Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Konferencija SAP World Tour 09

Shares
Vreme čitanja: 2 minuta

SAP_WorldTour08„Strategija uspeha u novoj realnosti“

(„Strategies for Success in the New Reality“)

Više od 300 čelnika najvećih srpskih kompanija razmenilo je iskustva o poslovanju u uslovima svetske ekonomske krize na konferenciji “Strategija uspeha u novoj realnosti” koju je organizovala kompanija SAP u saradnji sa Ekonomist medija grupom.

Na konferenciji su predstavljeni konkretni problemi i rešenja sa kojima su se susrele kompanije širom sveta, ali i u Srbiji, otkako je počela globalna ekonomska kriza.

Srpskim privrednicima predočeni su saveti kako unaprediti poslovanje, smanjiti troškove i povećati efikasnost u kompanijama, da bi se očuvala domaća privreda i da bi kompanije spremno dočekale novi ekonomski zamah.

„Promena izvršnih direktora na svake tri godine, glomaznost kompanija i otežano upravljanje, samo su neki od razloga zbog kojih je ekonomska kriza u svetu nastala”, rekao je Les Hajman, predstavnik kancelarije izvršnog menadžmenta SAP za Jugoistočnu evropu, i jedan od najcenjenijih svetskih stručnjaka u obalsti menadžmenta, upravljanja ljudskim resursima i uvođenju inovacija u kompanije. On je poručio srpskim privrednicima da bi svoje poslovanje trebalo da baziraju na ljudima, inovacijama i fleksibilnim tehnologijama, kao i da svoje zaposlene uče kako da se prilagođavaju promenama.

Svoja iskustva preneo je i Manfred Jozef, generalni direktor SAP-a za Srednju Evropu, rekavši da su pojedine kompanije napravile grešku otkada je počela kriza, režući troškove na pogrešnim mestima, čime su faktički zaustavili sopstveni razvoj. Iskustvo je pokazalo, kako je naveo, da upravo i kriznim vremenima treba dodatno investirati u rešenja koja će u sledećoj fazi učiniti poslovanje operativnijim i jeftinijim, navodeći primere uvođenja savremenih poslovnih IT platformi.

Ekonomista Danica Popović ocenila je da su nezaposlenost ljudi i kapaciteta jedan od osnovnih problema u Srbiji i dodala da je stopa nezaposlenosti veća od objavljene stope od 14,7 odsto. Ona je navela da je statistička stopa nezaposlenosti od 14,7 odsto koja je objavljena, rezultat “računovodstvenog trika”, jer su se Nacionalnoj službi za zapošljavanje ljudi  prijavljivali da bi ostvarivali neka svoja socijalna prava, ali pošto su ta prava umanjena, nestala je i potreba za prijavljivanjem.

Govoreći o svetskoj ekonomskoj krizi, ona je navela da postoje pozitivni signali, kao što su rast cena stanova u Velikoj Britaniji i rast maloprodaje u Nemačkoj, ali i da su svet, Evropa i Srbija još daleko od oporavka svojih privreda.

Na konferenciji su govorili i zamenik generalnog direktora PTT “Saobraćaja Srbija” Miloš Miščević i direktor sektora za ljudske resurse “Delta M grupe” Biljana Duković.

Predavanja kao i sve izjave koje su učesnici dali na Konferenciji, mogu se pogledati na sajtu  www.sap.com/westbalkans

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

>