Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Zaokruži dalje!

Vreme čitanja: 2 minuta

Posle serije članaka o najčešćim greškama pri izboru poslovnog softvera, zaokružo bih priču navođenjem ključnih momenata pri izboru.srecni_korisnici

Razmišljajte o sledećim stvarima:

  • Usredsredite se na ključne kriterijume. Razmislite šta očekujete od poslovnog softvera. Napravite rang listu bitnih kriterijuma. Ocenjujte i rangirajte poslovni softver u skladu sa listom.
  • Prikupite utiske od budućih korisnika poslovnog softvera. Dajte priliku ljudima koji će zaista koristiti softver da ga isprobaju. Ako oni procene da im softver odgovara, uvažte njihovo mišljenje jer će to kasnije umnogome olakšati proces implementacije.
  • Izbegavajte “Groznicu”. Nemojte birati najpopularniji softver, nemojte uzimati preporuke zdravo za gotovo, čitajte ali ne donostie odluku na osnovu članka koji ste pročitali u nekom časopisu. Poslovni softver za vas je isključivo onaj koji odgovara vašim potrebama.
  • Ne donosite odluku samo na osnovu funkcionalnosti. Svakako, funkcionalnost je bitna, ali ne zaboravite ni cenu, reference, budućnost poslovnog softver, planove proizvođača, primenjenu tehnologiju, tehničku podršku…
  • Budite sigurni da Vam tehnologija odgovara. Ispitajte kakva budućnost očekuje softver koji ćete kupiti i proverite da li se vizija Vašeg dobavljača softvera poklapa sa planovima i vizijom Vaše firme. Da li ste kompatibilni?
  • Tražite Demo verziju. Tražte prezentaciju softvera ako ne postoji demo verzija. Uporedite ključne funkcionalne parametre!
  • Istražite kakvo je iskustvo postojećih korisnika koji već koriste softver koji Vi želite da kupite.
  • Pronađite pravog partnera za implementaciju.
  • Upoznajte proizvođače softvera. Postojeći korisnici, internet, članci u časopisima sve su to mesta na kojima se možete bolje upoznati sa vašim budućim “programerima”.*
  • Donesite odluku. Na žalost, samo vreme će pokazati da li je odluka bila prava ili ne, ali tako je uvek kada se odluke donose, zar ne?

Još jednom bih napomenuo da pogrešna odluka donešena na osnovu jednog ili dva kriterijuma (najčešće je cena jedan od ključnih faktora) može rezultovati lošim izborom i eliminisanjem softvera koji je, u stvari, najprikladniji za Vaš posao. Svakako priča o izboru poslovnog softvera nije završena ovim tekstom.

(programeri – ovaj naziv se najčešće upotrebljava za sve nas koji imamo bilo kakve veze sa softverom :)).

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
>