Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Osvrt na 2013 iz IT ugla

Share
Vreme čitanja: 3 minuta

finance-maze-1-993255-mKako smak sveta nije došao 24.12.2012 :) kako je najavljivano, nastavili smo u 2013-tu, a evo je i 2014 po principu “živi se, mora se…”. Ipak, ako pratite lokalne prilike, može se zaključiti da nas smak sveta tek očekuje (ko je pomenuo reforme?)… Na sreću, nije sve tako crno…

U 2013. godini Savezni zavod za statistiku je utvrdio da 100% firmi koristi računar. To je dobro, sad kad smo svi nabavili računare porez može da se vrati na 20% jer nema više svrhe da računari budu jefitni kada su ih svi već nabavili… Već čujem ozbiljna dobacivanja IT sektora o nečemu što se može nazvati unapređenje, ciklus zamene IT opreme, zastarevanje i slično, ali o tome nekom drugom prilikom. Takođe, skoro sva preduzeća imaju pristup internet, ali je iskorišćenje mogućnosti interneta i dalje na osnovnom nivou i mislim da i dalje ima prostora za ozbiljnije iskorišćenje potencijala interneta (ovo već i vrapci znaju :) ). Kako upotreba i drugih IT servisa raste očekivano je da će se i pristup firmama prema IT-ju promeniti u smeru posmatranja IT-ja i automatizacije raznih povezanih aktivnosti kao strateških pitanja koja mogu doneti konkurentne prednosti na tržištu. Ipak, to se neće desiti samo od sebe i preko noći jer stara latinska poslovica kaže “you got to spend money to earn money”. :)

Takođe, žalosno je što se svake godine izgleda da broj korisnika ERP-a (mada je ovo mislim dosta neprecizno formulisano) opada (10,8% u 2013). Razloge za ovo možemo tražiti u samoj formulaciji (ERP ili računovodstveni ili poslovni softver???) ili u odnosu zatvorenih/otvorenih firmi ili u nečem trećem, ali svakako i u tom delu se čini da ima još prostora za unapređenje, naročito kada se uzme u obzir ozbiljnija upotreba digitalnih sertifikata (predaja poreskih prijava, elektronske fakture, elektronska razmena dokumenata i sl.). Ovo je takođe ozbiljna tema i za softverske firme ne samo u tehničkom (razvoj i unapređenje postojećih rešenja) već i u poslovnom smislu (tržišne potrebe, zahtevi i sl.). Ako bi se sabrale sve firme koje imaju potrebe za poslovnim softverom i broj ponuđača reklo bi se da je konsolidacija tržišta u godinama pred nama vrlo, vrlo ozbiljna tema!

Dodatno, IT sektor u Srbiji je ostvario značajne rezultate i taj trend bi se, sudeći po analitičarima, trebao nastaviti i u narednim godinama. Opet, poznavaoci prilika na IT tržištu mogli sa pravom reći da ako računamo na IT kao ključnu razvojnu granu, u kakvom li je stanju ostatak privrede? :)

DISKOBOLOS NAGRADAPoslovniSoftver.net je dobio svoje novo izdanje najavljeno krajem početkom 2013. godine. Blog će lagano otići u istoriju, dok će se novi tekstovi i sa bloga objavljivati na novom sajtu. Najavljeni serijal o poslovnom softveru u oblaku je skoro pri kraju i biće u narednom periodu objavljen na sajtu, a u pripremi je i serijal o ugovorima iz oblasti IT-ja kao pokušaj da se ta tema dodatno približi korisnicma i pomogne u donošenju adekvatne odluke prilikom izbora adekvatnog poslovnog softvera.

logoBasicPNa kraju, kako to obično biva, dodeljene su i neke tradicionalne nagrade (Diskobolos) u raznim oblastima. Oblast koja je meni zapala za oko, jeste softver o kom sam pisao u novembru 2012. godine. Čini se da je ekipa iz kompanije Ipsylon d.o.o. ozbiljno shvatila svoj posao i nastavila dalji razvoj “punim plućima”. Od prethodnog teksta, kako je i najavljeno pojavila se i izašla verzija Akord Basic koja je namenjena, kako kažu u Ipsylonu svim korisnicima “koji žele da imaju knjigovodstvo, bilo interno ili eksterno, integrisano sa ostalim poslovnim procesima u jednom softverskom paketu“. Cene “zvuče” pristojno i uporedive su sa sličnim rešenjima na tržištu, što ostavlja potencijalnim korisnicma prostor da svoj fokus stave na module i funkcionalnosti, a ne na samu cenu. Sa nestrpljenjem očekujem nastavak Akord melodije :)

Moje skromno mišljenje: IT je važan faktor i predstavlja značajnu podršku privredi, ali bez snažne privrede nema ni snažnog i efikasnog IT sektora.

 

 

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

>