Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

SezamPro – 18 godina mladi

Vreme čitanja: 2 minuta

sezamproPovodom 18 godina rada SezamPro je organizovao konferenciju za novinare koja je održana u Media centru (Sava centar, 1. novembar. 2007.). Opet se bloger našao na listi media i evo šta je meni bilo interesantno:

Ovo je značajan jubilej s obzirom na okolnosti u kojima smo se nalazili (i u kojima se još uvek nalazimo, rekli bi neki). Dugačak i trnovit put prelazili smo zajedno od Sezam BBS-a (eng. skr. Bulletin Board System) preko DialUp-a (modemski pristup internetu) do ADSL-a. BBS-ovi su bili prapočetak danas jako popularnog Social Networkinga. Ima poznatih priča o brakovima koji su se sklapali preko Sezam BBS-a (valjda još niko nije zažalio:) ).

SezamPro OnLine je uvek bio inovator na domaćem tržištu. Danas nudi usluge na celoj teritoriji Srbije pod jedinstvenim uslovima kroz regionalne centre u Novom Sadu, Beogradu i Nišu na 50 prodajnih mesta. Ono što je posebno značajno je i mogućnost on-line plaćanja platnim karticama od avgusta 2007. godine.

Na konferenciji su izneti i podaci o ukupnom broju instaliranih ADSL priključaka: 100 000 do sada, a do kraja godine se očekuje cifra od 120 000 od kojih SezamPro ima ukupno 32 000 priključaka.

U odnosu na zemlje u regionu i dalje kasnimo, ali s obzirom na kašnjenje u startu trend rasta je sličan. Što se tiče cena ADSL paketa (odnos brzine i cene) i dalje smo najskuplji u regionu. Ovo važi za ceo domaći internet. Na primer u susednoj Hrvatskoj najmanji paket koji se može kupiti je 2Mbit/256Kbita za nešto ispod 2500 dinara.

I ovom prilikom su pomenuti neki od hroničnih problema domaćeg interneta. Meni lično je posebno interesantno što je i ovde pomenut problem nedostatka kvalitetnog sadržaja. O ovom problemu se vodila i žustra diskusija na prošlonedeljnom seminaru u Nišu BizBuzzu.

Bilo je reči i o novopokrenutom SezamPro Hostingu (koji je nastao spajanjem Sezama i eHosta) kao i o inicijativi da se kroz kvalitetan hosting i jednostavan način kreiranja Web sadržaja pokuša popraviti situacija iz prethodnog pasusa.

Takođe, najavljen je i JoomlaDay u Bioskopu REX, Jevrejska 16, 17. novembra u 10:00.

Kreirajmo sadržaj! Tehnologija više nije problem!

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

  • Jerolim says:

    Jeste da… Sezampro je nekada mozda i bio kvalitetan provajder, ali sada je tehnicki blagi uzas… Rame uz rame sa retail Telekomovim uslugama i “ucenoscu” tehnicke podrske… A redovno im se desava da su im mail serveri blacklistovani (odlicno za njihove biznis korisnike, je li).

  • >