Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Nije bitno ko pravi/prodaje softver, bitan je samo softver

Vreme čitanja: 2 minuta

tree_swing_development_requirementsIspravno? POGREŠNO!

Jedan od bitnih aspekata pri izboru poslovnog softvera je i sama firma sa kojom ćete sarađivati prilikom implementacije. Na primer softver je odličan za vašu kompaniju. Odlično je podržan rad i centrale i poslovnih jedninica. Ima prave module. Dobro balansirana kompleksnost naspram upotrebljivosti. Dobra cena. Sve se slaže, ali… softverska firma sve češće prodaje hardver, radnici napuštaju firmu, moral slabi, finasije presušuju i budućnost kompanije je neizvesna.

Važno je razmotriti sa kakvim ljudima ćete sarađivati, kakva je to firma, profit, sposobnost da efikasno isporuči nove opcije i izmene u programu, moral zaposlenih, biznis fokus, vizija i strategija razvoja.

Ako je firma sa kojom treba da sarađujete na svom zalasku, nemojte bacati novac na svet koji nestaje. Jedno je kada menjate poslovni softver zato što je to prirodni proces rasta Vaše firme i kada poslovni softver koji koristite jednostavno više ne zadovoljava Vaše potrebe. Sasvim je druga priča kada ste primorani da menjate poslovni softver zato što je softverska firma propala. To su suštinski dve različite stvari. Prva je posledica evolucije i izbora, a druga posledica nužnosti, moranja i, na žalost, nemanja izbora.

Bitan momenat je i sam proces implementacije, koji ne mora da radi firma koja najbolje poznaje svoj program, a to je firma koja ga je proizvela. Ovaj podslučaj je možda najopasnija greška koja se javlja.
Proveli ste mesece ili čak godine tražeći softver koji će ispuniti vaše kriterijume, našli ste ga, a onda pristanete na bilo koju firmu koja vrši implementaciju softvera. Pored cene softvera (čak i tada postoji mnogo izbora oko toga ko će da vam proda, instalira, implementira, obuči i održava), tim koji će implementirati poslovni softver u Vašu firmu je značajan parametar u jednačini.

Na skali od 1 do 10, zamislite sledeći slučaj. Pretpostavimo da je A softver sa ocenom 9, a podrška sa ocenom 5. Takođe, pretpostavimo da je softver B sa ocenom 7, a podrška sa ocenom 8. Ja bih pre izabrao opciju B. Prosto zato što sam u previše slučajeva, video zahteve za krupnim izmenama u programu iako je sve bilo u redu sa samim programom. Program, zapravo nikada nije pravilno podešen, ili ljudi nikada nisu bili dovoljno obučeni da koriste sve opcije programa da bi radili kvalitetno svoj posao.

Ovde ću Vas opet podsetiti na Parouzzi-ja koji kaže da ako loše startuješ nevolje rastu eksponencijalno, a to je suština problema prilikom nabavke i implementacije poslovnog softvera.

VAŽNO: Ne pomaže vam softver u radu, već pravilna implementacija i upotreba tog softvera.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
 • Milan Cvejic says:

  Verujem da svaka firma koja koristi poslovni softver treba da zna od kakve firme nabavlja isti.
  Ali sta je sa firmama koje same razvijaju svoj softver? Evo ja sam u jednoj takvoj firmi,radim kao programer, i imamo informacioni sistem koji je baziran na informix-u i unix-u. Naravno samo odrzavanje takvog softvera je skupo, ali ne i skuplje od kupovine istog.

  I upravo ovih dana razmatramo mogucnosti da predjemo na neke nove tehnologije, verovatno web aplikaciju.
  Ponekada su inhouse resenja bolja od gotovih, manje kostaju i fleksibilniji je rad, jer uvek neko moze da dodje sa odredjenom softverskom potrebom kod nas (programera) i da nam zatrazi da to uradimo.

 • […] Na žalost, na našem tržštu su mnogi proizvodi ostali u upotrebi iako im je davno istekao rok trajanja. To naročito važ za softver. Hardver i ostale ranije pomenute stvari su silom prilika i zakonima tržšta zamenjene novim, ali softver je ostao nekako zaboravljen. Primena novih tehnologija skoro da je zaobišla softver (mogući razlog je što još uvek nemamo izgraÄ‘eno tržšte znanja i usluga, ali o tome nekom drugom prilikom). Svakako ovo ne znaši da je to loš softver niti da taj i takav softver ne zadovoljava Vaše potrebe, ali otvara mnoga pitanja i donosi probleme pojavom svakog novog operativnog sistema, odnosi dosta novca prilagoÄ‘avanju novom operativnom sistemu, a tek koliko se žvaca i vremena troši na podešavanje štampača u mrežnom okruženju u Vašoj DOS aplikaciji ne treba posebno ni pominjati. Ipak, ne treba očajavati jer na našem tržštu ima dosta zaista kvalitetnog softvera, naročito u oblasti poslovnog softvera, koji je izraÄ‘en u starijoj tehnologiji (DOS, Clipper, dBase,…) ali to samo po sebi ne mora da znači da je izbor takvog softvera loš. Problem za Vas kao korisnika nastaje ako softverska firma ne planira da svoj proizvod “osvež” novijom tehnologijom. To je problem kako za Vas tako i za takvu softversku firmu. Suština ove greške na našem tržštu nije samo u izboru izmeÄ‘u tehnologije, već i u izboru softverske firme koja je spremna da svoje zastarelo rešenje pretoči u moderniji, kvalitetniji, tehnološki napredniji, ali ne i tehnološki najnoviji poslovni softver. Jer ako softverska firma ima dovoljno veliku bazu korisnika, logično je da će ponuditi i novo rešenje koje će ispratiti razvoj tehnologije. Postavlja se pitanje, koliko ste spremni da čekate na takvo rešenje i koliko će Vas koštati čekanje na takvo rešenje. Zato još jednom podsećam da je sem samog softvera isto toliko bitno i ko pravi/prodaje/implementira softver. […]

 • >