Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Kupovina softvera koji je zasnovan na zastareloj, prevaziđenoj ili umirućoj tehnologiji

Vreme čitanja: 2 minuta

c_menuImate li windows verziju vašeg poslovnog informacionog sistema? Da li ste sigurni da je u pitanju nova tehnologija? Imate nešto što liči na windows, a u pozadini je matori dBase? Da li ste se zapitali zašto softverska firma još uvek nema odgovarajuću verziju? Da li će Vaš poslovni informacioni sistem raditi pod novom verzijom operativnog sistema?

Clipper? FoxPro? dBase? DOS program? Da li Vam ovo zvuči poznato?

Ova greška se ne odnosi samo na softver. Hardver (seća li se neko 286-ica), baza podataka, operativni sistem, korisnički programi i sl. takođe mogu biti ili već jesu umirući proizvodi, zastareli, bez odgovarajuće podrške, sa premalom bazom korisnika da bi uopšte prežveli a o njima se više ne uči čak ni u našim školama. Takvi proizvodi su neefikasni, kruti i spori u poređenju sa alternativama koje se nude.

Na žalost, na našem tržštu su mnogi proizvodi ostali u upotrebi iako im je davno istekao rok trajanja. To naročito važ za softver. Hardver i ostale ranije pomenute stvari su silom prilika i zakonima tržšta zamenjene novim, ali softver je ostao nekako zaboravljen. Primena novih tehnologija skoro da je zaobišla softver (mogući razlog je što još uvek nemamo izgrađeno tržšte znanja i usluga, ali o tome nekom drugom prilikom). Svakako ovo ne znaši da je to loš softver niti da taj i takav softver ne zadovoljava Vaše potrebe, ali otvara mnoga pitanja i donosi probleme pojavom svakog novog operativnog sistema, odnosi dosta novca prilagođavanju novom operativnom sistemu, a tek koliko se žvaca i vremena troši na podešavanje štampača u mrežnom okruženju u Vašoj DOS aplikaciji ne treba posebno ni pominjati.
Ipak, ne treba očajavati jer na našem tržštu ima dosta zaista kvalitetnog softvera, naročito u oblasti poslovnog softvera, koji je izrađen u starijoj tehnologiji (DOS, Clipper, dBase,…) ali to samo po sebi ne mora da znači da je izbor takvog softvera loš. Problem za Vas kao korisnika nastaje ako softverska firma ne planira da svoj proizvod “osvež” novijom tehnologijom. To je problem kako za Vas tako i za takvu softversku firmu. Suština ove greške na našem tržštu nije samo u izboru između tehnologije, već i u izboru softverske firme koja je spremna da svoje zastarelo rešenje pretoči u moderniji, kvalitetniji, tehnološki napredniji, ali ne i tehnološki najnoviji poslovni softver. Jer ako softverska firma ima dovoljno veliku bazu korisnika, logično je da će ponuditi i novo rešenje koje će ispratiti razvoj tehnologije. Postavlja se pitanje, koliko ste spremni da čekate na takvo rešenje i koliko će Vas koštati čekanje na takvo rešenje. Zato još jednom podsećam da je sem samog softvera isto toliko bitno i ko pravi/prodaje/implementira softver.

VAŽNO: Što je softver tehnološki stariji potrebno je više ljudi ili pomoćnih programa koji će ga održavati u žvotu, a to košta.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
  • Mislim da si preoštar. Svaka tehnologija je dobra ako se koristi kako treba, ako radi posao kako treba i ako ne predstavlja ograničenje.

    Da bi se primenila nova tehnologija, za to treba da postoji konkretno opravdanje, obično najpre ekonomsko pa svako ostalo.

    Primeniti novu tehnologiju samo zato što je nova je isto toliko pogrešno koliko i ignorisati je i ne razmišljati o njenoj primeni.

    Kupac ne treba da se opterećuje tehnologijom, jer na kraju krajeva on i ne mora da bude upućen u takve stvari. Njega samo treba da interesuje da li softver može da odogovori na sadašwe i eventualne buduće zahteve.

    Ne retko, imao sam prilike da se susretnem sa zahtevima korisnika za softverom koji koristi najnovije tehnologije, a da pri tom ima druge zahteve koji sa tim nisu kompatibilni, na primer, zahtev da hardverski resursi budu skromni, ili blago rečeno, nedovoljni da se željena tehnologija može primeniti.

  • >