Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Počeo sa radom pretraživač EDGIOS

Shares
Vreme čitanja: 3 minuta

edgiosOd danas je internet moguće pretraživati na još jedan način. Na adresi www.edgios.com nalazi se pretraživač nove generacije čiji se rad zasniva na takozvanom “distribuiranom indeksu”. Primena koncepta na kome je zasnovan omogućiće, po uverenju njegovih autora, mnogo bolje pretraživanje nego što je to slučaj kod klasičnih pretraživača kakve poznajemo. Da bi se koristio potrebno je, kao kod takozvanih P2P (Peer to Peer) servisa kakav je Skype, prilikom prvog susreta sa njim preuzeti softver i instalirati ga na svoj računar. Osim ove specifičnosti karakteristika Edgiosa je da je nastao kao sprega srpske pameti i rada i američkog kapitala. Zahvaljujući činjenici da je njegov idejni tvorac Borislav Agapijev poreklom iz naših krajeva njegova svetska promocija započela je na našem internetu, a u svrhe testiranja i dobijanja reakcija od prvih korisnika pripremljena je verzija na srpskom jeziku na adresi www.edgios.rs.

Edgios sistem predstavlja otvoren (demokratski) pristup pretraživanju, gde korisnici imaju ključnu ulogu, za razliku od centralizovanih sistema velikih kompanija.

Edgios je pretraživač nove generacije koji se ne zasniva na centralizovanoj bazi podataka, takozvanom “indeksu“, i softverskim “robotima“ kojima se taj indeks puni i osvežava. Njegov rad se zasniva na povezivanju velikog broja računara korisnika koji formiraju P2P mrežu i tako grade Edgiosov pretraživač. Na svakom računaru Edgios korisnici mogu da zajedno podele sa ostalim korisnicima informacije o veb adresama na kojima su bili. Adrese koje su odobrene za podelu postaju deo “distribuiranog indeksa” celokupnog sistema. Na ovaj način, kada se postigne potreban broj korisnika, dobija se veći kvalitet, dubina i svežina, pa samim tim i relevantnost pretraživanja nego u slučaju centralizovanog pretraživanja. Distribuiranim indeksom su obuhvaćene i veb stranice na koje je robotima centralizovanih pretraživača zabranjen ili nemoguć ulazak pa su zato i rezultati pretraživanja bolji nego što je to sada slučaj. Osim toga smanjena je mogućnost da se veštački forsiraju pojedini sajtovi u rezultatima pretraživanja, a poboljšano je rangiranje jer se više vrednuju stranice na koje korisnici Edgiosa zaista odlaze.

Idejni tvorac pretraživača Edgios i vođa tima koji su ga razvili Borislav Agapijev je inženjer elektrotehnike koji je diplomirao u Beogradu. Sredinom osamdesetih otišao je u Sjedinjene Američke Države, doktorirao 1992 i naredne decenije ostvario zavidnu karijeru u Intel-u. Zainteresovan za pitanja poboljšavanja tehnologije pretraživanja interneta 2000 godine ulazi u vode internet preduzetništva. Njegov prvi projekat bio je Vast pretraživač malih oglasa na vebu na adresi www.vast.com. Pretraživač Vast je baziran u San Francisku i ima najveće pretraživače na svetu u oblastima automobilskih oglasa, vila za izdavanje, kupovinu kuća i drugih. U 2006. godini njegov tvorac počinje razvoj distribuiranog pretraživača Edgios koji sada možete da testirate na adresi www.edgios.rs. U dosadašnji razvoj Edgiosa uloženo je preko milion dolara kapitala investitora iz SAD. Investitori Edgiosa su čuvena Venture Capital firma Draper Fisher Jurvetson (DFJ), poznata po investicijama u Skype, kao i Baidu (najveći kineski pretraživač). Ceo razvojni tim programera koji rade na Edgiosu je u Srbiji. To je tim najboljih studenata, pobednika na svetskim takmičenjima u matematici, fizici i programiranju.

“Ponosni smo na Edgios koji predstavlja budućnost pretraživanja i veoma me raduje što na Edgiosov globalni pohod ka tronu najkvalitetnijeg pretraživača krećemo upravo sa našeg interneta i što naši ljudi, poznati kao jako kritični, mogu prvi na svetu da ga probaju i kažu nam svoje mišljenje preko stranice za slanje komentara koju smo za to pripremili. Na tome im se unapred srdačno zahvaljujem”, izjavio je povodom početka rada pretraživača Edgios njegov autor Borislav Agapijev i dodao: “Radeći na ovom, i ostalim projektima, dokazali smo da je vrhunske tehnološke proizvode danas moguće razvijati u Srbiji i ponuditi svetu. To je i način na koji mogu da se zaposle mladi, talentovani i obrazovani ljudi i da se privuče kapital u Srbiju.”.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

>