Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

2012 na 2013

Tokom cele 2012. godine imao sam utisak da ljudi čekaju smak sveta najavljen za 21.12.2012. U vazduhu se osećao momenat iščekivanja iako to niko nije “javno” pokazivao, sem par izuzetaka (neke znamo sa YouTube-a Smile). Kako se smak sveta nije desio (ko bi rekao Smile – pa ima i film o tome?) život ide dalje standardnim i manje standardnim putevima i načinima. Šta će biti dalje to niko ne može reći, ali svakako se možemo podsetiti onoga što je bilo.

Evo stvari koje bih izdvojio iz 2012, a koje će biti važne i u 2013 (prateća muzika Grlom u jagode :) ):

logo-blog_mcbOtkrio sam i počeo redovno da pratim jedan jako dobar i koristan blog. U pitanju je blog kompanije Menadžment Centar Beograd koja pruža usluge stručnog usavršavanja i školovanja menadžera i … ma ima sve na njihovom sajtu Smile. Preporuka u svakom slučaju.

 

FA_logo_smallU 2012. godini pratio sam razvoj namenskih rešenja iz oblasti nove EU regulative u vezi sa uspostavljanjem sistema računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji. Jako interesantna tema i mislim da će se u budućnosti pojavljivati dosta namenskih rešenja upravo za ovu oblast.farmsoft

 

imageNikola je izbacio verziju “Cloud” servisa za obračun zarada “Kad će plata?” i otvorio dosta pitanja na temu obračuna zarada u Srbiji.

 

imageg. Milovan Matijević koji već godinama “osmatra” domaće IT tržište postavio je u decembru ove godine sajt SITO (Srpska IT Osmatračnica) na kojem će objavljivati razne zanimljive stvari i istraživanja do kojih je došao. Sve pohvale i puna podrška u daljem radu!

Pored starih, pomalo uspavanih autora na blogu (Milane, Nikola, Predraže u vas gledam Smile) blog je dobio još jednog novog autora: u pitanju je Marija Aćimović kao predstavnik grupe autora iz kompanija OSA (jedne od najstarijih domaćih IT kompanija – osnovana u prvih 100 privatnih kompanija u bivšoj Jugoslaviji). Bili su aktivni u decembru, a očekujem da će u novoj 2013. godini biti još aktivniji, jer zaista imaju šta da ponude!

imageNačelno je dogovorena saradnja sa legendarnim (po mom skromnom mišljenju) Dejanom Pejčinovskim (DP) autorom prvog spiska proizvođača softvera u Srbiji. Takođe, možda ga znate i kao autora i vlasnika softverske firme New Dimension i njihovog čuvenog programa LIDDER 2010. Nadam se da će Dejan deo svoje poslovne filozofije, ali pre svega iskustva, preneti i čitaocima ovog bloga.

Nadam se, takođe, da će i kolege iz kompanije Ipsylon imati još novosti jer se pored aktuelnog Akord Micro očekuje i Basic verzija istog softvera.

OpenERP je izbacio verziju 7 svog poznatog programa (ranije poznat kao TinyERP). Kako sam na prvu loptu pogledao OpenERP 7-ica jako lepo izgleda, ali opet pitanje je zaista kako će i da li ćemo uopšte videti lokalizovano rešenje za srpsko tržište. Možda kolege iz E-75 d.o.o. mogu da nam pruže više informacija?company_logo_openERP

 

Za kraj par slika novog sajta www.poslovnisoftver.net koji je u pripremi već duže vreme.

Indeks softverskih firmi

Indeks softverskih firmi

Indeks poslovnog softvera

Indeks poslovnog softvera

Kategorije poslovnog softvera

Kategorije poslovnog softvera

Unos podataka o softveru

Unos podataka o softveru

Unos podataka o firmi

Unos podataka o firmi

Kategorije informatičkih/softverskih firmi

Kategorije informatičkih/softverskih firmi

Neka nam je svima srećna 2013. godina!

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

1 comment

Comments are closed