivanje.

Miodrag Ranisavljević: Kako vidite trendove u centralnoj i istočnoj Evropi, uzimajući u obzir vaše poznavanje ovih tržišta? Da li veliki biznis ima isto značenje ovde kao i na razvijenim tržištima?

Rolf Schumann: Tržište centralne i istočne Evrope vrlo je inovativno i ima ogroman potencijal da napravi kvantni skok i preskoči postojeće tržišne igrače. Posebno sada kada tehnologija može pomoći ovim zemljama da inoviraju svoje poslovne ideje i promene postojeće pristupe poslovanju.

Miodrag Ranisavljević: A za Srbiju? Da li je naša zemlja, u skladu sa opšteprihvaćenim verovanjem, premalo tržište za SAP ili postoji i neki drugi ugao gledanja?

Rolf Schumann: Srbija je mala i velika u isto vreme i za SAP je sigurno veoma važno tržište. Veličina zemlje nije zaista mnogo bitna zato što ja vidim ogromnu moć ideja i inovacija. Sve što treba da uradite je da ih pustite i oslobodite. Na tu stranu treba usmeravati ulaganja i ja vidim velike prilike na tržištu. SAP će sigurno u Srbiji podržati ovaj inovativni put za naše klijente i šire za ceo SAP ekosistem.

Miodrag Ranisavljević: I pitanje za kraj: da li je SAP namenjen samo velikim kompanijama?

Rolf Schumann: Zasigurno nije. Imamo 3000 start-up kompanija koje koriste SAP HANA platformu – da li zaista mislite da smo previše veliki kada start-up kompanije biraju naše rešenje za ostvarenje svog sna i građenja svojih kompanija? Zbog toga se nadam da će se mnoge srpske start-up kompanije pridružiti HCP Challenge-u i radionicama koje počinju u novembru i da isprobati potencijal HANA Cloud platforme za razvoj aplikacija i pokretanje svog biznisa. Radujem se unapred idejama koje će doći sa vašeg tržišta.

Izvorno objavljeno u časopisu PC Press #226

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
>