Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Implementacija – jednokratna operacija

Vreme čitanja: 2 minuta

ContinuousImprovementStara izreka kaže da je svaki početak težak. Kada je u pitanju poslovni softver, kraja nema, a sredina je kamen spoticanja.

Koliko puta vam se desilo da implementirate poslovni softver u svojoj firmi i u početku sve radi odlično? Softver je kvalitetan, poslovni procesi su pokriveni, izveštaje dobijate na vreme i sve radi kao švajcarski sat. Odjednom: katastrofa! Ponovo ste na početku! Ništa ne funkcioniše, ponovo problemi, izveštaji kasne, poslovni procesi su izmakli kontroli. Ne sećate se više zašto ste uopšte uvodili softver kada sve radite ručno i opet počinjete da razmišljate o “novom” softveru, jer “stari” ništa ne valja.

Razlog za ovakvo stanje stvari je jednostavan: firma radi, raste, razvija se, poslovanje se proširuje novim poslovnim procesima, a softver je nekako u celom procesu ostao “u knjigovodstvu”, zaboravljen od svih i potpuno ispušten iz cele priče razvoja i širenja.

Često me pitaju: koliko traje implementacija poslovnog softvera? Zapravo nikad ne prestaje. Softver je “živa” stvar. Raste i razvija se zajedno sa vama.

Rešenje postoji i takođe je jednostavno: najbolji rezultati u promeni poslovnog softvera i redizajnu poslovnih procesa se ne postižu kao jednokratna operacija; ceo proces mora biti konstantno nadgledan i na sve izmene u poslovanju mora se pravovremeno reagovati (kako organizaciono, tako i “softverski”). Procena spremnosti kontinualnog poboljšanja procesa poslovanja kompanije svodi se na davanje odgovora na neka ood sledećih pitanja (nisu jedina):

 • Da li zaposleni imaju aktivnu ulogu u procesu implementacije poslovnog softvera i poslovnih procesa unutar firme?
 • Da li zaposleni imaju aktivnu ulogu u identifikovanju i rešavanju problema?
 • Kako je odnos firme prema novim idejama? Da li ih podržava, pomaže, ohrabruje ili ignoriše?
 • Koliko je zapravo ceo tim motivisan da se aktivno uključi u gorepomenute procese?

Problem je jasan. Da je softver bilo koji, a samim tim i poslovni, nešto što se jednom napravi i nikad više ne menja, danas bi svi i dalje koristili windows 3.11. Normalno je i potpuno prirodno, kao i sa svim drugim “živim” stvarima da se i softver vremenom unapređuje, dorađuje i prilagođava potrebama. Ono što je naročito bitno za poslovni softver je da se te i takve promene konstantno prate i implementiraju, a sve u cilju izbegavanja situacije pomenute u uvodu.

  Na kraju, ljudi čine okosnicu svih pomenutih procesa i najvažnije u celoj priči jeste zainteresovanost i motivisanost svih aktivnih učesnika da se ti i takvi procesi realizuju i konstantno usavršavaju.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
 • Nenad Kojić says:

  Ovaj tekst ti je kao haiku ili poslovica. Sažet i pogađa pravo u centar problema.
  Svaka čast!
  Nadam se da će ga pročitati dovoljan broj menadžera domaćih firmi.

 • >