Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Svi koriste ovaj softver

Vreme čitanja: 2 minuta

jumping_bridgeOvo je definitivno greška broj jedan prilikom izbora poslovnog softvera. Šta je to toliko kobno u vezi sa ovom greškom? Kao prvo, pretpostavljamo da “svi” umeju da donesu dobru odluku pri izboru. Kao drugo, zanemarujemo izuzetno važne stavke kao što su: kako je doneta odluka pri izboru softera, koji su bili kriterijumi pri izboru i koliko softver zapravo odgovara njihovim potrebama. Takođe, ne uzimamo u razmatranje osobenosti našeg načina poslovanja, naših specifičnih zahteva i razlika. Uzmimo kao ilustraciju dve firme iste delatnosti, ali sa određenim razlikama:

Firma A Firma B
Startup kompanija/Nova firma Razvijena kompanija/Stara firma
Fleksibilna poslovna politika Uspešne procedure poslovanja
Do sada koristili DOS Do sada koristili Mainframe
Želi gotovo rešenje Želi specifična rešenja
Planira e-commerce Ne planira e-commerce
40% prodaje je van zemlje 100% prodaje u zemlji
Jedan magacin Više magacina u različitim gradovima
Finansije nategnute Finasije stabilne
Open source rešenja Closed source rešenja
Web orijentisana kompanija Web je ne zanima
Pretežna delatnost: usluge Pretežna delatnost: roba

Kao što se vidi lista može da ide u nedogled. Kako firma vidi sebe i svet oko sebe direktno utiče i na viđenje softvera. Ono što firma A vidi kao kompleksno i glomazno, firma B vidi kao fleksibilno i bogato opcijama. Opcije i način rada određenog softvera za jednu firmu predstavlja rešenje svih problema, dok je za drugu to tek uvod u probleme. Ono što SAP nudi velikim firmama potpuno je neupotrebljivo za mala i srednja preduzeća. Čak i za većinu velikih (onako kako mi dožvljavamo velike firme) SAP je preglomazan, krut i zahteva stroge radne procedure, koje većina firmi nema. Svakako je lepo kada imate kolege sa kojima možete diskutovati o softverskim problemima. Lepo je i što na neki način imate i “besplatnu” podršku od njih. Ipak, ako vaši komercijalisti umesto da prodaju troše vreme pokušavajući da se “samoobuče” uz pomoć kolega iz srodnih firmi, onda to za vas ispada mnogo skuplje i neisplativije, nego da ste platili jednostavniji program za koji ne treba toliko obuke. Sigurno je da treba imati u vidu šta druge firme koriste, ali ipak softver treba kupovati isključivo prema sopstvenim potrebama.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
>