Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Primena rešenja – najbolje iz prakse?

Vreme čitanja: < 1 minut

grafikAko ste procese ustanovili pre odluke o poslovnom softveru imate problem. Svaki softver ima svoju internu logiku koja je često takva da se ne može suštinski menjati, a napravljena je u skladu sa usvojenim rešenjima koja su se u praksi pokazala najboljim.

Primena rešenja koja su se u praksi pokazala najboljim su subjektivna. Ono što je dobro i primenljivo za jednu vrstu poslovanja ne znači po automatizmu da je primenljivo i na sva ostala poslovanja iz iste oblasti. Pitanja koja se nameću pri promeni poslovnog softvera i primena rešenja najbolje iz prakse su: način na koji se došlo do takvog rešenja; za koga i koji tip organizacije su se takva rešenja pokazala kao najbolja? Firme bi trebalo da utvrde svoje osobenosti i sličnosti sa rešenjima pozitivne poslovne prakse tj. koliko su ta rešenja slična/različita od njihovog načina poslovanja.

Nabavka softvera u skladu sa poslovnim procesima u jednoj firmi je ključni argument uspeha procesa implementacije poslovnog softvera. Ako sotver nije u skladu sa prethodno ustanovljenim poslovnim procedurama dolazi do problema i disonantnog tona celog poslovanja gde sa jedne strane imate procese koji su logični, a sa druge strane softver koji (zbog svoje logike) ne može da isprati procese. Ključna stvar je sinhronizovan redizajn poslovnih procesa i nabavka poslovnog softvera uz pažljivo prilagođavanje pozitivne prakse.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
>