PoslovniSoftver.net
Shares

Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Osvrt na eRazvoj konferenciju 2015 – 27.3.2015

Shares
Vreme čitanja: 3 minuta

U petak 27. marta 2015. godine održana je peta po redu konferencija udruženja eRazvoj u zadužbini Ilije M. Kolarca sa temom “IKT* outsourcing u primeni kao ušteda u poslovanju“.

Fotografije

Fotografije možete pogledati na blogu udruženja eRazvoj (http://blog.erazvoj.com/) ili na Facebook-u.

Interesantna predavanja

Održano je 20 predavanja i sva su bila vrlo kvalitetna. Kako sam bio moderator konferencije bilo mi je zadovoljstvo odslušati sva predavanja, što na ranijim sličnim skupovima i nije baš čest slučaj :).

Posebno su mi bila interesantna sledeća predavanja:

  • Koliko poznajemo prednosti IT outsourcinga kao moguće rešenje uspešnijeg poslovanja domaće privrede, Prof. Dr Marijana Vidas Bubanja, predsednica skupštine Udruženja e-Razvoj
  • Outsourcing kao proces unutrašnjeg sazrevanja, Dušan Dimitrijević, Eight Bit, član Udruženja e-Razvoj
  • Outsourcing testiranja softvera, Hans Hartmann, Objentis, član Udruženja e-Razvoj
  • Poslednji nekontrolisan trošak: štampa, Dejan Strahinjić, PeriHard inženjering, član Udruženja e-Razvoj
  • Elektronske fakture u Srbiji, Aleksandar Spremić, Halcom, član Udruženja e-Razvoj
  • Srbija kao Offshore destinacija, Petar Kočović, IKT analitičar

I nadam se da će ih autori postaviti na internet, radi detaljnijeg čitanja i analize, kao što ću i ja svoje postaviti do kraja nedelje.

Utisci

Prvo, sve pohvale za organizaciju, zaista odlično! Drugo, kao i svaki stručni skup i ovaj je obilovao vrlo korisnim informacijama i podacima iz oblasti IKT-a. Mislim da su predavači na vrlo adekvatan način predstavili nekoliko ključnih elemenata: trendove, trenutni presek stanja, kako na tržištu Srbije, tako i na regionalnom i internacionalnom tržištu, dali objašnjenje tehnologije i istakli moguće prednosti outsourcing-a za kompanije iz Srbije.

Ono što je po mom mišljenju izostalo (doduše, manje nego ranijih godina) jeste pogled na IKT iz ugla krajnjeg korisnika (nekoga kome IT nije primarna delatnost, već koristi IT za svoje poslovanje). To sam i tokom svoje prezentacije istakao, a to je utisak i sa prošle, ali i sa mnogih drugih konferencija.

Uzimajući u obzir da sam više orijentisan ka krajnjim korisnicima u smislu približavanja IT rešenja njima, svaku konferenciju, svako predavanje posmatram iz tog ugla, odnosno kako bi krajnji korisnik razumeo predavanja (neko ko plaća, koristi i ostvaruje te “čuvene” prednosti IT-ja).

Srećom, imam utisak da se pomalo stvari pomeraju i da su ova predavanja ipak pomalo zašla u domen krajnih korisnika, a ne samo kolega iz struke.

Zašto je to važno: orijentacija ka krajnjem korisniku?

Vrlo jednostavno, krajni korisnici su ti koji koriste IT (i u svetu i kod nas) i njima se IT ponuđači moraju obraćati. Ako oni ne razumeju o čemu IT govori, teško da će se situacija od famoznih 10% kompanija koje koriste poslovni softver u Srbiji popraviti na bolje! Šta vredi što 100% kompanija koristi računare i internet u svom poslovanju, kada izgleda softver i druge servise koriste minimalno. Nadam se da će se situacija u tom smislu popraviti i da će se i IT kompanije (čast izuzecima) ozbiljno okrenuti marketinško, prodajnim, pa i edukativnim aktivnostima ka krajnjim korisnicima. Kako reče neko: “stvori  potražnju, pa ponudi”!

U tom smislu, pomenuo sam na konferencije termin “IT blato” kojim, mi iz IT struke, zatrpavamo krajnje korisnike. Termin je naišao na simpatične komentare kolega i deluje da prilično dobro odslikava situaciju na tržištu. Što reče neko: ako je na šalterima problem “fali ti još 1 papir” u IT-ju je problem “fali ti još 1 uređaj, licence, program ili šta god”.

U tom smislu ne čudi što postoji ogroman jaz između ponude IT servisa i konzumacije istih na domaćem tržištu. Jako je teško prodavati IT usluge, needukovanom tržištu, tj. onima koji “ne razumeju čemu to služi, a uz to i ne radi”.

Zato je, moj lični utisak, outsourcing domaćeg IT-ja otišao u pravcu prodajmo edukaovanom tržištu napolju (van granica) koje zna šta hoće i koje je spremno to da plati. Moguće je da grešim…

Edukacija domaćeg tržišta ne sme da se zaustavi i to nekako mora da bude potpomognuto sa svih strana. Svoj lični doprinos ovoj temi nastavljam ovde na sajtu, već desetu godinu za redom, promovišući i objašnjavajući značaj poslovnog softvera i srodnih tema. Ipak, moji dometi kao pojedinca su vrlo ograničeni i u tom smislu bih voleo da vidim aktivniji prostup edukaciji tržišta i sa strane IT ponuđača.

Značaj konferencije eRazvoj

I ova konferencija je utoliko značajnija jer se polako, ali sigurno kreće u pravom smeru i podstiče nas IT-jevce da žargon struke polako ali sigurno prilagođavamo rečniku savremenog poslovnog čoveka u Srbiji ili van nje!

Dodatno, okuplja IT stručnjake (i ne samo IT) i podstiče na dijalog i razmenu iskustva upravo u temama koje su kritične kako za razvoj elektronskog poslovanja i informacionog kako u Srbiji, tako i u regionu!

*Informaciono-Komunikacione Tehnologije

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

>