Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Poslovni softver – horizontalna podela tržišta

Vreme čitanja: 3 minuta

poslovni_softver_horizontalna_podela_trzistaOvim člankom ću pokušati da napravim presek i prikažem horizontalnu podelu tržšta poslovnog softvera. Primetićete da postoji značajno preklapanje između različitih nivoa. Razlog za ovo je jednostavan. Većina poslovnog softvera koji postoji na tržštu danas može se prilagoditi relativno širokom krugu korisnika iz različitih tržšnih nivoa. To je omogućilo da različite kompanije koriste isti softver koji je prilagođen njihovim potrebama. Takođe, prilagodljivost poslovnog softvera olakšala je njegov razvoj (kroz razvoj jedinstvenog jezgra koje se prema potrebama dopunjuje određenim modulima), a otvorena je mogućnost programerima unutar firmi da razvijaju dodatne specifične module).

Na našem tržštu se uglavnom mešaju horizontalna i vertikalna tržšta, gde se jedna vertikalna grana (npr. proizvodnja) meša sa veličinom firme. Firma koja prozvodi nešto, može ali i ne mora da bude velika. Da bi softverska firma mogla da nastupi na tržštu npr. Nivoa 1 ili 2 potrebno je mogo više od puke softverske podrške poslovnim procesima (ali o ovome nekom drugom prilikom).

Preporuka je da, prilikom izbora, pogledate po jedan proizvod ispod i iznad Vašeg ciljanog nivoa. Tako nećete propustiti povoljnu kupovinu, a sa druge strane to će vam omogućiti da pogledate i dodatne funkcije koje biste dobili ako platite više.

Nivo 1 – Multinacionalne korporacije – Veće od najvećeg. Kako drugačije opisati kompanije koje slobodno možemo okarakterisati kao države za sebe. Ovde spadaju kompanije koje se mogu naći na Fortune 500 listi. Ove ogromne složene firme zahtevaju posebnu implementaciju i povezivanje sa najrazličitijim lokalnim sistemima. Ako niste SAP ili Oracle ove jednostavno nemate šta da tražte.

Nivo 2 – Velika preduzeća. U ovaj deo tržšta spadaju firme koje su velike i zatevaju značajan rad na implementaciji softvera, ali nisu velike kao firme na nivou 1. Iznenađujuće je da postoji veliki broj softverskih firmi koje su usredsređene na ovaj deo tržšta. One nude sličnu funkcionalnost ali za nižu cenu i manju kompleksnost od Nivoa 1. Ako ste firma Nivoa 1 ili Nivoa 2 preporučujem da pogledate

Nivo 3 – Srednja preduzeća. Ovo je ogromno tržšte. Sigurno ste već čuli za firme koje se nalaze u ovom delu. Neke od njih su svetski poznata imena: SAP Business One, Microsoft Dynamics NAV (ranije Navision). Dok su druge poznatije ljudima u regionu: DataLab Pantheon, Wings Software, AB Soft i mnogo mnogo drugih. Pored pomenutih firmi koja nude opšta rešenja za ovaj segment tržšta postoji dosta firmi fokusiranih na određenu granu ovog tržšta (vertikalno tržšte). Takve firme nude namenska rešenja rešenja za proizvodnju, distribuciju i sl. Ako Vaša firma spada u Nivo 3, zaista imate ogroman izbor.

Nivo 4 – Mala preduzeća. Firme u ovom nivou su uglavnom firme sa petog nivoa koje su prerasle taj nivo. Takvim firmam treba više specifičnih funkcija, ali nemaju potrebe za velikim brojem korisnika koji bi radili na softveru, kao ni puno novca. Postoji dosta firmi koje nude vrlo pristojna rešenja po pristupačnoj ceni, a sa mogućnošću određenog nivoa prilagođavanja takvog softvera specifičnim potrebama firme.

Nivo 5 – SOHO. “Mini” firme, kućne firme. Pristojna ponuda vrlo jeftinog softvera od 100 do 500 eura. Najčešće se prodaju iz kutije i podešavanja vrši sam korisnik. Najpoznartiji u ovoj kategoriji je svakako QuickBooks, popularni Quicken i drugi. Iako imaju sve standardne opcije, mogućnosti prilagođavanja specifičnim potrebama uglavnom nije moguća i namenjena su malom broju korisnika.

Zaključimo priču: postoji dosta softverskih firmi koje imaju posebna rešenja za razne nivoe. Potrebno je svakako da pri odabiru imate na umu kom nivou Vaša firma pripada i o kom tačno softverskom rešenju pričate. Iako ovi proizvodi imaju i slična imena, funkcionalnost im se značajno razlikuje.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

  • stefan says:

    moj komentar je da je ovo bas super i vrlo korisno

  • >