Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

ERP Susreti – tradicionalno druženje u organizaciji kompanije IIB

Shares
Vreme čitanja: 3 minuta

Tradicionalni ERP susreti kompanije IIB održani su i ove godine , 11-ti put po redu, u hotelu Divčibare 27 i 28 maja 2016-e godine.

Odlična atmosfera, formalno i neformalno druženje, upoznavanje i razmena iskustva i naravno žurka i nagrade. Sudeći po utiscima razmenjenih sa ostalim učesnicima i gostima skup je ispunio očekivanja, a u mom slučaju je i prevazišao ista.

Imao sam čast da ove godine prisustvujem prvi put skupu kompanije IIB i ovom prilikom im se zahvaljujem na pozivu, pohvaljujem odličnu organizaciju, a osećam potrebu da podelim svoje utiske o ovom skupu jer smatram da su uspešno uspeli da primene (ili otkriju) recept za uspešan i zabavan skup.

Trajanje skupa od dva dana je, po mom mišljenju, prava mera. Dvodnevni skup ostavlja dovoljno prostora da se posle završteka formalnog dela posetioci druže bez opterećenja  i potrebe da razmišljaju o tome kada da krenu, da li je prekasno, koliko da se zadrže ili da se jednostavno raziđu po sistemu “kud koji mili moji”. Dakle, trajanje skupa – prava mera. Raspored predavanja je, takođe, bio sasvim dobro organizovan jer je bio jedan miks opštih, konkretnih i povezanih tema. Šta pod tim mislim? Oba dana, imali smo jedno opšte predavanje kao zagrevanje, zatim jedno ili dva usko stručna i konkretna predavanja iz oblasti usko stručne za kompaniju IIB, a zatim sve to zaokruženo sa jednom srodnom temom.

ERP Susreti 2016 – dobro osmišljen miks

Prvi dan: odlično uvodno predavanje koleginice Branke Margan na temu poslovne kulture i komunikacije, pravilima ponašanja na poslovnim sastancima, pravilima upotrebe mobilnih telefona kao i veoma bitno, pravilima poslovne korespodencije. Dodatno su posetioci mogli da saznaju šta se misli kada se kaže casual, formal, business formal i kako se u kojoj prilici ima smisla poslovno oblačiti. Lepo.

Zatim dolazi jedno, a u stvari dva usko stručna predavanja na kojima su nas kolege iz kompanije IIB i kompanije iza rešenja Lobo DMS upoznali sa mogućnostima i značaju softvera za upravljanje poslovnim procesima (Business Process Management – BPM). Ono što je meni bilo posebno interesantno jeste uvodni deo koji je prikazao kolega Miloš Bošnjak na temu načina povezivanja dva sistema Upis-a i Lobo DMS-a, kao i o primenjenim tehnološkim rešenjima koja će i u budućnosti olakšavati povezivanje UPIS-a sa praktično, ako sam ja dobro razume, sa bilo kojim rešenjem. Dobro je da se ozbiljno razmišlja o ovoj temi, jer mislim da će u budućnosti integracija biti ključ uspeha bilo kog rešenja. Podataka i rešenja je sve više i način da sve to zajedno funkcioniše predstavlja izazov kako za korisnike tako i za ponuđače svih tih rešenja.

Unos podataka u bilo koji sistem nema mnogo smisla, ako ih ne možemo analizirati i te analize koristiti pri donošenju svakodnevnih poslovnih odluka. Kolege Nenad Nikolić i Dušan Radosavljević predstavili su mogućnosti upotrebe najnovijeg proizvoda kompanije Microsoft za poslovnu analitiku Power BI, kao i načine na koji se to rešenje može koristiti u saradnji sa podacima iz ERP sistema. Ono što je posebno interesantno u ovom delu jeste što Power Bi jako liči na svima dobro poznati program za tabelarne proračune Excel i praktično ko god je imao iskustva sa Excel rešenja moći će da se snađe i sa Power BI rešenjem. Za veće timove Power BI je dostupan „u oblaku“, a za manje zahtevne korisnike dostupna je i Desktop verzija ovog alata.

Drugi dan je otvoren predavanjem Srđana Đorđevića pod naslovom „Dobro jutro na srpskom“. Predavanje je bilo veoma duhovito osmišljeno, a kako i ne bi, jer je Srđan govorio o čestim izazovima komunikacije između konsultanata i korisnika poslovnog softvera. Dušan je kroz uz pomoć duhovitog videa (video možete pogledati malo niže, a prvih 2-3 minuta su ključna) ilustrovao probleme esnafskog govora i upotrebu skraćenica koje onima koji su u materiji govore sve, a svima ostalima zvuče kao „španska sela“. Poenta je dosta jasna, komunikacija je ključna, a svi moramo da pokušamo koliko je to moguće učinimo da ona bude što razumljivija svim učesnicima u istoj.

Odlično otvaranje i priprema za sledeća dva predavanja iz oblasti planiranja nabavke sirovina i materijala za potrebe proizvodnje Vesne Kuzeljević i predavanje Jelene Jakovac-Čolić o analitici troškova u prometu robe.

Za kraj još jedno povezano predavanje na kom nas je Dejan Pervulov upoznao sa mogućnostima novog SQL Servera 2016 i njegovom radu sa istorijskim podacima.

I to je taj miks o kom govorim. Dobar odnos pauza, predavanja, tipova predavanja i trajanja predavanja. Taman toliko da ne bude dosadno, a dovoljno da podstakne kasnije poslovne razgovore na teme sa skupa.

Ipak, iz moje perspektive prava vrednost skupa, s obzirom da je pre svega namenjen klijentima kompanije IIB, jeste upravo približavanje, upoznavanje i razmena iskustva konsultanata iz kompanije IIB i njihovih korisnika i stvaranje svojevrsne zajednice i unošenje onog ličnog, ljudskog momenta u inače bezlične i dehumanizovane (hteli mi to sebi da priznamo ili ne) informacione tehnologije.

Sve prezentacije sa skupa i detalje možete pronaći na ovom linku: IIB – ERP Susreti 2016.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

>