Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Softver prebogat opcijama

too_much_options…koje Vi verovatno nikada nećete koristiti. Čemu onda kupovina takvog softvera? Verovatno je preskup za Vas, a ako razmišljate o budućnosti onda razmišljajte i o tome da uštedite novac, umesto da tražite popust od softverske kompanije.

Kada kupujete softver, a pritom se Vaš izbor zasniva na bogatstvu opcija, previđate druge kritične faktore kao što su: skalabilnost (mogućnost softvera da prati rast vaše kompanije), fleksibilnost (mogućnost softvera da se menja prema vašim potrebama, pre nego da se vi prilagođavate softveru), preterana kompleksnost (softver je previše složen i glomazan da bi se implementirao i održavao), tehnički kapacitet firme (nemate tehničkih sposobnosti – stručnih ljudi da bi koristili i održavali softver), cena (TCO /eng. total cost of ownership/ je veća nego što možete sebi da priuštite), podrška (nedovoljna podrška, kada i gde vam treba), kulturni fit (softver, dobavljač softvera, i/ili implementacija su toliko nekompatibilne sa vašom poslovnom kulturom da niste u stanju da izgradite parnerski odnos).

Veoma je važno ne prevideti ni jedan od gorenavedenih kriterijuma. Bogatstvo opcijama je prednost ako te opcije koristite. Ako ih ne koristite onda predstavljaju ozbiljnu manu. Zamislite kada bi vam šetnja parkom izgledala kao trka sa preponama. Na svakom koraku po jedna prepreka ili u ovom slučaju jedna suvišna opcija koju treba preskočiti. Zato pažljivo birajte softver prema sopstvenim potrebama. Preporuka je da u startu, čak, izaberete “siromašniji” softver koji će rasti zajedno sa vama, ovo naročito važi za startup kompanije.

Softver ne liči na automobilsku industriju, iako su česta poređenja. Lepo je voziti Ferari 30 na sat i užvati znajući da može i brže. Mnogo brže u slučaju Ferarija. Na žalost, “vožnja” softvera je nešto drugo i softver prebogat opcijama bi, u ovom slučaju, pre ličio na Ferari sa stostepenim menjačem, kome za svaku operaciju promene brzine morate pritisnuti tri kvačila i preći na suvozačevo sedište. Skupo, komplikovano, sporo, i iznad svega nepotrebno.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
4 comments

Comments are closed