Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

2012 na 2013

Vreme čitanja: 4 minuta

Tokom cele 2012. godine imao sam utisak da ljudi čekaju smak sveta najavljen za 21.12.2012. U vazduhu se osećao momenat iščekivanja iako to niko nije “javno” pokazivao, sem par izuzetaka (neke znamo sa YouTube-a Smile). Kako se smak sveta nije desio (ko bi rekao Smile – pa ima i film o tome?) život ide dalje standardnim i manje standardnim putevima i načinima. Šta će biti dalje to niko ne može reći, ali svakako se možemo podsetiti onoga što je bilo.

Evo stvari koje bih izdvojio iz 2012, a koje će biti važne i u 2013 (prateća muzika Grlom u jagode :) ):

logo-blog_mcbOtkrio sam i počeo redovno da pratim jedan jako dobar i koristan blog. U pitanju je blog kompanije Menadžment Centar Beograd koja pruža usluge stručnog usavršavanja i školovanja menadžera i … ma ima sve na njihovom sajtu Smile. Preporuka u svakom slučaju.

 

FA_logo_smallU 2012. godini pratio sam razvoj namenskih rešenja iz oblasti nove EU regulative u vezi sa uspostavljanjem sistema računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji. Jako interesantna tema i mislim da će se u budućnosti pojavljivati dosta namenskih rešenja upravo za ovu oblast.farmsoft

 

imageNikola je izbacio verziju “Cloud” servisa za obračun zarada “Kad će plata?” i otvorio dosta pitanja na temu obračuna zarada u Srbiji.

 

imageg. Milovan Matijević koji već godinama “osmatra” domaće IT tržište postavio je u decembru ove godine sajt SITO (Srpska IT Osmatračnica) na kojem će objavljivati razne zanimljive stvari i istraživanja do kojih je došao. Sve pohvale i puna podrška u daljem radu!

Pored starih, pomalo uspavanih autora na blogu (Milane, Nikola, Predraže u vas gledam Smile) blog je dobio još jednog novog autora: u pitanju je Marija Aćimović kao predstavnik grupe autora iz kompanija OSA (jedne od najstarijih domaćih IT kompanija – osnovana u prvih 100 privatnih kompanija u bivšoj Jugoslaviji). Bili su aktivni u decembru, a očekujem da će u novoj 2013. godini biti još aktivniji, jer zaista imaju šta da ponude!

imageNačelno je dogovorena saradnja sa legendarnim (po mom skromnom mišljenju) Dejanom Pejčinovskim (DP) autorom prvog spiska proizvođača softvera u Srbiji. Takođe, možda ga znate i kao autora i vlasnika softverske firme New Dimension i njihovog čuvenog programa LIDDER 2010. Nadam se da će Dejan deo svoje poslovne filozofije, ali pre svega iskustva, preneti i čitaocima ovog bloga.

Nadam se, takođe, da će i kolege iz kompanije Ipsylon imati još novosti jer se pored aktuelnog Akord Micro očekuje i Basic verzija istog softvera.

OpenERP je izbacio verziju 7 svog poznatog programa (ranije poznat kao TinyERP). Kako sam na prvu loptu pogledao OpenERP 7-ica jako lepo izgleda, ali opet pitanje je zaista kako će i da li ćemo uopšte videti lokalizovano rešenje za srpsko tržište. Možda kolege iz E-75 d.o.o. mogu da nam pruže više informacija?company_logo_openERP

 

Za kraj par slika novog sajta www.poslovnisoftver.net koji je u pripremi već duže vreme.

Indeks softverskih firmi

Indeks softverskih firmi

Indeks poslovnog softvera

Indeks poslovnog softvera

Kategorije poslovnog softvera

Kategorije poslovnog softvera

Unos podataka o softveru

Unos podataka o softveru

Unos podataka o firmi

Unos podataka o firmi

Kategorije informatičkih/softverskih firmi

Kategorije informatičkih/softverskih firmi

Neka nam je svima srećna 2013. godina!

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

  • Pozdrav iz E-75. Sto se tice OpenERP 7 treba jos malo sacekati. Ima decijih bolesti i mislim da su prebrzo izbacili novu verziju (dobili su VC investciciju pa moraju).

    Mi smo stali na 6.1 i radimo na lokalizaciji za istu sa ostatkom zajednice. Uskoro cemo zavrsiti i modul za finansije pa ko bude zeleo moci ce da implementira i finansijsko knjigovodstvo.

  • >