Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

IT Srbija San ili Java – internet ogledalo specijal

Vreme čitanja: < 1 minut

InternetOgledalo_IT_Srbija_San_ili_JavaPočetkom godine objavljen je specijal u Internet ogledalu na temu informacionih tehnologija u srbiji pod simboličnim nazivom IT Srbija San ili Java. Imao sam izuzetno zadovoljstvo da učestvujem u ovom izdanju i da iznesem svoje mišljenje na teme koje su postavljene pred sve učesnike.

Pet ključnih pitanja:

 1. Srbija želi da postane regionalni IT lider, ali da li to i može?
 2. Da li je u Srbiji moguć bolji i efikasniji IT razvoj? (Postoje velike razlike u odnosu normativnog i stvarnog. Želje su jedno, a mogućnosti sasvim drugo.)
 3. Koje su to prepreke na koje nailazite u vašem poslovanju?
 4. Koji su to potezi koje treba da povuče Država a još nije, da bi se kreiralo efikasnije i podsticajnije poslovno okruženje kada je u pitanju IT industrija?

Neki od učesnika koje bih izdvojio su:

 

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

 • Igor says:

  Činjenica je da Srbija ulaže ogromne napore, da se u svakoj oblasti približi, i ukoliko je moguće, izjednači sa standardima EU. Pre svega, zbog krajnjeg cilja, koji je članstvo u EU. Prosveta je svakako jedna od najznačajnijih oblasti. Drugim recima, u skolama (srednjim), je neophodno djacima i profesorima omoguciti polaganje ECDL sertifikata. Svi profesori, bi trebalo da imaju polozen ECDL, jer je kod nas situacija takva, da samo profesori informatike, imaju vece znanje od djaka iz oblasti IT. To ne moze biti normalno.
  Evropska Komisija je aktom od 17.02.2003. godine br. COM 796 definisala ECDL (European Computer Driving Licence) kao standard kojim se na nivou EU definiše jedinstven okvir osnovnih informatičkih znanja i veština krajnjih korisnika računara.ECDL Srbija (www.ecdl.rs), je prihvatila taj standard, u istoj formi u kojoj je i u Evropi, i kao takav, identičan u svakoj zemlji, promoviše i distibuira širom države. Postoje i sponzori koji bi olaksali ovaj dug i tezak put.
  To bi trebalo da bude nasa obaveza u narednih godinu, dve.

 • >