Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Softver za maloprodaju – prirodan dodatak softveru za veleprodaju

Vreme čitanja: 3 minuta

U prošlogodišnjem novembarskom broju Mikra razmatrali smo softver za veleprodaju. Prirodno širenje jednog veleprodajnog preduzeća je u smeru otvaranja maloprodajnih objekata. Kakav softver je potreban za podršku novim poslovnim procesima? Kakva se funkcionalnost očekuje? I da je li otvaranje prodavnice na Internetu rešenje svih problema?softver_za_maloprodaju

Tehnologija i funkcionalnost

Softver za maloprodaju je narastao, od programa za upravljanje lokalnom prodavnicom do aplikacija za upravljanje lancem maloprodajnih objekata. Korisničko okruženje je takođe napredovalo, od DOS prozora se preko klasičnog Windows sofvera stiglo do Internet aplikacija bogatih mogućnostima. Koliko su Web aplikacije za maloprodaju prikladno rešenje za poslovanje u okvirima našeg tržišta još je prilično neizvesno, ali je sigurno da će se sve više aplikacija okretati Webu zbog očigledne prednosti čuvanja svih podataka na jednom mestu. Na ovaj način se može pratiti stanje robe u svim maloprodajnim objektima i poboljšati prodaja tako što će se kupcu pružiti informacija o dostupnosti određenih proizvoda u nekom drugom objektu. Dodajte ovome i mogućnost rezervacije preko Interneta – i skoro ste rešili problem nezadovoljnog kupca.

Međutim, postoje i problemi s rešenjima zasnovanim na Internetu. Oni se najčešće ogledaju u nemogućnosti uspostavljanja veze s fiskalnom kasom ili fiskalnim štampačem, a to je ozbiljna prepreka s obzirom na zakonsku obavezu štampanja i izdavanja fiskalnih računa. Ukoliko se u vidu ima integracija s periferijskim uređajima poput fiskalnih štampača, čitača trakastog koda, elektronskih vaga, čitača RFID kartica i sl., može se reći da je zasad Windows softver u prednosti.

Posebno je zanimljiva podrška za upotrebu radio-identifikacionih oznaka (Radio Frequency ID, RFID). Ta tehnologija omogućava korišćenje „pametnih“ kartica, koje mogu sadržati dodatne pogodnosti za kupovinu.

Pošto je reč o lancu maloprodajnih objekata, neophodna je centralizovana obrada svih podataka iz svih objekata. To se postiže sinhronizacijom podataka između maloprodanih objekata i centrale, a softver u tom slučaju mora da obezbedi mehanizam za kontrolu dvostrukog unosa podataka, bilo da se radi o proizvodu ili nekom drugom dokumentu (ulazni računi, izlazni računi, pazari i sl.).

Valja napomenuti da bi u okviru softvera za maloprodaju trebalo da se nađu i opcije za evidentiranje kupaca (radi kasnije analiza), garantnih listova, serijskih brojeva, načina plaćanja, narudžbina kupaca i dobavljača, kao i podrška za e-bankarstvo i sl.

Izveštaji

Maloprodaja mora brzo da reaguje na promene. Taj zahtev postavlja pred softver ozbiljan zadatak da brzo i jednostavno obezbedi izveštaje neophodne za donošenje pravovremenih poslovnih odluka. Osnovni izveštaji moraju da obuhvate prodaju po smenama (ukoliko maloprodaja radi na taj način), po danima, mesecima, robnim grupama, ili po bilo kom drugom potrebnom parametru. U poželjne izveštaje spadaju i oni o podsticanju prodaje, porudžbinama i statusu narudžbina (u toku, potvrđena, otkazana, isporučena itd.), “starosti” zaliha i o obrtu robe, kao i standardni zakonski izveštaji.

Vizija za budućnost

Tehnološka integracija Windows i Internet aplikacija je svakako dobitna kombinacija. Internet pruža platformu za povezivanje različitih tehnologija i jedinstven način prikaza podataka, dok se Windows softver stara o povezivanju s periferijskim uređajima. Isto tako, usvajanjem standarda za elektronsku razmenu dokumenata dolazimo do softvera koji ne samo što može pomoći upravljanju lancem maloprodajnih objekata, nego i do softvera za upravljanje distributivnim linijama. Veza između kupaca, prodavca i dobavljača stvara zajednicu firmi koja pruža najbolju uslugu kupcu.

Upravljanje maloprodajom izgleda jednostavno, zar ne? Za jednu prodavnicu možda, ali upravljanje lancem maloprodajnih objekata uopšte nije lagan zadatak. Da li nam softver pomaže u tom procesu i na koji način?

Širenje ponude banaka koje posluju na domaćem tržištu i uvođenje procesiranja plaćanja platnim karticama svakako će doprineti povećanom korišćenju Web aplikacija.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
>