Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Bizit 2016 – kako biramo poslovni softver?

Vreme čitanja: 2 minuta

Prošle godine (2016-e) u novembru održana je konferencija BIZIT. Imao sam tu čast da učestvujem i održim predavanje na temu kako biramo poslovni softver. Sa malim zakašnjenjem objavljujem i na blogu snimak sa konferencije i prateći tekst.

Poslovni softver – najvažniji prvi korak – izbor, kriterijumi, zahtevi, analiza – kako i zašto biramo?“

«Ko se ženi na brzaka, kajaće se na tanane» kaže stara izreka. Prilikom izbora poslovnog softvera situacija je slična. Izbor adekvatnog softvera i pravog partnera oličenog u ponuđaču poslovnog softvera veoma je uporediv sa izborom životnog partnera. Ako promašite na početku promena je teška, a razvod može biti bolan, ako je uopšte moguć.

Kada govorimo o poslovnom softveru, prvi korak je najvažniji, a to je izbor. Zašto je prvi korak važan? Koji su najčešći kriterijumi prilikom izbora? Kako proceniti kvalitet, a kako izbeći greške? Kako kompanije postavljaju svoje zahteve, a kako ih softverske kuće razumeju? Kako to sve izgleda u praksi na tržištu Srbije?

Prema izveštaju Upotreba IKT u Srbiji za 2016-u godinu objavljenog od strane Republičkog zavoda za statistiku samo 16,3% kompanija koriste neki poslovni softver. To znači da postoji značajan broj kompanija koje su još uvek u potrazi za svojim poslovnim rešenjem.

Prezentacija sa konferencije BIZIT 2016

Potraga je proces, izbor je odluka. Proces može biti ovakav ili onakav, može biti kraći ili duži, a svakako je sve samo ne jednostavan. Kako taj proces izgleda u praksi i koje su ključne zamke u celom procesu? Zašto se izboru poslovnog softvera, koji je kičma organizacije ne posvećuje dovoljno pažnje? Kako dobronamerni saveti mogu da donesu više štete nego koristi? Kako nejasni zahtevi i magloviti snovi o boljem poslovanju, mogu unazaditi organizaciju umesto da je unaprede? Zašto ono što drugi koristi ne mora biti dobro i za mene? Ovo su samo neka od pitanja na koje ćemo pokušati dati odgovor.

Rekli smo potraga je proces, a izbor je odluka. U zavisnosti od prethodnih iskustava, fokus odluke će biti najčešće na problemima sa kojima smo se susretali, a manje na problemima koji mogu nastati. Kako proceniti rizik odluke o izboru? Primera radi, ako je prethodni softver imao problem sa izveštavanjem, najverovatnije će fokus potrage biti na mogućnostima izveštavanja, a to možda neće biti ni najvažniji problem koji treba rešiti poslovnim softverom. Dakle, kako napraviti izbor koji je racionalan, merljiv i sa jasnim kriterijumima kako bi odluka dugoročno imala smisla?

Ako znamo da je prosečan ciklus zamene poslovnog softvera u kompanijama između 10 i 15 godina i znamo da se bez poslovnog softvera ne može zamisliti savremeno poslovanje, a kamoli digitalno poslovanje, onda bi trebalo, bar na intuitivnom nivou da razumemo i koliki je značaj prvog koraka: izbora! Jer kako reče neko: «ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno» ili u našem stilu podsetimo se na citat sa početak: «ko se ženi na brzaka, kajaće se na tanane»

Izvorno objavljeno na: http://pcpress.rs/bizit2016-kako-i-zasto-biramo-poslovni-softver/

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
>