Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Softver protiv pušenja – Allen Carr Widget

“It’s easy to quit smoking. I’ve done it hundreds of times.” Mark Twain, američki pisac (1835-1910)

Prekjuče sam prisustvovao jednoj interesantnoj prezentaciji u Allen Carr centru, a po pozivu Miloja Sekulića. Radi se o e-kampanji koja prati promociju Allen Carr programa za odvikavanje od pušenja. Pošto sam pušač bilo mi je posebno interesantno da saznam i nešto o istoriji i načinu rada Allen Carr Centra za odvikavanje od pušenja.

Naime, osnivač Allen Carr je bio računovođa i strastveni pušač (od 18-te godine) koji je probao raznorazne metode za odvikavanja od pušenja, ali su sve manje više bile neuspešne. Posle nešto istraživanja i posete hipnoterapeutu (mada to nije bilo presudno) uspeo je da pronađe (po njegovim rečima) nedostajući element pri prestanku pušenje. Nisam neki ekspert za prestanak pušenja :) i zato predlažem da pogledate web stranicu na sajtu Allen Carr Centra koja objašnjava sam metod rada, ukoliko ste zainteresovani.

Isečci iz saopštenja za medije:

Allen Carr Centar za odvikavanje od pušenja postoji u Srbiji već više od godinu dana i kroz njega je prošlo oko 500 klijenata. Uspešnost ove metode je 90 procenata. Metoda se zasniva na kognitivno- bihejviranoj terapiji i traje pet sati.

Allen Carr Centar u Beogradu po prvi put kod nas nudi mogućnost pušačima da na virtuelan i veoma lak način odluče da ostave cigarete, a nepušačima da istraju u svojoj odluci.

Svi korisnici koji žele da prestanu da puše mogu da instaliraju Allen Carr’s Easyway to Stop Smoking Widget čija je namena da sve koji to žele zabavi, informiše i podrži u odluci da postanu ili ostanu nepušači.

Widget su osmislile i dizajnirale agencije McCann Erickson i McCann Erickson Public Relations a realizovala agencija Fifoconsult.

Ideja koja se iskristalisala kroz ceo projekat je jednostavna:

Virtuelna pomoć pušačima da prestanu da puše i podrška nepušačima

Dekstop widgeti su softveri koji se instaliraju na radnu površinu računara ukrašavajući je i obogaćujući korisnim informacijama. Ovaj lepo dizajniran i koristan dodatak kompjuterskom desk-topu pokazuje datum, tačno vreme, deluje edukativno i motivaciono u borbi protiv pušenja

pusacka_verzija Pušačka verzija upoznaje korisnike sa činjenicama o pušenju dok svojim vizuelnim rešenjem asocira na opasnosti koje duvanski dim nosi. U pravilinim vremenskim razmacima widget plasira motivacione poruke koje negiraju uobičajene predrasude o prestanku pušenja koje su osnovni razlog teškog odvikavanja pojedinih osoba od ove bolesti zavisnosti.

nepusaca_verzija Nepušačka verzija dizajnirana je vedrije i lepršavije. Kao poseban poklon nepušači dobijaju različite dizajne widgeta prilagođene godišnjim dobima koja se automatski smenjuju. Pored toga tu su i motivacione poruke koje su prilagođene nepušačima. Poznato je, naime da dugo po prestanku fizičke zavisnosti od nikotina veliki broj pušača i dalje čezne za cigaretom. Trajanje čežnje je posledica psihološke zavisnosti, koju metod Allen Carr, uspešno otklanja.

Widget je moguće preuzeti i instalirati i sa web adrese ww.allencarr.co.yu/widget

Instalacija je brza i laka i ne traži nikakve posebne uslove za rad. Kada se instalacija završi restartovaće se računar. Pre nego što instalacija aktivira neophodno je snimiti dokumente koji se trenutno rade. Da bi se widget isključio treba držati na tastaturi pritisnuto Ctrl i kliknitu na njega desnim tasterom miša. Uklanja se kao i svaki drugi softver.

  Način distribucije widgeta:

 • Plasiranje widgeta na DVD-ove sa besplatnim softverom koje svojim čitaocima poklanjaju kompjuterski časopisi
 • Kreiranje www.allencarr.co.yu/widget download strane na sajtu Allen Carr’s metode
 • Kreiranje viralnog efekta i online buzz-a
 • Plasiranje widgeta na sajtove za download free softvera
 • Dodela CD-a sa widgetima osobama koje su završile kurs odvikavanja
 • Podela softvera prilikom svih aktivnosti vezanih za Allan’s Car metodu
 • Distribucija mini CD-ova sa widgetima u zdravstvenim i farmaceutskim ustanovama
 • Instaliranje widgeta na kompjutere koje prodaju distributeri hardvera koji se uključe u akciju
   Ja sam instalirao, videću dokle ću da doguram :)

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

6 comments

Comments are closed